Culpa in civil si prioritatea principiului executarii in nat

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
gim05

Culpa in civil si prioritatea principiului executarii in nat

Post by gim05 » 16 Nov 2007, 06:41

1. Se considera culpa fapta promitentului vanzator prin care acesta nu depune toate diligentele necesare pentru a-si procura actele cadastrale in termenul stipulat in antecontract in vederea incheierii contractului in forma autentica ?

2. Cine are prioritate: principiul executarii in natura a obligatiilor contractuale sau clauza penala/arvuna.
In concret daca promitentul cumparator invoca faptul ca nu mai doreste incheierea contractului din cauza ca promitentul vanzator nu s-a incadrat in termen sa procure actele cadastrale in vederea incheierii contractului si alege clauza penala, in schimb judele poate sa se prevaleze de principiul executarii in natura, in aceste conditii ce se aplica si de ce ?

agenda

Post by agenda » 16 Nov 2007, 10:05

din cate stiu eu aceasta alegere este lasata creditorului.
judele nu poate incalca alegerea acestuia

gavril

Post by gavril » 16 Nov 2007, 10:56

cum prevede exact clauza ?
ceva de genu: promitentul vanzator se obliga sa produce documentatia .... in termenul X, in caz contrar situatia se interpreteaza ca un refuz al incheierii contractului .... ?

inclin sa cred ca executarea in natura primeaza.

mai ma gandesc ..

agenda

Post by agenda » 16 Nov 2007, 10:57

daca este clauza penala atunci primeaza alegerea creditorului.
1068 cc.

cyclop

Post by cyclop » 16 Nov 2007, 11:26

Da, primeaza alegerea creditorului, numai ca judele poate s-o cenzureze, daca e abuziva.
Ca idee, atunci cand beneficiarul promisiunii de vanzare spune ca nu mai vrea sa cumpere, si vrea clauza penala, motivand ca nu s-a respectat termenul, se poate aprecia ca alegerea e abuziva, daca promitentul vanzator vine si dovedeste ca n-a putut respecta termenul din motive obiective, si ca face demersuri pentru acoperirea lispurilor, mentinandu-si promisiunea de vanzare. Evident, tren avute in vedere toate imprejurarile.

agenda

Post by agenda » 16 Nov 2007, 11:39

si cum ramane cu vointa partilor exprimata in actul respectiv?

bine trebuie vazut si acel contract pt o parare mai buna.

poti posta vreo speta cu privire la ceea ce ai mentionat? te rog frumos? :lol:

agenda

Post by agenda » 16 Nov 2007, 12:20

multumesc frumos kinguta.......

in alta orine de idei in speta de fata daca aceea clauza penala este prevazuta si pentru intarziere..atunci creditorul le va putea solicita pe ambele...si clauza penala si executarea.cred eu

kinga

Post by kinga » 16 Nov 2007, 12:25

pfuiiiiiiiiii
am fost reaaaaaaaaaaaaaa
am sters intre timp speta :oops: :oops:
dar ai vazut.. :razz: :razz:

agenda

Post by agenda » 16 Nov 2007, 12:27

:-D :-D :-D

da am vazut. nici o problema! :kiss:

cyclop

Post by cyclop » 16 Nov 2007, 12:33

Pai tocmai despre vointa partilor e vorba. In mod logic, atunci cand inchei un antecontract de vanzare-cumparare, urmaresti, in primul rand, sa vinzi, respectiv sa cumperi. Pui si o clauza penala, dar, totusi, obiectivul principal (cauza actului) ramane incheierea actului de vanzare-cumparare. Si-atunci, daca inca se mai poate realiza acest obiectiv (urmarit de ambele parti, la momentul incheierii antecontractului), de ce sa nu urmaresti realizarea lui? A, daca se dovedeste ca promitentul vanzator e de rea credinta, tergiverseaza fara motive intemeiate incheierea actului, atunci, beneficiarul promisiunii poate sa aleaga.
Dupa cum spuneam, trebuie analizate toate imprejurarile spetei, trebuie dovedit caracterul abuziv al alegerii beneficiarului promisiunii de vanzare. Din pacate, n-am nicio decizie de speta in sensul asta, io exprimam o parere personala. :cafea:

agenda

Post by agenda » 16 Nov 2007, 12:40

Cyclop wrote:Pai tocmai despre vointa partilor e vorba. In mod logic, atunci cand inchei un antecontract de vanzare-cumparare, urmaresti, in primul rand, sa vinzi, respectiv sa cumperi. Pui si o clauza penala, dar, totusi, obiectivul principal (cauza actului) ramane incheierea actului de vanzare-cumparare. Si-atunci, daca inca se mai poate realiza acest obiectiv (urmarit de ambele parti, la momentul incheierii antecontractului), de ce sa nu urmaresti realizarea lui? A, daca se dovedeste ca promitentul vanzator e de rea credinta, tergiverseaza fara motive intemeiate incheierea actului, atunci, beneficiarul promisiunii poate sa aleaga.
Dupa cum spuneam, trebuie analizate toate imprejurarile spetei, trebuie dovedit caracterul abuziv al alegerii beneficiarului promisiunii de vanzare. Din pacate, n-am nicio decizie de speta in sensul asta, io exprimam o parere personala. :cafea:
sunt de acord cu tine. depinde si de imprejurari dupa cum ai spus si tu. poate este posibila executarea insa poate este si o zi "prea tarziu" pt cumparator...din tot felul de motive posibile.

dar eu vroiam sa stiu daca instanta poate modifica alegerea creditorului. odata ce a decis sa solicite clauza penala in conditiile si la termenul stipulat in contractul respectiv poate judecatorul sa ii modifice aceasta alegere efectuata in conf. cu art. 1068 cc?

cyclop

Post by cyclop » 16 Nov 2007, 12:48

Da. De fapt, nu e modificare a solicitarii partii, asta nu se face. E doar o constatare a caracterului abuziv al solicitarii. O solutie ar putea fi data de art. 723 C.p.c. (abuz de drept).

agenda

Post by agenda » 16 Nov 2007, 12:55

Cyclop wrote:Da. De fapt, nu e modificare a solicitarii partii, asta nu se face. E doar o constatare a caracterului abuziv al solicitarii. O solutie ar putea fi data de art. 723 C.p.c. (abuz de drept).
nu reusesc sa vad nici macar o situatie in care ar putea fi considerat abuz atata timp cat este in conformitate cu termenul stipulat in contract.

clauza in sine ar putea fi abuziva/nula daca de exemplu s-a dat ca termen de obtinere a documentatiei (inclusiv intabulare) 3 zile.

nu stiu o sa ma mai gandesc la asta.

multumesc frumos. :cafea:

kinga

Post by kinga » 16 Nov 2007, 13:17

Agenduto mama...
eu pot sa optez si sa solicit clauza penala.
Da, am o clauza in contract, nu s-a respectat termenul.
Cu toate acestea ca sa opereze clauza trebuie sa dovedesc culpa...

IAr daca al meu vanzator, dovedeste, ca el a facut demersuri dar este blocat de expert, de cadastru, de cartea funciara ... unde este culpa???

agenda

Post by agenda » 16 Nov 2007, 13:27

da depinde de cum a fost formulata aceea clauza in contract.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests