evacuare persoana cu probleme psihice

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
mimob

evacuare persoana cu probleme psihice

Mesaj de mimob » 23 Feb 2010, 18:40

Ca urmare a raspunsurilor primite, reiau problema postata anterior (redau postarea veche mai jos, intre ghilimele), cu o formulare mai clara a intrebarilor:
1. exista un temei legal (lege, hotarare, ordonanta etc) in baza caruia asociatia de proprietari a blocului poate actiona spre evacuarea persoanei bolnave? Si daca da, care este acesta (nr/an etc.)?
2. cui trebuie sa se adreseze asociatia de proprietari, in baza temeiului de mai sus (politie? salvare? alte autoritati?)?
Va multumesc inca o data.

”Buna ziua. Problema este urmatoarea: deasupra mea locuieste o femeie cu probleme psihice care se manifesta astfel: urlete extrem de puternice, ore in sir, ziua si noaptea, zgomote foarte puternice ziua si noaptea (arunca prin casa cu obiecte foarte grele, batai continue in pereti si podea etc.), inundari frecvente, rupe florile de pe palier, doarme pe palierele blocului etc. Asadar, nu este violenta cu vecinii, in afara apartamentului sau, dar pentru vecinii ei de sus, jos, stinga, dreapta, face ca statul in casa sa fie un calvar continuu si insuportabil, care dureaza de multi ani.
Intrebarea este daca exista o baza juridica conform careia asociatia de proprietari a blocului impreuna cu presedintele acestuia sa solicite unei autoritati competente (politia, salvarea? nici nu stiu la cine se poate apela) evacuarea acestei persoane si internarea definitiva a acesteia intr-un spital adecvat. Exista o lege in acest sens?
Mentionez ca dincolo de disconfortul enorm si de stresul psihic pe care il creeaza vecinilor, aceasta reprezinta un pericol pentru locatarii blocului si pentru ea insasi, nefiind supravegheata, asa cum este necesar in astfel de boli.
Asadar, ce putem face?
Rudele nu au mai fost vazute din luna august, iar numerele lor de telefon nu mai sunt valabile... Tocmai de aceea intrebam daca exista o procedura legala prin care administratia blocului sa poata obtine evacuarea respectivei persoane si internarea ei.
Va multumesc foarte mult!”

Avatar utilizator
Header
Membru Junior
Membru Junior
Mesaje: 100
Membru din: 23 Feb 2010, 12:13
Contact:

Re: evacuare persoana cu probleme psihice

Mesaj de Header » 24 Feb 2010, 07:49

Asociatia respectiva de proprietari trebuie sa adreseze politiei iar acestia vor putea gasi eventualele rude a vecinei respective si vor clarfica aproximativ situatia.

Internarea cu forta se face in urma unui proces si doar in cazuri speciale,in cazul femeii trebuie ca autoritatile sa stabileasca daca din punct de vedere psihic/social femeia reprezinta ori nu un real pericol social.
De obicei,se desemneaza cineva din cadrul familiei ca responsabil pentru persoana presuspus bolnava,dar banuiesc ca nu vor sa-si asume raspunderea.

Femeia respectiva nu poate fi judecata pentru actiunile respective daca este bolnava,este totusi o fiinta umana care are nevoie ma de graba de ingrijiri medicale decat internarea cu forta ceea ce mi se pare inuman.

Mai de graba veti cere autoritatilor sa ocupe din punct de vedere medical de femeia respectiva si sa primeasca ajutor de specialitate.
Postati intotdeauna pe scurt si la obiect,aveti mai multe sanse la un raspuns.
Pixul tau este o arma,fi atent/a la ce semnezi,semnatura ta e decisiva.Header

Avatar utilizator
agenda
Membru de baza
Membru de baza
Mesaje: 2483
Membru din: 12 Iul 2007, 13:00

Re: evacuare persoana cu probleme psihice

Mesaj de agenda » 24 Feb 2010, 10:08

uite am gasit legea 487/2002

"Internarea nevoluntară


Art. 44. - Procedura de internare nevoluntară se aplică numai după ce toate încercările de internare voluntară au fost epuizate.
Art. 45. - O persoană poate fi internată prin procedura de internare nevoluntară numai dacă un medic psihiatru abilitat hotărăşte că persoana suferă de o tulburare psihică şi consideră că:
a) din cauza acestei tulburări psihice există pericolul iminent de vătămare pentru sine sau pentru alte persoane;
b) în cazul unei persoane suferind de o tulburare psihică gravă şi a cărei judecată este afectată, neinternarea ar putea antrena o gravă deteriorare a stării sale sau ar împiedica să i se acorde tratamentul adecvat.
Art. 46. - Internarea nevoluntară se realizează numai în spitale de psihiatrie care au condiţii adecvate pentru îngrijiri de specialitate în condiţii specifice.
Art. 47. - (1) Solicitarea internării nevoluntare a unei persoane se realizează de către:
a) medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are în îngrijire această persoană;
b) familia persoanei;
c) reprezentanţii serviciilor abilitate ale administraţiei publice locale;
d) reprezentanţii poliţiei, jandarmeriei, parchetului sau ai pompierilor.
(2) Motivele solicitării internării nevoluntare se certifică sub semnătură de către persoanele menţionate la alin. (1), cu specificarea propriilor date de identitate, descrierea circumstanţelor care au condus la solicitarea de internare nevoluntară, a datelor de identitate ale persoanei în cauză şi a antecedentelor medicale cunoscute. "

si uite si din normele de aplicare a legii

"Internarea nevoluntară


Art. 27. - În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, ministrul sănătăţii desemnează prin ordin, la propunerea direcţiilor de sănătate publică şi cu avizul Comisiei de specialitate de psihiatrie, unităţile autorizate să efectueze internări nevoluntare.
Art. 28. - (1) Medicul psihiatru care evaluează cazul şi stabileşte dacă pacientul are, în acel moment, posibilitatea să înţeleagă starea sa de boală va explica într-un limbaj simplu şi pe înţelesul acestuia necesitatea internării în vederea acordării îngrijirilor de sănătate mintală, sub supraveghere medicală.
(2) În situaţia în care pacientul refuză internarea şi medicul consideră că sunt întrunite condiţiile internării nevoluntare, medicul va informa pacientul, familia, reprezentantul personal sau legal, după caz, despre dreptul său de a contesta măsura internării nevoluntare, precum şi despre procedurile care trebuie urmate pentru contestarea acesteia.
Art. 29. - (1) Solicitarea internării nevoluntare se formulează şi se semnează de una dintre persoanele prevăzute la art. 47 din lege, în momentul prezentării la camera de gardă a spitalului.
(2) Dacă solicitantul nu ştie să scrie, solicitarea de internare nevoluntară poate fi scrisă de echipa de gardă, pe baza relatărilor solicitantului, fapt care se va menţiona, cu precizarea persoanei care a scris solicitarea şi a datelor de identificare ale acesteia.
(3) În solicitarea prevăzută la alin. (1) trebuie descrise manifestările ce pun în pericol viaţa, sănătatea, integritatea corporală proprii sau ale altora.
Art. 30. - (1) Medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care solicită internarea nevoluntară nu poate fi implicat în luarea deciziei de internare sau de revizuire periodică a internării nevoluntare.
(2) Persoanele care solicită internarea nevoluntară a unei persoane nu pot fi membri ai comisiei de revizie constituite pentru respectiva persoană.
Art. 31. - (1) Transportul persoanei la spital fără consimţământul acesteia se poate face doar dacă refuză internarea voluntară şi dacă există un pericol iminent de vătămare a sa sau a celor din jur.
(2) Personalul serviciilor care asigură transportul persoanei la spitalul psihiatric trebuie să menţioneze lipsa consimţământului persoanei transportate într-un raport prezentat medicului psihiatru în momentul aducerii la spital în vederea internării.
(3) În raportul prevăzut la alin. (2) se menţionează dacă a existat împotrivire din partea persoanei, care au fost măsurile adoptate, precum şi medicaţia care a fost aplicată.
(4) Transportul persoanei la spital se face în condiţii cât mai puţin restrictive, asigurându-se respectarea integrităţii sale fizice, psihice şi a demnităţii sale. "

mimob

Re: evacuare persoana cu probleme psihice

Mesaj de mimob » 24 Feb 2010, 22:02

Va multumec foarte mult pentru raspunsurile cat se poate de la obiect!
Intr-adevar, pare inumana solicitarea internarii definitive, dar motivul este ca, in perioada in care familia o mai vizita la interval de cateva saptamani (familie insemnand un fost sot si un fiu care are si el probleme psihice), la o perioada de cateva luni era internata pentru o saptamana-doua de catre familie, dupa care lucrurile reveneau in acelasi punct. Despre asistenta medicala la domiciliu, nu e nevoie sa va mai spun ca nu este cazul.
Acum, pentru ca nimeni nu se mai ocupa de ea, lucrurile s-au agravat. Este extrem de slaba, desi foarte puternica. De asemenea, singura fiind, isi cumpara cafea - excitant nervos absolut interzis in cazul unor astfel de probleme - agravandu-si simptomele si halucinatiile (locuind dedesubt, aud si ce spune cand tipa). Are nevoie de supraveghere continua, pe care doar intr-un spital psihiatric o poate avea. Consider ca este inadmisibil ca o persoana bolnava psihic sa locuiasca singura de atatia ani, fiind un pericol pentru ea insasi, si ma tem la modul cel mai real, ca intr-o zi ar putea lasa gazele deschise, in locul apei cu care inunda in mod repetat inclusiv apartamentul de sub mine.
Inca o data, multumesc.

Avatar utilizator
agenda
Membru de baza
Membru de baza
Mesaje: 2483
Membru din: 12 Iul 2007, 13:00

Re: evacuare persoana cu probleme psihice

Mesaj de agenda » 24 Feb 2010, 22:15

daca am ajutat ...cu multa placere

Avatar utilizator
angel
Membru de baza
Membru de baza
Mesaje: 2003
Membru din: 13 Mai 2009, 13:00
Localitate: Bucuresti

Re: evacuare persoana cu probleme psihice

Mesaj de angel » 27 Feb 2010, 21:49

fiind un caz social,v-as indica sa faceti o cerere si la primarie adresata directiei de protectie sociala.

mimob

Re: evacuare persoana cu probleme psihice

Mesaj de mimob » 02 Mar 2010, 23:24

Multumesc, Angel! Ma voi interesa la primarie.

Avatar utilizator
angel
Membru de baza
Membru de baza
Mesaje: 2003
Membru din: 13 Mai 2009, 13:00
Localitate: Bucuresti

Re: evacuare persoana cu probleme psihice

Mesaj de angel » 03 Mar 2010, 00:00

mimob scrie:Multumesc, Angel! Ma voi interesa la primarie.
ma bucur daca v-ar fi de bun augur.directia de protectie sociala a sectorului/ judetului unde-si are domiciliu persoana varstnica aflata in nevoie,acolo sa mergeti, pentru ca acestia sunt cei care au competenta...si sunt obligati sa va ofere solutii de asistenta sociala pentru doamna.
Se vor deplasa la domiciliul acesteia in vederea efectuarii anchetei sociale!

mimob

Re: evacuare persoana cu probleme psihice

Mesaj de mimob » 03 Mar 2010, 21:11

Intre timp, lucrurile s-au agravat si mai rau. Azi-noapte la ora 1, a spart geamul de la bucatarie, iar sticla a cazut de la etajul 9 (unde locuieste ea) pe trotuarul din fata blocului. Daca ar fi trecut cineva prin fata blocului in acel moment, cu siguranta ca ar fi murit. De-acum incepand mi se clar ca ea reprezinta un pericol fizic pentru cei din jur, nu doar unul social.
Multumesc tutror celor care ma ajuta pe acest forum!

Jeckes

Re: evacuare persoana cu probleme psihice

Mesaj de Jeckes » 07 Iun 2019, 08:20

Salut ai mai rezolvat ceva cu cazul cu babuta?

Scrie răspuns

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori