| | |
Avocatura
PENTRU AVOCATI:
construieste-ti afacerea
HOME
STIRI
ANALIZA INTERVIU SFATUL EXPERTULUI
LEGISLATIE
FORUM AVOCATI CONTACT
ACADEMICA cauta un avocat cazul tau documente utile jurindex instante barouri cariere examene revista presei
curs valutar Curs valutar: 1€ = 4,4373 lei, 1$ = 3,4479 lei, 1£ = 5,5404 lei, 1CHF = 3,6951 lei ROBOR (la 3 LUNI - 3M): 4,50%, EURIBOR (3M): 0.689 %, USD LIBOR (3M): 0.46685%, CHF LIBOR (3M): 0.11167%, GBP LIBOR (3M): 1.00875% Curs oficial BNR
Facebook Avocatura.com newsletter Avocatura.com RSS Avocatura.com
Partaj

Partaj: definitia juridica a partajului

Partajul este o operatie de impartire a proprietatii comune intre coproprietari, in urma careia, fiecare dintre acestia devine proprietar exclusiv asupra unui (unor) bun sau a unei parti determinate material. Partajul se realizeaza in natura, sau, daca aceasta nu este posibil, prin atribuirea bunului unui coproprietar, urmand ca acesta sa plateasca celorlalti anumite sume de bani (sulte), sau prin vanzare la licitatie, pretul impartindu-se intre coproprietari in raport cu cota fiecaruia.

In cazul procesului de divort, cei doi soti pot solicita si efectuarea partajarii bunurilor comune din casatorie, a partajului. Partajul se poate efectua, insa, si dupa ce hotararea de divort ramane definitiva, la solicitarea uneia dintre parti.

Existenta unor drepturi exclusive cu privire la bunuri (imobile si mobile) reprezinta, conform Codului Civil, un scop prioritar. Desi starea de indiviziune se poate sfarsi si prin alte modalitati, partajul ramane calea cea mai folosita pentru iesirea din indiviziune din punctul de vedere al proprietatii.

Partaj: ultimele stiri despre partaj

15.02.2012 | Ana-Maria MERTICARU
Un judecator de la Judecatoria Racari si un avocat din Baroul Dambovita, trimisi in judecata de DNA
partaj Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus trimiterea in judecata a Floricai Mihalcea, presedinte al Judecatoriei Racari in perioada 2007 – 1 ap...
16.11.2011 | Ana-Maria MERTICARU
Georgeta Buliga, eliberata din functia de procuror pentru fapte de coruptie
partaj Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, cu majoritate de voturi, sa propuna presedintelui Romaniei eliberarea din functie a acesteia, in contextul condamnarii definitive la patru ani si jumatate de inchisoare, sentinta emisa la ...
01.11.2011 | Avocatura.com
Partajul, de la coproprietate la devalmasie
partaj Partajul este operatiunea juridica prin care se pune capat proprietatii comune. Aceasta presupune ca dreptul de proprietate privata are doi sau mai multi titulari. Proprietatea comuna are urmatoarele forme: proprietatea pe cote-parti (coproprietatea) si proprietatea in devalmasie (devalmasia)....
05.10.2011 | Ionel COVACI
Promovarea medierii a devenit un obiectiv de prim rang pentru magistratii timisoreni
partaj Semnarea acordului de colaborare ii responsabilizeaza pe magistratii timisoreni sa promoveze intens medierea, ca alternativa la solutionarea litigiilor. De asemenea, aderarea la acest for inseamna o mai buna informare a magi...
20.09.2011 | Avocatura.com
Cristi Danilet, membru CSM, despre Noul Cod Civil
partaj Cristi Danilet, membru in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a declarat, intr-un interviu acordat in exclusivitate ARC, ca intrarea in vigoare a noului Cod Civil este un eveniment care are loc odata la cateva generatii si reprezinta o adaptare a legislatiei la schimbarile care a...
18.08.2011 | Avocatura.com
Basescu: Proiectul Rosia Montana trebuie facut, dar cu renegocierea partajarii beneficiilor
partaj Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Sulina, că proiectul de la Roşia Montană "trebuie făcut", pentru că Romania are nevoie de el, "dar cu condiţia să fie renegociată partajare...

Partaj: legislatie in privinta partajului

Partaj: Jurisprudenta

Avocatura.com va pune la dispozitie o baza de date cu peste 2900 de spete pentru ca dvs. sa puteti afla cum au decurs procesele de partaj in situatii similare.

Partaj: ultimele discutii pe forum

Divort - vrem sa facem partaj doar asupra sumelor de bani - scris de - 2 raspunsuri
Sunt in proces de divort si am fost de acord cu sotul sa facem partaj doar asupra sumelor de bani economisiti de noi. Se poate sa cerem acest lucru? Va multumim!
Partaj judiciar - scris de - 1 raspunsuri
Buna ziua!Am si eu nevoie de niste raspunsuri in privinta unei mosteniri din partea bunicilor decedati din partea tatalui.Sa povestesc pe scurt cum stau lucrurile.Bunici mei au avut 3 copii,tatal meu,care la randul lui are 2(cu mine),o sora care nu a avut copii si un frate care la randul lui are 2 copii.eu cu fam mea am locuit in casa bunicilor,parintii mei au avut grija de acestia,le-a facut pomenile dupa moartea acestora...cam ce este normal sa se faca.Titlu de proprietate nu a existat nici pe...
Partaj credit ipotecar - scris de Briana N - 4 raspunsuri
Buna ziua! As avea nevoie de niste sfaturi juridice. Divortul s-a terminat in urma cu 2 ani si jumatate, copilul a ramas la mine si am ramas sa locuim in casa, pana la partaj. Nici eu, nici fostul sot nu am inaintat partajul. Casa este luata cu credit ipotecar. La luarea creditului doar eu eram angajata, deci e pe barba mea scos. Din momentul scoaterii creditului am platit " impreuna" ratele 3 ani ( caci el ba lucra, ba nu lucra), am intentat divortul si de atunci doar eu platesc ratel...
Intrebare privind partajul - scris de - 1 raspunsuri
In urma unui dovort nu am solicitat partajul. M-am recasatorit si am un al 2-lea copil. Vreau sa trec partea ce mi se cuvine mie din locuinta achizitionata cu prima sotie pe numele copilului din prima casatorie. Cum sa procedez legal in aceasta situatie? Va multumesc!
RECURS - PARTAJ IMOBIL - scris de sudurluk55 - 1 raspunsuri
CONSTANTA - CAUT APARATOR//AVOCAT - PENTRU RECURS = a) PARTAJ IMOBIL...APELUL = RESPINS CA NEFONDAT.. si b) ACTIUNE IN PRETENTII - FOST FURT INTRE SOTI,AMANTI,CONCUBINI ,La -Pretentii = mi-a venit Sentinta - acasa//a inceput numerotarea,,la - partaj - inca nu,,Email = sudurluk55@yahoo.com ..
HOME STIRI SFATUL EXPERTULUI LEGISLATIE FORUM AVOCATI ADRESE UTILE DOCUMENTE UTILE CONTACT
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor. SC CND LEGALIS SRL este operator de date cu caracter personal inscris in registrul de evidenta a prelucrarilor de date cu caracter personal sub nr. 20896 si nr. 21292. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2010 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011
Sati