Partaj: definitia juridica a partajului
Partajul este o operatie de impartire a proprietatii comune intre coproprietari, in urma careia, fiecare dintre acestia devine proprietar exclusiv asupra unui (unor) bun sau a unei parti determinate material. Partajul se realizeaza in natura, sau, daca aceasta nu este posibil, prin atribuirea bunului unui coproprietar, urmand ca acesta sa plateasca celorlalti anumite sume de bani (sulte), sau prin vanzare la licitatie, pretul impartindu-se intre coproprietari in raport cu cota fiecaruia.
In cazul procesului de divort, cei doi soti pot solicita si efectuarea partajarii bunurilor comune din casatorie, a partajului. Partajul se poate efectua, insa, si dupa ce hotararea de divort ramane definitiva, la solicitarea uneia dintre parti.
Existenta unor drepturi exclusive cu privire la bunuri (imobile si mobile) reprezinta, conform Codului Civil, un scop prioritar. Desi starea de indiviziune se poate sfarsi si prin alte modalitati, partajul ramane calea cea mai folosita pentru iesirea din indiviziune din punctul de vedere al proprietatii.
Partaj: ultimele stiri despre partaj
| |
01.11.2011 | Avocatura.com |
| Partajul, de la coproprietate la devalmasie |

Partajul este operatiunea juridica prin care se pune capat proprietatii comune. Aceasta presupune ca dreptul de proprietate privata are doi sau mai multi titulari. Proprietatea comuna are urmatoarele forme: proprietatea pe cote-parti (coproprietatea) si proprietatea in devalmasie (devalmasia)....
|
| |
20.09.2011 | Avocatura.com |
| Cristi Danilet, membru CSM, despre Noul Cod Civil |

Cristi Danilet, membru in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a declarat, intr-un interviu acordat in exclusivitate ARC, ca intrarea in vigoare a noului Cod Civil este un eveniment care are loc odata la cateva generatii si reprezinta o adaptare a legislatiei la schimbarile care a...
|
| |
Partaj: legislatie in privinta partajului
Partaj: Jurisprudenta
Avocatura.com va pune la dispozitie o baza de date cu peste 2900 de spete pentru ca dvs. sa puteti afla cum au decurs procesele de partaj in situatii similare.
Partaj: ultimele discutii pe forum
Divort - vrem sa facem partaj doar asupra sumelor de bani - scris de - 2 raspunsuri Sunt in proces de divort si am fost de acord cu sotul sa facem partaj doar asupra sumelor de bani economisiti de noi. Se poate sa cerem acest lucru? Va multumim! Partaj judiciar - scris de - 1 raspunsuri Buna ziua!Am si eu nevoie de niste raspunsuri in privinta unei mosteniri din partea bunicilor decedati din partea tatalui.Sa povestesc pe scurt cum stau lucrurile.Bunici mei au avut 3 copii,tatal meu,care la randul lui are 2(cu mine),o sora care nu a avut copii si un frate care la randul lui are 2 copii.eu cu fam mea am locuit in casa bunicilor,parintii mei au avut grija de acestia,le-a facut pomenile dupa moartea acestora...cam ce este normal sa se faca.Titlu de proprietate nu a existat nici pe... Partaj credit ipotecar - scris de Briana N - 4 raspunsuri Buna ziua! As avea nevoie de niste sfaturi juridice. Divortul s-a terminat in urma cu 2 ani si jumatate, copilul a ramas la mine si am ramas sa locuim in casa, pana la partaj. Nici eu, nici fostul sot nu am inaintat partajul. Casa este luata cu credit ipotecar. La luarea creditului doar eu eram angajata, deci e pe barba mea scos. Din momentul scoaterii creditului am platit " impreuna" ratele 3 ani ( caci el ba lucra, ba nu lucra), am intentat divortul si de atunci doar eu platesc ratel... Intrebare privind partajul - scris de - 1 raspunsuri In urma unui dovort nu am solicitat partajul. M-am recasatorit si am un al 2-lea copil. Vreau sa trec partea ce mi se cuvine mie din locuinta achizitionata cu prima sotie pe numele copilului din prima casatorie. Cum sa procedez legal in aceasta situatie? Va multumesc! RECURS - PARTAJ IMOBIL - scris de sudurluk55 - 1 raspunsuri CONSTANTA - CAUT APARATOR//AVOCAT - PENTRU RECURS = a) PARTAJ IMOBIL...APELUL = RESPINS CA NEFONDAT.. si b) ACTIUNE IN PRETENTII - FOST FURT INTRE SOTI,AMANTI,CONCUBINI ,La -Pretentii = mi-a venit Sentinta - acasa//a inceput numerotarea,,la - partaj - inca nu,,Email = sudurluk55@yahoo.com ..
|