| | |
Avocatura - profesia de avocat
PENTRU AVOCATI:
construieste-ti afacerea
HOME
STIRI
CASE DE AVOCATURA INTERVIURI CAUTA UN AVOCAT FORUM
LEGISLATIE
CONTACT
ACADEMICA cazul tau documente utile jurindex cariere barouri examene portalul instantelor
curs valutar Curs valutar: 1€ = 4.3970 lei, 1$ = 3.2773 lei, 1£ = 5.1593 lei, 1CHF = 3.5758 lei ROBOR (la 3 LUNI - 3M): 4,50%, EURIBOR (3M): 0.689 %, USD LIBOR (3M): 0.46685%, CHF LIBOR (3M): 0.11167%, GBP LIBOR (3M): 1.00875% Curs oficial BNR
Facebook Avocatura.com newsletter Avocatura.com RSS Avocatura.com
Succesiune

Succesiune: definitia juridica a succesiunii

(Drep civil) - Succesiunea reprezinta procesul de transmitere a patrimoniului unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe persoane fizice in viata (ori catre una sau mai multe persoane juridice in fiinta, ori statului). Termenul de "succesiune" mai este folosit si pentru a desemna insusi patrimoniul defunctului, care se transmite mortis causa mostenitorilor, adica masa succesorala lasata de defunct succesorilor sai legali sau testamentari. In acest context, termenii de mostenire si succesiune sunt sinonimi. In sens mai larg, succesiunea se intrebuinteaza si pentru a defini transmisiunile de drepturi inter vivos, in acest sens (larg) vorbindu-se de succesiune (sau transmisiune) universala, de succesiune (sau transmisiune) cu titlu universal si, respectiv, cu titlu particular. Succesiunea poate fi testamentara sau legala (ab intestat). Cele doua feluri de succesiune nu se exclud reciproc, putand coexista. Transmisiunea succesorala este o transmisiune pentru cauza de moarte (mortis causa - produce efecte numai la moartea persoanei fizice), universala (priveste totalitatea drepturilor si obligatiilor care au apartinut defunctului), unitara (fiind guvernata, cu unele exceptii, fara distinctie dupa natura sau originea bunurilor), si indivizibila (deoarece, cu unele exceptii, acceptarea sau renuntarea nu se poate limita doar la o parte a mostenirii, ci trebuie sa priveasca totalitatea ei sau totalitatea partii la care succesorul are vocatie). Succesiunile se deschid prin moarte (fizic constatata sau judecatoreste declarata). Data deschiderii succesiunii este clipa mortii defunctului (de cujus), dovedita, dupa caz, cu certificatul de deces sau cu hotararea declarativa de moarte, acte care, in aceasta privinta, fac dovada deplina, pana la proba contrara. Un caz mai special (in privinta datei deschiderii succesiunii, este acela al comorientilor, legea prezumand ca acestia au murit deodata (vezi art.21 din dercetul nr. 31/1954). Locul deschiderii succesiunii este ultimul domiciliu (voluntar sau legal) al defunctului. Daca defunctul nu avea domiciliul in tara, mostenirea se considera deschisa la locul unde se afla, in tara, cele mai importante bunuri ale mostenirii (vezi art.68 alin.2 din Legea nr.36/1995 privitoare la notarii publici si la activitatea notariala).
Pentru ca o persoana sa poata mosteni, ea trebuie sa indeplineasca trei conditii:
a) sa aiba capacitate succesorala;
b) sa aiba vocatie succesorala (sa fie chemate la mostenire);
c) sa nu fie nedemna de a mosteni (numai in cazul mostenirii legale; in cazul mostenirii testamentare, rolul institutiei nedemnitatii este indeplinit de posibilitatea revocarii judecatoresti a legatelor).

Succesiune: ultimele articole despre succesiune

23.04.2013 | Anca DOICIN
Orban Biris - file de poveste
succesiune Cu o luna inainte de infiintarea societatii, nu se cunosteau personal. Ideea in sine, nu le apartine, ci unui cunoscut comun. Dar, pentru amandoua personajele implicate in "povestea" Orban Biris European Consultants, societatea reprezinta cea mai buna solutie. Pentru Leonard Oban - este "felul" in care isi poate folosi ...
18.04.2013 | Prof. univ. dr. Gheorghe PIPEREA
Vanzarea-cumpararea profesionala si ,,principiul" consensualismului
succesiune Daca noul nostru Cod civil este sau nu in acest sens ramane de vazut: art. 1166 C. civ. emite o definitie a contractului ca "acord de vointe dintre doua sau mai multe persoane cu intentia de a constitui, modifica sau stinge un r...
11.03.2013 | Elena Badea, Director Marketing - Ernst & Young Romania
Chief Operating Officer – o pozitie-cheie in companie
succesiune Prin natura sa, COO ajunge sa se ocupe cu o serie de alte functii, oferindu-le o perspectiva unica cu ajutorul careia sa poata identifica ineficientele, suprapunerile functionale sau noi oportunitati, iar apoi sa exploreze noi moduri de a le depasi. Dintr-o perspectiva...
25.02.2013 | Rodica BULIGA
Avocatul Dumitru Rebegea, condamnat la sapte ani de inchisoare pentru coruptie: "E o problema de reputatie care inca ma afecteaza!"
succesiune Avocatul Dumitru Rebegea, fostul sef al Sectiei Penale a Tribunalului Prahova, suspendat din functie in urma acuzatiilor de luare de mita, vorbest...
22.02.2013 | Gheorghe-Liviu Zidaru - Judecator la Tribunalul Bucuresti; Traian-Cornel Briciu - Avocat
Observatii privind unele dispozitii de drept tranzitoriu si de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila
succesiune Noul Cod de procedura civila (NCPC) a intrat in vigoare la data de 15.02.2013. Acest eveniment legislativ, a carui importanta este prea evidenta pentru a insista asupra ei, a d...
15.02.2013 | Avocatura.com
Procurorul Irinel Paun, reclamat la CSM pentru favorizarea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, a fost delegat intr-o functie de conducere
succesiune Prim-adjunctul procurorului general, Daniel Morar, l-a delegat, incepand de astazi, in functia de adjunct al sefului Sectiei Resurse U...

Succesiune: legislatie in privinta succesiunlor

Succesiune: Jurisprudenta

Avocatura.com va pune la dispozitie o baza de date cu peste 600 de spete in care ati putea gasi rezolvarile unor situatii similare cu a dvs: Succesiuni, Contestatii in anulare, Revizuiri

Succesiune: ultimele discutii pe forum

Informatii succesiune - scris de - 2 raspunsuri
In luna martie a.c. a decedat fostul meu sot (in varsta de 53 ani), despre al carui deces am aflat de curand, mai exact in momentul in care am incercat sa solicit niste informatii cu privire la pensia de intretinere a copilului meu (nostru) de la institutia la care lucra. Avand in vedere faptul ca in decursul celor 18 ani, de cand ne-am separat, am vorbit cu acesta foarte rar, dar niciodata despre ceea ce este necesar in acest moment, indraznesc sa va rog sa ma ajutati cu niste informatii pentru...
Vanzare fara succesiune - scris de geta - 2 raspunsuri
Buna ziua.Mama mea a murit pe 19.04.2012 si nu am facut succesiunea.Tata a facut vanzare pe 1/2 din casa si 1/2 din cladirile anexe,fratelui meu.Poate sa faca aceasta vanzare,mentionez ca toate constructiile au fost facute impreuna cu mama
MOSTENIRE SUCCESIUNE - scris de - 1 raspunsuri
Buna ziua . M-am tot interesat pe mai multe surse si vad ca nimeni nu poate sa-mi dea si mie un raspuns la problema mea , care este urmatoarea : In anul 2008 parintii mei au facut un act (de vinzare cumparare ,de donatie, cu clauza testamentara, nu stiu ca mie nimeni nu mi-a spus nimic) catre fratele meu . In 2008 mai tarziu mama a decedat si la inmormantare fratele mi-a spus ca eu nu am nici un drept ca el are acte pe tot .Bine inteles ca m-am suparat ca am fost exclus ca mostenitor din start ...
Pot vinde fara taxa de succesiune? - scris de Catalin1967 - 2 raspunsuri
Buna seara! Dupa decesul tatalui meu, eu si mama suntem singurii mostenitori! Daca vrem sa vindem o parte din pamantul mostenit in comun, trebuie sa facem succesiunea? Eu nu vreau sa impart mostenirea cu mama! Nu are sens! O sa cedez eu in favoarea ei sau va ceda ea in favoarea mea! Impreuna am decis sa vindem o parte din pamantul ramas mostenire, nu conteaza cui, si nu stiu daca pentru a vinde este neaparat nevoie sa facem succesiunea! Multumesc pentru ajutor!
Costuri succesiune - scris de geta - 1 raspunsuri
am 2 copii si in urma decesului sotului meu am ramas cu un apartament. ca mostenire de la parintii mei am niste terenuri si un loc de veci (in concesiune). doresc sa fac succesiunea prin tribunal ca e mai ieftin si mai batuta in cuie. pot sa pun si mostenirea mea de la parinti? daca vor fi de acord copiii pot pastra totul, stipuland ca dupa moartea mea, sa mosteneasca fiecare cate o jumatate din ceea ce este?
HOME STIRI SFATUL EXPERTULUI LEGISLATIE FORUM AVOCATI ADRESE UTILE DOCUMENTE UTILE CONTACT
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor. SC CND LEGALIS SRL este operator de date cu caracter personal inscris in registrul de evidenta a prelucrarilor de date cu caracter personal sub nr. 20896 si nr. 21292. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2013 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2013
Sati