Definitia juridica a testamentului
(Drept civil) - act juridic prin care o persoana dispune pentru cauza de moarte de toate bunurile sale, sau numai de o parte din acestea. Testamentul este un act juridic:- unilateral, reprezentand vointa unei singure persoane, testatorul;- personal si solemn, putand fi facut numai de testator si numai in forma prevazuta de lege;- revocabil, testatorul avand posibilitatea de a reveni oricand asupra manifestarilor sale de vointa. Testamentul cuprinde dispozitii cu privire la bunurile testatorului (legate), dar si alte dispozitii de ultima vointa, cum ar fi, desemnarea unui executor testamentar, revocarea unui testament anterior, cerinte privind funeraliile, recunoasterea unui copil din afara casatoriei.Pentru ca testamentul sa fie valid, vointa testatorului trebuie sa fie neviciata prin eroare, dol sau violenta, sa imbrace forma scrisa si sa fie concretizata printr-un act separat, legea interzicand expres ca doua persoane sa testeze prin acelasi act, una in favoarea celeilalte sau in favoarea unui tert. Testamentul poate fi:a) olograf, pentru a carui valabilitate legea cere sa fie, in intregime, scris, datat si semnat de mana testatorului;b) autentic, autentificat de Notarul Public;c) secret, semnat de testator, strans, sigilat si prezentat judecatoriei pentru indeplinirea formalitatilor prevazute de lege.In unele situatii speciale, legea prevede o procedura simplificata pentru intocmirea unor testamente autentice de catre unele persoane cum sunt: militarii si cei asimilati acestora, cat timp se afla pe teritoriu strain, in misiune ori prizonierat, sau pe teritoriul nostru, intr-o localitate asediata sau ale carei comunicatii au fost intrerupte; persoane aflate intr-o localitate izolata ca urmare a unei epidemii, indiferent daca sunt sanatoase sau bolnave; calatorii pe mare si membrii echipajului, cat timp vasul se afla pe mare. Titularul unui libret de economii poate dispune pentru cauza de moarte printr-o declaratie scrisa si consemnata in libret.
Ultimele stiri/articole despre testamente
14.10.2011 | Av. Marius COLTUC |
| Cum facem un testament dupa noul Cod Civil |

Descarca, gratuit, un model de testament. Mai multe, la documente utile. Motivatia fiecarei persoane care solicita autentificarea unui testament este o chestiune personala si nu este relevata notarului in cele mai multe cazuri. Totusi, exista cateva situatii determinante pentru incheierea ac...
|
|
22.08.2011 | Avocatura.com |
| Cum sa iti faci un testament |

Testamentul, un document "delicat” chiar si pentru cei in varsta, este util pentru a-ti organiza lucrurile in limitele legii. Cel mai recent exemplu este al milionarului George Naghi, patronul Aldis, care a transmis prin intermediul unui testament autentic si valabil ca averea sa ramane sotiei. Testamen...
|
| |
Acte legislative care vizeaza testamentele
Ultimele discutii pe forum despre testamente
Cum aflu ce scrie in testament? - scris de - 1 raspunsuri Buna ziua! Am si eu o intrbare. Cum pot afla pe cale legala daca sunt intr-un testament, in conditiile in care perosana respectiva(cea care a lasat testamentul) a murit acum 4 luni, iar aceea persoana mi-a spus k sunt in testament. Testamentul nici nu a fost citit inca. Va multumesc Care dintre testamente este cel valabil? - scris de Elvirra - 3 raspunsuri Mama este stabilita in strainatate, are dubla cetatenie si detine un testament lasat de parintii ei (bunicii). Surorile ei au un alt testament. Mama nu a fost instiintata ca testamentul pe care-l are ea ar fi fost anulat. Care dintre testamente este cel bun? Daca se va introduce o actiune in instanta, cum se va proceda? Multumesc! TESTAMENT - scris de - 2 raspunsuri DORESC SA LAS BUNURILE PROPRII (PROPRIETATEA NUMAI A MEA, DOBANDITE INAINTE DE CASATORIE) UNEI BISERICI, PRIN TESTAMENT.
POT INCLUDE O CLAUZA, CA BISERICA SA INTRE IN POSESIA BUNURILOR DUPA MOARTEA SI A SOTULUI MEU ?
DACA NU FAC TESTAMENT,IN CONDITIILE IN CARE NU AM DECAT SOTUL SI 3 SURORI(DECI NU PARINTI , NU COPII NICODATA)
CUM SE VA REPARTIZA MOSTENIREA DE LA MINE ? CU MULTUMIRI. Continut Testament - scris de leonardo - 2 raspunsuri Stimati membri,
un testament scris în str?in?tate, de c?tre o persoan? tr?ind în str?in?tate, nume?te 4 persoane (prieteni) drept mo?tenitori ai averii sale. Parte a acestei averi este ?i un apartament în România, apartament care îns? nu este numit explicit în testament. Nici alte obiecte nu sunt numite explicit, testamentul referindu-se la întreaga avere. Persoana respectiv? a decedat. Mo?tenitori rezervatari nu exist?. Referitor la bunurile din str?in?tate nu se nasc nici un fel de probleme. Î... CONTESTARE TESTAMENT - scris de AWEDONY ANDREEA - 2 raspunsuri BUNA ZIUA
TATAL MEU IN VIRSTA DE 65 DE ANI SE TREZESTE IN STRADA DUPA CE SOTIA A LASAT UN TESTAMENT IN CARE II LASA FIULUI EI CASA PE CARE TATAL MEU A MARIT O ( A DUBLAT SUPRAFATA EI ) DIN BANII OBTINUTI DUPA VINZAREA APARTAMENTULUI LUI. TATA ARE MARTORI SI FACTURI, PLUS UN ACT NOTARIAL IN CARE FOSTA SOTIE RECUNOASTE CA TATAL MEU A INBUNATATIT CASA EI...CE SANSE ARE TATAL MEU DE A OBTINE O DESPAGUBIRE IN VALOAREA APARTAMENTULUI VINDUT SI REINVESTIT IN CASA SOTIEI ?
|