| | |
Avocatura
PENTRU AVOCATI:
construieste-ti afacerea
HOME
STIRI
ANALIZA INTERVIU SFATUL EXPERTULUI
LEGISLATIE
FORUM AVOCATI CONTACT
ACADEMICA cauta un avocat cazul tau documente utile jurindex instante barouri cariere examene revista presei
curs valutar Curs valutar: 1€ = 4,4373 lei, 1$ = 3,4479 lei, 1£ = 5,5404 lei, 1CHF = 3,6951 lei ROBOR (la 3 LUNI - 3M): 4,50%, EURIBOR (3M): 0.689 %, USD LIBOR (3M): 0.46685%, CHF LIBOR (3M): 0.11167%, GBP LIBOR (3M): 1.00875% Curs oficial BNR
Facebook Avocatura.com newsletter Avocatura.com RSS Avocatura.com
Citatie

Definitia juridica a citatiei

(Drept procesual) - Citatia este un inscris prin care o persoana este chemata in fata instantei de judecata penala sau civila, a organului de urmarire penala, ori a altui organ de jurisdictie in legatura cu un proces. Citatia se face prin executori judecatoresti, prin posta sau prin orice angajat al instantei, este este individuala si se face din oficiu. Citatia, sub pedeapsa nulitatii, va fi inmanata cu cel putin 5 zile inaintea termenului de judecata, iar in pricinile urgente, termenul poate fi si mai scurt, dupa aprecierea instantei. Nici un act de procedura nu se poate indeplini in zilele de sarbatori legale, afara de cazuri urgente, dupa incuviintarea presedintelui. In cazul citarii prin publicitate (afisarea citatiei la usa instantei si publicarea in Monitorul Oficial), aceasta se face cu cel putin 15 zile inainte de data judecarii procesului, dar in cazuri urgente, presedintele instantei sau al completului pot reduce termenul la 5 zile. Citatia trebuie sa cuprinda: numarul si data emiterii, numarul dosarului, data infatisarii; indicarea instantei si a sediului ei, numele, domiciliul si calitatea celui citat, numele si domiciliul partii potrivnice, felul pricinii, parafa sefului instantei si semnatura grefierului.

Stiri/articole pe tema citatiilor

21.05.2012 | Avocatura.com
Kovesi, aparata de indrumatorul tezei sale de doctorat
citatie In contextul acuzatiilor de plagiat lansate la adresa procurorului general al Romaniei, prof. dr. Viorel Pasca, indrumatorul tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, a explicat ca definitiile date in acte normative, in texte juridice, nu inseamna plagiat, insistand ca lucrare...
18.05.2012 | Avocatura.com
Procurorul general al Romaniei, acuzat de GIP de plagiat in teza de doctorat
citatie Lucrarea de doctorat a procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, este un plagiat, a acuzat, vineri, Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, care a depus la Ministerul Justitiei, la Consiliul Superior al ...
15.05.2012 | Avocatura.com
SGG a incuviintat audierea ministrilor Guvernului Tariceanu in Dosarul privatizarilor strategice
citatie Inalta Curte de Casatie si Justiei (ICCJ) a primit raspunsul de la SGG in legatura cu adresa prin care se solicita incuviintarea audierii fostilor ministri Vasile Blaga, Bogdan Olteanu, Marko Bela si Ionu...
17.04.2012 | Cristi DONCA
Cristian Anghel: amintiri din inchisoare
citatie 22 februarie 2012 a fost prima zi din noua viata pentru fostul primar al municipiului Baia Mare, Cristian Anghel. Implicat intr-un proiect european de incluziune sociala a persoanelor ce ies din detentie, Anghel isi asteapta acum reabilitarea din partea CEDO, unde a dat in judecata statul roman, pe ...
05.04.2012 | Avocatura.com
DNA: Procurorii nu pot actiona daca un ministru are imunitate
citatie "Atata vreme cat se afla sub protectia imunitatii un ministru care este si parlamentar, procurorii sunt impiedicati de imunitate sa faca orice fel de act procedural fata de persoana respectiva, inclusiv citarea acestuia in vedere aducerii la cunostinta a inv...
17.02.2012 | Teodora MIRON
Disparitia executorilor bancari va da fiori reci restantierilor
citatie Cand poti obtine ajutor de la ANAF, ce a decis un judecator de la Inalta Curte si ce a mai hotarat primul-ministru. Lupta pentru conducerea ASE a inceput, pensiile europenilor sunt in pericol si tara in care Daciile lui Ceausescu sunt mai cautate decat Mercedes s...

Documente utile

Ultimele discutii pe forum despre citatii

Ce inseamna pe citatie dupl. si ment. formul. intamp. ? - scris de cinevanimeni - 5 raspunsuri
[size=150:333434xy][b:333434xy]am inceput divortul si acum am primit citatiile, iar pe a sotului scrie ca in caz de neprezentare se va trimite un inscris si judecata se va face in lipsa, ''cu dupl. si ment. formul. intamp.'' si nu inteleg ce inseamna cuvintele din ghilimele...[/b:333434xy][/size:333434xy]
Dovada citatie publica - scris de mateigeamina - 1 raspunsuri
Va rog sa imi spuneti care este procedura depunerii dovezii citatiei publice - ziar in original? E nevoie de adresa tip?
Am primit o citatie incorect realizata - scris de catule - 4 raspunsuri
Astazi am primit o citatie in care nu specifica nici calitatea pt care sunt citat nici motiv nici nimic, doar data locul si sa am buletin la mine. Vreau sa stiu macar daca e corect realizata sau "Militia" Romana isi bate joc de mine. Am atasat si poza
Citatie de la Parchet in calitate de Invinuit - scris de ccmihai - 1 raspunsuri
Buna ziua, In urma unor declaratii pe care le-am dat la Politie, s-a constituit un dosar si a fost trimis la Judecatorie. Despre ce este vorba: Fiind angajat fara forme legale la o societate comerciala, am inmanat si completat la rubrica cod Iban o fila CEC catre o societate, fila care s-a dovedit a fi fara acoperire. Fila a fost completata si semnata in prealabil de catre administratorul societatii. Dupa ce am dat declaratiile de rigoare la Politie, am fost trimis in judecata. Administratorul ...
Mutatie in afara tarii, citatie in tara - scris de roxana13 - 3 raspunsuri
Buna Ziua! Undeva prin 2007 sau 2008 am avut un accident de masina si in urma procesului s-a stabilit ca a fost o eroare de procedura si, ca atare, mi s-a anulat amenda contraventionala initiala.Problema mea este ca cele 2 firme de asigurari implicate nu au reusit sa-si recupereze banii si au deschis un dosar in 2010,iar eu sunt citata ca intervenient fortat in Tragul Mures ;locuiesc in Olanda din Iulie 2010 impreuna cu fiul meu minor(este la scoala pregatitoare) si ca un bun cetatean, am anu...
HOME STIRI SFATUL EXPERTULUI LEGISLATIE FORUM AVOCATI ADRESE UTILE DOCUMENTE UTILE CONTACT
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor. SC CND LEGALIS SRL este operator de date cu caracter personal inscris in registrul de evidenta a prelucrarilor de date cu caracter personal sub nr. 20896 si nr. 21292. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2010 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011
Sati