Prescriptia este intervalul de timp, stabilit de lege, inauntrul caruia trebuie sa fie indeplinite actele necesare pentru valorificarea unor drepturi, stabilirea raspunderii juridice sau executarea unei sanctiuni. Astfel, implinirea termenului de prescriptie, fara ca titularii drepturilor sau organelor competente sa fi actionat, pot conduce la stingerea dreptului la actiune in sens material, la dobandirea de catre o alta persoana a dreptului de proprietate sau a altui drept real, la inlaturarea raspunderii juridice sau la inlaturarea executarii sanctiunii.
Prescriptia raspunderii penale are ca efect inlaturarea raspunderii penale, ca urmare a trecerii unui anumit interval de timp de la savarsirea faptei. Ratiunea prescriptiei consta in faptul ca dupa trecerea timpului se uita infractiunea savarsita si in consecinta urmarirea si pedepsirea tardiva nu mai au rost.
Prescriptia achizitiva este un mod de dobandire a proprietatii sau a altor drepturi reale prin posesia indelungata a unui bun imobil si in conditiile prevazute de lege (uzucapiune).
Prescriptia extinctiva reprezinta stingerea dreptului la actiune, neexercitat in termenul de prescriptie, adica dreptul de a cere de la debitor, prin intermediul instantei, exercitarea obligatiilor care ii revin.
Din punct de vedere bancar, prescriptia inseamna stingerea unei creante sau eliberarea de o datorie la capatul unei anumite perioade. Creantele garantate prin ipoteca sunt de regula imprescriptibile.
Europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, si-a exprimat ingrijorarea fata de pericolul "restauratiei Nastase-Stanoiu" in justitia din Romania. Potrivit Evenimentului Zilei, aceasta a sustinut ca atat Directia Nationala Anticorutie (DNA), cat si Agent...
Anul crizei (2008) a fost cel in care cinci fosti colegi de facultate, risipiti prin mai multe orase din Ardeal, revin la Cluj pentru a infiinta o societate civila de avocati: Cionca Bidiga Godinca. "Nici unul dintre noi nu este din Cluj. Olguta este chiar din Constanta... Ne-am intalnit la Cluj, la facultate si ne-am imprietenit&r...
Recursul deputatului Mihail Boldea la decizia de arestare preventiva pentru 30 de zile dispusa de Completul de trei judecatori ai instantei supreme a fost respins de Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (I...
La 30 noiembrie 2011, societatea Mamitzu Production SRL a solicitat Tribunalului Bucuresti (TB), deschiderea procedurii insolventei in cazul societatii Ocram Televiziune SRL. Potrivit datelor publicate pe site-ul TB, materia juridica in acest caz este falimentul. Potrivit ...
Introducere Lucrarea are ca scop furnizarea unei scurte analize juridice in legatura cu impactul prevederilor Noului Cod Civil (NCC) asupra contractului de asistenta juridica, asa cum este acesta reglementat de Legea nr. 51/1995 si asupra unor pr...
In plus, in acest fel, Romania se aliniaza mai multor tari in care omorul nu are termen de prescriptie - Marea Britanie, Germania, Austria, Irlanda, Danemarca, Finlanda, Estonia, Cipru, SUA, Canada sau Japonia. Fostul ministrul al Justitie...
Am imprumutat o suma de bani cuiva in data de 1.02.2008 cu care am incheiat un contract de imprumut. Acesta se obliga sa-mi restituie banii pana la 30.06.2008. In caz contrar urma sa-mi plateasca si o suma "x" cu titlul de daune interese. Nu mi-a dat nici un leu nici pana azi. Pot sa-l mai actionez in judecata pentru recuperare datoriei sau s-a prescris?
Va salut! Daca am avut un proces penal care a durat 5 ani si nu sunt multumit de rezultatele pe linie civila, pot intenta proces civil dupa 5 ani de la fapta care mi-a produs prejudiciul?
Va rog sa imi spuneti ce termen de prescriptie au datoriile unui SRL fara activitate (ma refer la amenzi pentru nedepunerea declaratiilor la timp, impozit forfetar etc.) Multumesc!
Buna ziua, am facut un credit la care am achitat timp de 3 ani, dar din 2007 nu am reusit sa mai platesc, nu pentru ca nu am vrut, ci pentru ca nu am avut posibilitate. Banca a predat catre o firma iar ei m-au terorizat cu telefoanele si cu amenintarile. Mai este valabil termenul de prescriptie de 3 ani de la ultima rata, daca ei nu m-au dat in judecata, ci doar mi-au trimis somatii? Multumesc pentru raspuns.