21.05.2013 | Rodica BULIGA
Onorariul cerut de avocat fusese de 37.000 de lei, 10% din valoarea sumei pentru care s-a cerut executarea in dosar
Avocat obligat de instanta sa restituie 90% din onorariu
Un avocat a fost obligat sa restituie Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (A.N.R.P.) suma de 33.000 de lei, reprezentand 90% dintr-un onorariu considerat de instanta ca fiind excesiv de mare.

 

Avocatul, caruia instanta ii diminuase cu 90% onorariul aferent unui proces de executare silita asupra conturilor A.N.R.P., a returnat saptamana aceasta suma de 33.000 de lei, se arata intr-un comunicat de presa postat pe site-ul A.N.R.P.

In decembrie 2011, A.N.R.P. a fost executata silit pentru 371.652 de lei, reprezentand o despagubire solicitata de mostenitorul unei persoane indreptatite la compensatii in urma bunurilor si proprietatilor ramase in Basarabia.

A.N.R.P. a contestat la Judecatoria sectorului 2 executarea silita, dar si onorariul exagerat solicitat de avocat pentru acest proces, respectiv 37.000 de lei, mai exact, 10% din valoarea sumei pentru care s-a cerut executarea.

In mai 2012, Judecatoria sectorului 2 a admis contestatia A.N.R.P. si a stabilit ca onorariul avocatului a fost "nepotrivit de mare”, diminuandu-l in consecinta de la 37.000 de lei la 4000 de lei. Abia saptamana aceasta, insa, avocatul a returnat in conturile A.N.R.P. diferenta de 33.000 de lei, suma pe care instanta a considerat-o "nejustificata in raport cu munca depusa”.

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor precizeaza in documentul mentionat ca a contestat onorariile cerute de avocati in peste 300 de procese de executare silita si isi reafirma angajamentul de a face toate demersurile in vederea recuperarii sumelor retrase din conturile sale in mod nelegal, bani publici, alocati prin bugetul de stat.

 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/7474/avocat-obligat-de-instanta-sa-restituie-90-din-onorariu.html