» Arhivă
15.07.2011 | Ionel COVACI
TIMIS: Fosti procurori, avocati in dosare grele de coruptie
Fostul procuror al Parchetului Curtii de Apel Timisoara, Angelina Tufariu, a trecut dupa pensionare de cealalta parte a baricadei, intrand in avocatura. Acelasi pas l-au facut si fostul ei coleg, Marius Chiru, si fostul procuror DIICOT, Pompiliu Stanciu. Acum, toti cei trei fosti procurori sunt asociati intr-un cabinet de avocatura si pledeaza in dosare de coruptie.

Lilian Matei, politist si fiul fostului senator de Timis Viorel Matei, anchetat in dosarele de coruptie de la vamile Naidas si Moravita, este unul dintre clientii Angelinei Tufariu. Fostul procuror al Parchetului Curtii de Apel Timisoara si-a motivat intrarea in dosar prin provocarea pe care o ofera complexitatea dosarului. De altfel, clientul lui Tufariu este motivul pentru care dosarul primului lot de 69 de politisti si vamesi de la Moravita se judeca la Curtea de Apel.

"Competenta Curtii de Apel a fost data de faptul ca Lilian Matei a fost considerat ofiter de politie judiciara, dar in momentul comiterii presupuselor fapte de care este acuzat nu indeplinea aceasta conditie", a explicat Tufariu. De aceea, Tufariu vrea sa mute dosarul la Tribunal.

In dosarul "Moravita" are clienti si fostul procuror Marius Chiru, respectiv doi politisti de frontiera. Pe de alta parte, in dosarul de coruptie de la Vama Naidas, Angelina Tufariu apara un vames, iar colegul sau doi. "Probabil ca experienta noastra a dat bine si avem ani lungi de magistratura. Oamenii au incredere", a explicat Tufariu numarul mare de cauze in care este implicata la doar cateva luni de la intrarea in avocatura. "Am trecut dintr-un domeniu in care m-am descurcat, zic eu, bine. Nu am avut achitari, nu am avut restituiri. Acum e cu totul si cu totul alta munca", a spus si Marius Chiru.

Un alt dosar cu greutate in care au intrat cei trei asociati vizeaza o ancheta DNA la varful Companiei Nationele de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Nely Silvia Ciobanovschi, director in cadrul CNADNR, Ioan Malita, fost sef al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara, dar si reprezentantii unei firme din Baile-Herculane, sunt anchetati de DNA pentru fapte de coruptie.

Cei trei avocati asociati si-au impartit intre ei clientii, Ioan Malita si Slivia Ciobanovchi fiind reprezentati de Pompiliu Stanciu, iar reprezentantii firmei de constructii, de Angelina Tufariu si Marius Chiru. Interesant este insa ca, pe vremea cand era procuror, Angelina Tufariu l-a cercetat pe Ioan Malita, clientul asociatului sau, pentru presupuse tranzactii imobiliare ilegale cu o familie de rromi din Timisoara. Dosarul a fost declinat la DNA inainte de pensionare.

Cei trei mai sunt implicati si intr-un dosar aflat in cercetare la DNA, care face mare valva in Timisoara. In acest caz, mai multi angajati ai Primariei Timisoara sunt pusi sub invinuire, dupa ce institutia a inchiriat unui club in voga din oras 15.000 de metri patrati si a incasat bani doar pentru 3.500.

Fostii procurori sunt de partea angajatilor Primariei. "Eu consider ca DNA nu are competența pe acest dosar, nici din punct de vedere al prejudiciului, nici din punctul de vedere al calitații persoanei", a spus Petre Petrisor, fostul presedinte al Tribunalului Timis.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/617/timis-fosti-procurori-avocati-in-dosare-grele-de-coruptie.html