08.11.2012 | Ionel COVACI
Consiliul Baroului Timis a invalidat candidatura lui Arcadie Anastasescu
Candidatura unui fost judecator pentru functia de decan al Baroului Timis a fost invalidata: "Sper ca este o greseala"
Consiliul Baroului a analizat dosarele celor sapte candidati inscrisi in lupta pentru functia de decan al Baroului Timis. Candidatura fostului judecator Arcadie Anastasescu a fost invalidata, considerandu-se ca nu are vechime suficienta in profesia de avocat.

Avocatii din Baroul Timisse vor intruni in 21 noiembrie pentru a-si alege decanul pentru urmatorii ani, dar si pentru a desemna membrii Consiliului Baroului, Comisia de Cenzori, Reprezentantul Baroului in Comisia Superioara de Disciplina si Delegatii Baroului la congresele UNBR. In cursa pentru functia de decan s-au inscris sapte candidati: Cristian Clipa, Anton Iuhasz, Calin Bot, Valeriu Rauta, Monica Ghit (fost procuror), Arcadie Anastasescu (fost judecator) si Petre Petrisor (fost presedinte al Tribunalului Timis).

In urma analizarii dosarelor, candidatura avocatului Arcadie Anastasescu a fost invalidata, considerandu-se ca fostul judecator, intrat in avocatura la intai ianuarie 2003 nu indeplineste conditia vechimii in profesie. "Privitor la candidatura domnului avocat Anastasescu Arcadie, se constata ca la data organizarii adunarii generale elective, conditia vechimii neintrerupte in profesie de cel putin 10 ani, nu este indeplinita”, se arata in raportul de invalidare a candidaturii.

Fostul judecator a declarat, pentru Avocatura.com, ca reprezentantii Baroului Timis, care au decis invalidarea candidaturii sale au comis o eroare. Anastasescu a declarat ca spera sa fie o greseala umana, de interpretare si nu o chestiune intentionata, intr-o astel de situatie lucrurile fiind mai complicate. "Eu sper ca este o greseala pentru ca legea este foarte clara si poate nu a fost avuta in vedere in ansamblul ei. Vechimea necesara pentru a putea sa candidez nu e stabilita doar in statut. Mai este si legea avocaturii. S-au orientat exclusiv pe faptul ca eu sunt inscris in tabloul avocatilor din 2003, dar legea defineste si ce inseamna profesia de avocat. Oricum atributiile de validare sunt ale Adunarii Generale. M-am documentat si eu inainte sa imi depun candidatura si nu riscam o invalidare daca stiam ca nu indeplinesc conditiile”, a declarat Arcadie Anastasescu pentru Avocatura.com.

Acesta nu a putut preciza ce demersuri o sa faca in continuare, declarand ca asteapta sa ii treaca surprinderea vizavi de decizia luata de Consiliul Baroului. Totodata Anastasescu a explicat si motivele care l-au determinat sa intre in lupta la a doua strigare, cand s-a decis reorganizarea alegerilor la o alta data decat la data stabilita initial. "Au fost niste discutii care au dus la amanarea alegerilor si au fost cativa colegi ai mei care mi-au propus sa candidez. Ma pricep si la organizare. Am vrut sa oferim o alternativa  pentru ca toti candidatii erau exclusiv din randul consilierilor baroului. Mai multi colegi mi-au propus sa incercam o schimbare printr-un personaj nou. Fara falsa modestie, as putea sa ma descurc intr-o astfel de functie”, a mai declarat Arcadie Anastasescu.

Alegerile pentru Consilier al Baroului

In cursa pentru alegerea membrilor care fac parte din Consiliul Baroului s-au inscris urmatorii: Ciprian Barbul, Bas Ana Marcela, Burz Avram Ciprian, Cut Dorin Ioan, Gruneantu Lazar, Lasc Camelia Irina, Nicolae Nastase, Novacescu Lucia, Obarsanu Carmen, Stanila Iosif Sergiu si Truica Adriana Garofita. Ultimii doi au fost invalidati pentru neindeplinirea conditiei de a nu fi suspendat in ultimii cinci ani pentru neplata taxelor profesionale, respectiv neindeplinirea comisiei privind vechimea in profesia de avocat.

Adunarea Generala a membrilor Baroului Timis este programata peste doua saptamani, la Filarmonia Banatul din Timisoara. 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/5891/candidatura-unui-fost-judecator-pentru-functia-de-decan-al-baroului-timis-a-fost.html