01.11.2012 | Marin TURCITU
Alexandru-Mihnea Gaina, avocat in Baroul Dolj
Alexandru-Mihnea Gaina: "Avocatul trebuie sa fie ca un medic de familie. Fiecare om ar trebui sa aiba un avocat cu care sa se consulte"
Lectorul universitar dr. Alexandru-Mihnea Gaina, este avocat coordonator la Gaina si Avocatii SCA din Craiova. A intrat in avocatura pentru a pastra traditia in familie, tatal sau fiind de asemenea avocat, dar si pentru ca la momentul respectiv era pasionat de chestiunile legate de comertul exterior si de economie. De aceea, pe langa Facultatea de Drept a terminat si ISE-ul, care recunoaste ca il ajuta foarte mult in litigiile comerciale.

Alexandru-Mihnea Gaina este de parere ca romanii nu au o cultura a asistentei juridice permanente, iar asta este un efect  al lipsei de educatie in acest sens, dar si al conditiilor financiare precare din Romania. Cu clienti precum Renault, TOPWAY si TopGel, in protofoliu, Gaina considera ca avocatul ar trebui sa fie ca medicul de familie, adica fiecare roman sa aiba cate unul, pe care sa il consulte ori de cate ori are nevoie.

Avocatul Alexandru-Mihnea Gaina recunoaste deschis ca pe langa pasiunea pentru comertul exterior si economie, in decizia de a intra in avocatura au atarnat mult si chestiunile legate de pozitia sociala pe care ti-o ofera aceasta functie, dar si partea financiara, care poate fi una buna, daca alegi sa te specializezi intr-un anumit domeniu:"Am avut si alte ratiuni, pe langa pasiune, atunci cand am facut aceasta alegere, vorbesc aici de pozitia sociala, si de ce sa  nu fim sinceri chestiunea financiara. Dintr-o profesie liberala intotdeauna se castiga sume multumitoare de bani, care sa iti asigure  o viata la un nivel destul de bun. Dar asta depinde si de specializarea intr-un anumit domeniu al avocaturii”, a declarat avocatul.

Avocatura din provincie

Acesta spune ca lucrurile s-au mai schimbat, fiind vorba si de satisfactii personale pe care le are ca profesionist, si de framantarile zilnice pentru a gasi solutii la problemele juridice ale clientilor. Nu s-a gandit ce i-ar fi placut sa faca in afara de avocatura, insa ii trece prin  minte ceva legat de economie, management, sau de ce nu o firma care sa ofere servicii juridice integrate. "Nu m-am gandit foarte serios la ce mi-ar fi placut sa fac, daca nu as fi devenit avocat. Probabil ceva legat de management, sau o afacere, oricum ceva in domeniul economic. Sau daca am reveni la ceea ce fac acum, as spune ca mi-as dori o avocatura complexa, o firma de servicii juridice integrate (financiare, contabile, pe dreptul de proprietate intelectuala)”, declara av. dr. Alexandru-Mihnea Gaina.

Este constient ca piata din provincie nu ofera aceleasi perspective precum cea din Bucuresti, dar tot el spune ca mai depinde si din ce punct de vedere privim posibilitatile: "Daca privesti avocatura ca o problema strict economica, de afaceri, de a castiga bani, nu ofera aceleasi posibilitati. Pentru ca in principiu avocatura de afaceri, sa ii spunem asa, este una care presupune o piata puternica, o economie dezvoltata, in timp ce zona noastra, a Craiovei, sau daca vreti a Regiunii Oltenia, este una nu foarte bine dezvoltata din punct de vedere economic. Dar probabil ca incet, incet se vor aseza si la noi lucrurile, pentru ca teoretic trebuie sa mearga spre mai bine”, s-a aratat increzator avocatul.

Nu a incercat sa faca o analiza cu privire la elementele care aduc notorietatea unui avocat in drept comercial, dar pune pe primul loc seriozitatea: "Cea mai importanta este seriozitatea. Apoi vine increderea pe care i-o transmiti clientului, cu care lucrezi, si pe  care si el ti-o transmite tie, cand iti pune la dispozitie documentatia, posibilitatea de a-l reprezenta. Conteaza foarte mult si pregatirea profesionala, in sensul ca este normal sa ai si o supraspecializare, un doctorat, niste cursuri de pregatire, chiar in afara tarii”, a mai opinat Alexandu-Mihnea Gaina.

Dosare importante

Clientii avocatului Alexandru-Mihnea Gaina sunt, in general, din zona de afaceri, cu o buna reputatie pe piata regionala si chiar, unii dintre ei, pe cea nationala, din diverse domenii: industrie alimentara, a autovehiculelor, a constructiilor si chiar fotbal.

"Imi amintesc  despre asistenta juridica acordata firmei TOPWAY, in vanzarea si divizarea societatii, in perioada 2002-2004 catre Fondul de Investitii in strainatate. Este vorba despre o fabrica de margarina, de ulei, de ketchup, care la momentul respectiv avea 60% din piata nationala a produselor pe care le fabricau. Au mai fost niste clienti in ceea ce priveste partea de drept fiscal in care lucram de asemenea.

Litigiile au avut valori foarte mari si s-au referit la lucruri noi aparute la momentul acela pe piata din Romania, in sensul de accizare potrivit regelementarilor europene a produselor petroliere. Este vorba de o firma din zona Slatina, litigii cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Am aparat intr-un dosar, intre primele mele litigii, in parteneriat cu colegii care reprezentau firma Renault in Romania. Litigiul, unul destul de mare, nu avea ca miza vreo suma importanta de bani, ci una de imagine a constructorului de autoturisme. Un impact negativ pe piata asupra marcii respective ar fi creat o imagine proasta in ceea priveste calitatea produselor acestei companii.

O alta societate importanta, pe care am reprezentat-o, cu impact la nivel national, proaspat infiintata pe piata, producator de inghetata, TopGel, care a accesat niste fonduri, si are o investitie destul de mare intr-o comuna limitrofa Craiovei. Litigiul a fost tot unul fiscal. Portofoliu este unul destul de larg”, spune Alexandru-Mihnea Gaina despre cazurile despre care crede ca au avut un rol in cariera sa la un moment dat.

Relatia cu clientii

Avocatul marturiseste ca, in general, companiile mari de pe piata pun o presiune asupra avocatului, in sensul ca solicita foarte mult si sunt foarte formali si stricti din punctul de vedere al formalismului, pentru ei principalul obiectiv fiind banii. "Oamenii de afaceri doresc de la noi o raportare si previzionare a riscurilor  care se pot naste din litigiu. Pentru ei nu sunt atat de importante efectele juridice cat sunt cele economice, financiare, care sunt pe primul loc. Nu se gandesc ca pierd dreptul de proprietate de exemplu, ci la faptul ca pierd banii, care pentru ei reprezinta aproape totul”, a aratat avocatul craiovean.

Cand vorbeste despre relatia avocat-client, Alexandru-Mihnea Gaina se raporteaza la perioada de dupa izbucnirea crizei, cand, crede el, s-a consolidat, avand la baza increderea. Considera ca cea mai mare problema este ca  oamenii din zona afacerilor nu sunt obisnuiti cu un tip de avocatura permanenta: "Ei mai intai iau deciziile, fac acte juridice, contracte, vanzari, inchirieri, presteaza serviciile, dupa niste reguli cunoscute numai de ei sau le stabilesc la o masa, intre parteneri de afaceri, iar dupa aceea vin la avocat si spun ca au probleme, ca nu mai vrea cleintul sa continue contractul sau mai stiu eu cate alte probleme. Nu au cultura asistentei juridice permanente, sau a prevenirii problemelor juridice”, a declarat avocatul.

Un proces cat o finala de campionat

Alexandru-Mihnea Gaina le spune clientilor ca nu le poate garanta seriozitatea partenerului de afaceri, dar ii poate sfatui sa reduca riscurile: "Un avocat nu iti poate garanta seriozitatea sau neseriozitatea partenerului de afaceri, insa prin consultatiile pe care ti le poate acorda iti poate diminua riscurile, sau cel putin te poate proteja impotriva celuilalt. Poate gasi forma de garantare pe care o are contractantul sau partenerul de afaceri, si alte serii de astfel de chestiuni”, a mai aratat Gaina.

"Avocatii ar trebui sa fie ca medicii de familie. Fiecare om ar trebui sa aiba un avocat cu care sa se consulte, pornind de la persoana fizica pana la cea juridica. Pentru un simplu contract de vanzare cumparare a unui imobil, a unui apartament, pe care toata lumea il incheie, ar trebui consultat un avocat. Dar asta tine si de cultura, de educatie, de nivelul financiar. Veniturile la noi in tara sunt cele care sunt, si toata lumea isi prioritizeaza banii in functie de nevoile primare, abia dupa aceea urmeaza altele. Am avut aceasta problema de consultanta juridica permanenta si cu companii bine asezate pe piata”,marturiseste Alexandru-Mihnea Gaina.

Avocatul considera ca un litigiu este ca finala unui campionat de fotbal, in care o echipa castiga, iar cealalata pierde, iar de vina intotdeauna, in fata pierzatorurului, este arbitrul, adica judecatorul: "Cand ajungi la un litigiu, si trebuie sa intervina un arbritu, in speta instanta de judecata, sa solutioneze problema pe care o ai, este ca in sport: o parte pierde, una castiga, nu exista doi pierzatori sau doi castigatori. Cei care pierd spun ca e din cauza judecatorilor, iar cei care castiga nu spun ca judecatorul a fost bine pregatit profesional, ci vorbesc despre alti factori. Din punctul meu de vedere judecatorii sunt bine, spre foarte bine pregatiti, dar instantele sunt sufocate, toata lumea vrea sa se judece repede, toti cred ca au dreptate si toate se sparg in capul judecatorilor”, a mai precizat avocatul.

O piata in evolutie

Nevoile, in partea aceasta de avocatura, evolueaza odata cu nevoile societatii. Acum 10 ani complexitatea mediului de afaceri nu era la un nivel atat de ridicat, asta si pentru ca nu existau atat de multe companii straine care sa activeze pe piata din Romania, si nu existau nici unele romanesti cu afaceri la nivel national sau international.

"In urma cu 10-15 ani, erau foarte multe probleme litigioase care isi aveau izvorul in vechiul regim comunist. Evolutia cea mai mare s-a inregistrat dupa aderarea Romaniei la UE, in 2007, cand dreptul comunitar a devenit parte a celui national. Legislatia s-a extins foarte mult, insa aderare a adus o protectie sporita a individului, in sensul ca: au aparut legi in protectia mediului foarte stricte; legislatia europeana transpusa in Romania in ceea ce priveste protectia consumatorilor, si sunt de notorietate cauzele cu taxele de prima inmatriculare, cu creditele bancare, cu clauzele abuzive, mai mult decat atat, cetateanul a invatat sa isi protejeze drepturile, a evoluat.

Statul romana a fost de multe ori condamnat, cu ghilimele de rigoare, la Curtea Europena a Drepturilor Omului pentru nerespectarea unor drepturi fundamentale sau libertati prevazute de Constitutie. La acel moment nu stia cetateanul de posibilitatea de a se adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului. Au evoluat si mentalitatile pe de o parte, datorita si dezvoltarii relatiilor comerciale, civile pana la urma, a raporturilor de drept international privat. De un an si putin s-a schimbat cadrul legal general, sau actul normativ de baza al Dreptului Privat, in speta Dreptul Civil, care este foarte mult adaptat fata de vechiul Cod Civil”,
opineaza avocatul Gaina.

Chiar daca piata din Regiunea Oltenia nu este una dintre cele mai ofertante pentru avocatii in drept comercial, Alexandru-Mihnea Gaina este optimist, si spune ca dreptul comercial a evoluat si pentru ca nevoile oamenilor de afaceri au evoluat, iar in viitor acesta va avea o dezvoltare si mai mare: "Se vor naste destul de multe relatiile de afaceri intre companii din Romania si parteneri din tarile membre UE, si automat trebuie gasita o armonizare a contractului incheiat”, a mai aratat avocatul.

Alexandu-Mihnea Gaina este casatorit, insa nu are, deocamdata, un copil pentru ca si el si sotia sunt doi oameni dedicati carierei: "Suntem doua persoane ocupate. Timpul liber ar trebui sa fie atat cat prevede si Codul Muncii, de vineri pana duminica, dar de multe ori nu este nici macar atat. Norocul meu este ca sotia lucreaza in domeniul medical, care nu necesita acele garzi, si doua zile pe saptamana ne putem face un prgram al nostru”, a mai spus avocatul.

Alexandu-Mihnea Gaina considera avocatura un  mod de viata, atatat timp cat nu deformeaza individul din punct de vedere moral, uman si profesional. Iubeste  calatoriile, ii place literartura, insa spune cu tristete in voce ca si cititul s-a transformat intr-unul de necesitate tot pentru profesie "pentru ca legislatia se misca si trebuie sa fi la curent cu tot ceea ce apare in domeniul respectiv”.

Curriculum Vitae

Nume si prenumeGaina Alexandru-Mihnea

Data nasterii17 august 1979

Locul nasteriiCraiova, jud. Dolj, Romania

Stare civilacasatorit

Studii liceale: 

perioada 1994 – 1998, Colegiul National "Fratii Buzesti” (profil matematica - fizica, clasa intensiv franceza), Craiova, jud. Dolj

Studii universitare:

1. perioada 1998 – 2002, Universitatea din Craiova, Facultatea de Drept "Nicolae Titulescu” (profil stiinte juridice, specializarea drept), Craiova, jud. Dolj

2. perioada 2002 – 2007, Universitatea din Craiova, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Sectia Managementul Firmei

Alte studii si cursuri de perfectionare:

1. Curs de pregatire cu tema "Property and Freedom” organizat de The Neuwaldegg Institute din Viena, Austria in mai 2006

2. Curs de pregatire cu tema "European Taxation Law” organizat de Europaische Rechtsakademie  din Trier, Germania in iulie 2007

3. Seminar cu tema "Business Law in an Economy in Transition: from Sub-contracting to Branding” organizat de International Association of Young Lawyers la Bucuresti, Romania in septembrie 2007

ALTE TITLURI SI GRADE STIINTIFICE SI ACADEMICE OBTINUTE IN TARA SI IN STRAINATATE

1. anul 2002 - preparator universitar la Universitatea din Craiova, Facultatea de Drept si Stiinte Administrative "Nicolae Titulescu”;

2. anul 2004 - asistent universitar la Universitatea din Craiova, Facultatea de Drept si Stiinte Administrative "Nicolae Titulescu”.

CARIERA

1. perioada 01.09.2001 - 30.09.2002 – referent la Cabinet Individual Avocat Dr. "Viorel Gaina

2. perioada 01.10.2002 - 01.10.2004 – preparator universitar la Universitatea din Craiova, Facultatea de Drept "Nicolae Titulescu”

3. perioada 01.10.2004 – prezent – asistent universitar la  Universitatea din Craiova, Facultatea de Drept "Nicolae Titulescu”

4. februarie 2003 – prezent – avocat, membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, Baroul Dolj

 

 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/5798/alexandru-mihnea-gaina-avocatii-ar-trebui-sa-fie-ca-medicii-de-familie-fiecare-o.html