23.10.2012 | Ionel COVACI
Decanul Baroului Timis, Lazar Gruneantu
Radiografia pietei de avocatura din Timis: "Aproximativ 40 la suta din cauze sunt sustinute de persoane care nu au nicio legatura cu avocatura"
Evolutia pietei de avocatura din Timis este extrem de interesanta. Ca orice radiografie obiectiva, piata timisoareana arata un grafic cu multe urcusuri si coborasuri, dar potrivit decanului Baroului, LazarGruneantu, cea mai mare problema este avocatura clandestina. In contextul scaderii masive a numarului de cauze, avocatura clandestina pare a fi o reala problema.

Vor sau nu, avocatii din Timisoara trebuie sa admita ca "Bucurestiul da tonul” cand vine vorba de piata avocatiala. O spun tarifele, care arata ca ora de consultanta la unul din cei mai buni avocati din Timisoara este 100 de euro plus TVA. In Bucuresti, pentru acelasi serviciu, un alt avocat, recomandat de repertoarele de specialitate, care isi alege clientii, poate percepe un onorariu si de 500 de euro, conform sustinerii unor avocati bucuresteni.

Dincolo de asta, o diferenta majora intre Bucuresti si Timisoara este modul de exercitare a profesiei. Daca in Capitala piata este dominata de mari case de avocatura, in Timisoara avocatii prefera sa lucreze individual sau in cabinete asociate. Sunt insa si societati civile de avocati, care, insa, nu au anvergura celor din Bucuresti. De asemenea, sunt si case mari de avocatura din Bucuresti, care au deschis birouri la Timisoara, un exemplu in acest sens fiind una dintre cele mai importante case de avocatura – Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.

Provocat sa faca o radiografie a pietei avocatiale din Timis, decanul Baroului, Lazar Gruneantu pune degetul pe rana. "Se constata ca un numar tot mai mic de candidati promoveaza examenul de intrare in barou. Acest lucru are multe beneficii, crescand calitatea avocatilor, iar cei care devin membri ai baroului sunt mai bine pregatiti profesional. Sunt insa tot mai putine cauze. Dupa parerea mea piata este in regres. Aparand alternativa cu medierea si desfacerea casatoriei la notar sau starea civila, o parte din cauzele avocatilor s-au dus in aceste directii. De asemenea, s-a pierdut foarte mult din reorganizarea cartilor funciare. Atributiile avocatilor au fost restranse, iar activitatea s-a redus. S-au pierdut foarte multe cauze si din cauza functionarii Registrului Comertului”, a spus avocatul Lazar Gruneantu.

Decanul Baroului Timis sustine insa ca cea mai mare problema este avocatura clandestina, practicata de "tot felul de mandatari”. "Exista de lucru pentru toti, cu conditia starpirii mandatarilor. Aproximativ 30-40 la suta din cauze sunt sustinute de persoane care nu au nicio legatura cu avocatura”, a completat Lazar Gruneantu. Potrivit acestuia, inTimisoara avocatii nu sunt ultraspecializati pe un domeniu."Din cauza numarului redus de spete, avocatul este tentat sa se prezinte in orice cauza in care este chemat, chiar daca in sinea sa recunoaste ca nu este foarte bine pregatit pe domeniul respectiv”, a mai spus Gruneantu.

Potrivit decanului Baroului Timis, dupa obtinerea definitivatului tot mai putin avocati raman sub "umbrela” maestrului. Avocatul Florin Kovacs, care functioneaza in cadrul casei de avocatura Kovacs&Covaci are si o explicatie pentru asta, dar si pentru situatiile in care unii avocati nu se implica in marile case de avocatura. "Un avocat bun nu pleaca de la stadiul unde e propriul lui stapan la angajat. Fiecare angajat care se poate autosustine prefera sa mearga singur. Isi face propria afacere”, a explicat Florin Kovacs, care nu se simte cu nimic mai prejos decat "greii” din Bucuresti. "Avocatii din Timisoara sunt angajati de multe ori pentru cauze din Bucuresti.Faptul ca multi avocati din provincie sunt angajati pentru Bucuresti arata ca nu sunt cu nimic mai prejos decat cei din Capitala”, a mai spus Kovacs.

Arcadie Anastasescu este unul din avocatii veniti din magistratura. Avocatul a acceptat sa comenteze evolutia pietei din Timisoara, in comparatie cu piata din Bucuresti. "E odiferenta majora de mentalitate. Nu se poate compara, nici din punct de vedere al ariei de activitate, nici al resurselor umane. In Bucuresti se lucreaza de mult timp in acest fel.

Este acreditata ideea de business, se investesc bani multi. In provincie nu prea sunt de anvergura societatile de avocatura, criteriile fiind bazate pe afinitate, soti, copii, rude sa ucunostinte foarte bune. Asta se resimte si asupra sferei de activitate. Spre exemplu eu am colaboratori, dar nu as putea face fata cererii unei multinationale pentru ca presupune resurse umane si alt tip de resurse. In provincie, putine firme sunt capabile sa faca lucrul acesta”, a spus Arcadie Anastasescu.

Potrivit lui Arcadie Anastasescu, pentru inceput intrarea intr-o casa de avocatura importanta este "un rau necesar”. "Ai nevoie de experienta ca sa excelezi. E ca si in medicina. Pana sa ajung mana intai intr-o operatie trebuie sa treci prin multe operatii in care esti mana a doua . In asemenea firme mari de avocatura te confrunti cu cauze complexe. Minusul este ca niciodata nu vezi intregul. Fiecare devine specialist pe o anumita bucatica, dar si aici exista ierarhii foarte bine definite”, a mai spus ArcadieAnastasescu.

Viorel Pasca este un alt "greu” al avocaturii din Timisoara, fiind si coordonatorul de doctorat al Laurei Codruta Kovesi. Pasca lucreaza alaturi de cei doi fii ai sai si inca un avocat in casa de avocatura "Pasca&Pasca”. "Daca nu ai grija de familia ta cine sa aiba ?Cabinetul este o investitie. In familie altfel se rezolva lucrurile”, raspunde avocatul la o intrebare legata de functionarea casei sale de avocatura. "In Bucuresti sunt marile afaceri comerciale. Sunt firme care isi perimt sa plateasca si consultanta, pe cand in teritoriu firmele sunt mai mici si apeleaza la tine in momentul in care apar problemele. Bucurestiul face mai mult avocatura de consultanta. In tara se face avocatura de tribunal. Piata avocaturii din Bucuresti este sustinuta si de relatiile cu politicul si de marile contractecu statul”, a spus Pasca, potrivit caruia, nivelul incasarilor a scazut din cauza crizei economice.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/5684/radiografia-pietei-de-avocatura-din-timis-aproximativ-40-la-suta-din-cauze-sunt-.html