» Barouri
17.10.2012 | Cristian DONCA
Florin Cernestean
Florin Cernestean, avocatul care vrea sa isi depaseasca maestrul: "Nu am niciun fel de retinere sa incerc sa il depasesc"
Avocatul Florin Cernestean este unul dintre cei mai renumiti avocati penalisti din Maramures si nu numai. Membru in Consiliul Baroului Maramures, Florin Cernestean incearca sa performeze in toate ramurile dreptului (inclusiv civil si comercial), chiar daca recunoaste ca are o afinitate pentru penal. In opinia lui Cernestean, un avocat trebuie sa exceleze prin seriozitate, constanta, cultura generala si dorinta de evolutie continua.

Florin Cernestean a intrat in avocatura in anul 2000, dupa ce a parcurs toate etapele firesti prevazute de lege: un examen de intrare in profesia de avocat, doi ani de stagiatura obligatorie si, in final, un examen de definitivat. Are deja o experienta de 12 ani de activitate neintrerupta de avocatura si este mandru de apartenenta sa la tagma avocatilor. "Asta nu inseramna ca ceilalti colegi de ai mei, care au venit sau provin din alte profesii, nu pot avea acelasi sentiment de mandrie. Din contra, de multe ori ii invidiez pentru experienta lor profesionala suplimentara", a precizat avocatul Florin Cernestean.

Intrarea lui Florin Cernestean in avocatura nu a fost pur intamplatoare, dupa cum poveste chiar el. Florin Cernestean si-a dorit acest lucru, inca din scoala gimnaziala. "De altfel, de cand ma pregateam pentru liceu si faceam acele cunoscute ore suplimentare la limba romana, profesoara mea de atunci mi-a spus ca sunt prea rau de gura ca sa nu imi incerc sansa in avocatura. Atunci mi s-a inoculat ideea ca ar trebui sa fiu avocat. Bineinteles, fara ca, la momentul acela, sa stiu in ce masura am vocatie pentru asa ceva", a mai spus avocatul. Parintii lui Florin Cernestean au fost neutri, manifestand "eleganta" fata de copilul lor in sensul de a-i acorda dreptul de a-si alege singur drumul pe care doreste sa mearga in viata.

In cei 12 ani de avocatura, Florin Cernestean si-a castigat o reputatie, un renume in randul avocatilor specializati in drept penal. Chiar daca a pledat in mai multe cauze mediatizate, cu personalitati din mediul administrativ si politic, avocatul maramuresean se fereste sa evidentieze trei dosare cu greutate, cauze care l-au consacrat ca avocat de drept penal. "Nu as putea sa nominalizez trei dosare si va si spun de ce. Tentatia, intotdeauna, a unui avocat este sa nominalizeze dosarele care, prin natura lor, au avut parte de expunere mediatica mai mare, cauze care -prin natura lor- au presupus si subiecti ai proceselor persoane cu o anumita deschidere fata de public. Si,  in mod firesc, exista aceasta tentatie sa le nominalizeze. 

Din punctul meu de vedere, si cel putin pentru mine, va spun ca dosarele care mi-au marcat cel mai mult experinta profesionala au fost dosarele in care au fost implicate persoane cu care eu aveam o relatie de prietenie sau chiar o relatie de familie pentru ca in orice dosar pe care il gestionezi, mai ales in penal, incarcatura emotionala este mai mare. Si este, de multe ori, negativa. Orice cauza presupune o responsabilitate si, cel putin in ceea ce ma priveste, o responsabilitate pe care eu insumi o pun pe umerii mei in raport de faptul ca in primul rand omul vine la tine cu probleme si vine cu anumite asteptari. Se asteapta sa il ajuti cu ceva si, atunci, in toate dosarele in care apeleaza la tine prieteni sau membri de familie mai apropiati sau mai indepartati, prin natura lucrurilor, presiunea este suplimentara. Acest gen de cauze ma responsabilizeaza teribil si de obicei incerc sa le evit", subliniaza avocatul Florin Cernestean.

Desi se spune in randul avocatilor ca nu e bine sa angajezi prietenii si neamurile, caci exista mari sanse sa iasa prost, avocatul maramuresean s-a straduit sa iasa cat mai bine lucrurile in favoarea clientilor sai. In principiu, Florin Cernestean nu poate spune ca a avut mari sincope din acest punct de vedere ci, din contra, a avut satisfactii. "Au fost dosare care m-au marcat profund uman din punctul de vedere al dramei prin care oamenii au trait evenimentele, prin natura lucrurilor. Am avut si cauze in care am pledat vizavi de infractiuni contra vietii. Am avut clienti care au fost trimisi in judecata si judecati pentru infractiuni contra vietii, pentru infractiuni de omor si care, dincolo de circumstantele particulare care au dus la un asemenea gest, dupa pronuntarea hotararii, au facut ei dreptate luandu-si viata prin gesturi de suicid. Este un exemplu care m-a impresionat dincolo de orice", a mai marturisit avocatul.

Seriozitatea si constanta, trasaturile de baza ale unui avocat

Avocatul maramuresean considera ca in avocatura iti trebuie nervi tari, de otel, dat fiind faptul ca uzura este una reala, chiar daca cei din afara sistemului nu o simt. Pe langa asta, Florin Cernestean considera ca trei coordonate caracterizeaza foarte bine profesioa de avocat: relatia client-avocat, relatia avocat-magistrat si relatia cu sinele (lupta cu sinele pentru a evolua). "Daca astea nu le ai, atunci ai o problema"` puncteaza avocatul maramuresean. Cat despre calitatile unui avocat, Florin Cernestean este de parere ca seriozitatea reprezinta principala trasatura. "Cred ca seriozitatea e cheia si, pe langa asta, mai e nevoie si de constanta.  Apoi, in particular, o calitate suplimentara tine de cultura generala destul de substantiala pentru ca, prin natura lucrurilor, esti obligat sa gestionezi chestiuni dintre cele mai diverse, chestiuni ce introduc o anumita doza de inedit si, nu in ultimul rand,  esti deseori pus in ipostaza de a reactiona in mod spontan. Mediul concurential in care activezi, problemele care se ridica si asa mai departe presupun in primul rand, in opinia mea, sa ai o buna cultura generala", a mai spus avocatul.

In plus, Florin Cernestean crede ca este nevoie si de o anumita dezinvoltura. Avocatul vorbeste despre dezinvoltura cu care trebuie sa se prezinte in fata clientului ca sa ii castige increderea, prima lupta pe care trebuie sa o castige: increderea clientului. Abia apoi, subliniaza Florin Cernestean, avocatul trebuie sa fie in postura de a reprezenta interesele clientului in fata tertilor. "Daca clientul nu are incredere in tine, nu ajungi sa faci pasul al doilea", argumenteaza avocatul maramuresean.

Reputatia tine de evolutie

In viziunea lui Florin Cernestean, esentiala pentru profesia de avocat este si o buna baza de cunostinte teroretice pentru ca aceasta este baza. O alta conditie pentru reputatia unui avocat o constituie nevoia elementara de evolutie, pentru ca raporturile juridice au o dinamica deosebita, conform spuselor lui Florin Cernestean. "Dupa Revolutie, societatea romaneasca a fost polarizata de introducerea unor norme de drept, unele de noutate absoluta, altele au fost rafinate, altele au fost preluate in mod necorespunzator de la straini . Tot timpul e o provocare pentru avocat de a tine pasul cu aceste schimbari", a aratat Cernestean.

Avocatura - o profesie cu adevarat frumoasa

Tinerilor care doresc sa imbratiseze avocatura, Florin Cernestean le recomanda sa se autoevalueze in primul rand, pentru a vedea daca aceasta profesie le-ar placea. Nu de alta, dar este activitate care presupune uzura multa, dedicare profesionala si multe sacrificii. "Sa se evalueze din punctul lor de vedere daca o viata destul de tumultoasa este ceea ce isi doresc. Totusi, le recomand tinerilor sa acceada in avocatura pentru ca este o profesie cu adevarat frumoasa, cu adevarat ofertanta din punctul de vedere al satisfactiilor pe care ti le ofera si, personal, cred in necesitatea de primenire a tuturor, respectand, desigur, pe cei care au acumulat deja experienta profesonala si din experienta carora si eu la randul meu invat chiar si acum", a mai spus Cernestean.

Stagiatura, determinanta pentru viitorul avocatului

Florin Cernestean sustine ca este nedrept, incorect si presupune multa infatuare ca un avocat sa spuna ca este "produsul doar al sau". Avocatul maramuresean subliniaza cu tarie ca avocatura este o activitate de formare continua, proces care presupune si stagiatura de doi ani. "Personal am avut sansa sa lucrez cu fostul meu maestru, cu Ioan Blajan -fost procur si fost judecator- decanul baroului, si imi place sa spun ca sunt ceea ce sunt si datorita lui. Este o chestiune de naturalete sa admit asta, vorba aceea, sa manifest gratitudinea, chiar daca, asa cum glumesc cu el, imi voi manifesta cu adevarat gratitudinea la momentul in care il voi depasi. Si nu am niciun fel de retinere sa incerc sa il depasesc . Nu stiu daca, vreodata, voi reusi", conchide avocatul Florin Cernestean, membru in Consiliul Baroului Maramures.

 

 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/5606/florin-cerrnestean-avocatul-care-vrea-sa-isi-depaseasca-maestrul-nu-am-niciun-fe.html