15.10.2012 | Mircea Neamtu
Profitand de `larma` din jurul retrocedarii unui imobil din Craiova, un avocat a falsificat un contract de asistenta juridica
Un avocat din Craiova - acuzat ca a falsificat un contract de asistenta juridica
Retrocedarea unui imobil din Craiova, care a apartinut cunoscutei familii Viisoreanu, a adus dupa ea mai multe gafe din partea unor institutii ale statului, incepand cu Primaria Craiova, continuand cu Curtea de Apel Craiova si Tribunalul Dolj. Dar la toate le-a pus capac un contract de asistenta juridica semnat de avocatul Bogdan Marian Popescu care s-a tranformat peste noapte din 250 euro in 250.000 euro.

Povestea a inceput in anul 1997, cand Ion Nitu, Sofica Nitu si Alexandrina Niculescu au cerut Primariei Craiova despagubiri pe Legea nr. 112/1995 pentru imobilul din strada Imparatul Traian nr. 31 din Craiova, confiscat de comunisti, sustinand ca sunt mostenitorii Mariei Petrescu si ai lui Radu Viisoreanu din cunoscuta familie a Viisorenilor (Alexandru Constantin Matei Viisoreanu, general si veteran al razboiului din 1916, a fost unul dintre mosierii Olteniei, a carui avere se intindea pe aproximativ 3.000 ha. Conacul familiei era la Livezi, comuna limitrofa Craiovei. Practic, declinul incepe din 1945, dupa reforma agrara, cand generalul pierde aproape intreaga avere).

Primaria Craiova a respins cererea, pe motiv ca imobilul nu putea fi restituit, pentru ca fusese preluat fara titlu valabil. Comisia Judeteana de Fond Funciar a avut acelasi raspuns.

Cei trei au dat in judecata Primaria Craiova si Comisia Judeteana de Fond Funciar, iar Judecatoria Craiova le-a dat dreptate. Prin sentinta din 1998, Primaria Craiova a fost obligata sa le acorde despagubiri lui Ion Nitu, Soficai Nitu si Alexandrinei Niculescu.

Comisia Judeteana de Fond Funciar si Primaria Craiova nu au facut recurs la decizia Judecatoriei Craiova, iar in anul 2000, cei trei primeau fiecare cate 16.000 de lei. Aceasta este prima greseala, pentru ca mai tarziu se dovedeste ca cei trei nu aveau nici un drept succesoral, iar testamentul prezentat in instanta a fost unul fals, dar banii au ramas dati, pentru ca datoria era demult prescris.

 Apare in scena un mostenitor cu acte...

Spre surprinderea celor trei pretinsi mostenitori, in anul 2001 a aparut a aparut Nicolae Viisoreanu, mostenitorul lui Ion Viisoreanu, si a drepturilor succesorale din partea unchiului Radu Viisoreanu si a matusii Maria Petrescu. Acesta a depus o cerere catre Primaria Craiova, prin care isi revendica imobilul din strada Imparatul Traian nr. 31. Cum era de asteptat, solicitarea acestuia a fost respinsa, desi la dosar depusese suficiente documente care mai tarziu s-a dovedit ca erau valabile.

Dupa refuzul primit din partea Primariei Craiova, Nicolae Viisoreanu a mers in instanta. Tribunalul Dolj a decis ca nu are dreptate. Nicolae Viisoreanu nu s-a lasat, a facut recurs si Curtea de Apel Craiova, unde sentinta Tribunalului Dolj a fost anulata, si s-a cerut si rejudecarea cauzei. La rejudecare, Tribunalul Dolj s-a razgandit si i-a dat castig de cauza lui Nicolae Viisoreanu. Imobilul de pe strada Imparatul Traian nr. 31 a fost retrocedat in natura, dupa ce Primaria Craiova platise pentru aceasta casa despagubiri banesti unor presupusi mostenitori. Aceasta ar fi gafa numarul doi.

Primaria a facut recurs la Curtea de Apel Craiova. In aceasta perioada isi face aparitia George Mircea Dumitrescu care ii propune lui Nicolae Viisoreanu sa ii vanda drepturile sucesorale litigioase care i se cuveneau, in calitate de mostenitor al unchiului sau Radu Viisoreanu si al matusii sale, Maria Petrescu.

 ...si un avocat care intervine in acte

Batranetea, saracia si faptul ca se saturase sa tot mearga pe la instantele de judecata il fac pe Nicolae Viisorenu sa vanda. Vanzarea s-a realizat prin contractul nr. 2553, semnat la data de 26 octombrie 2006, iar cel carea l-a reprezentat pe George Mircea Dumitrescu a fost avocatul Bogdan Marian Popescu. In urma vanzarii a primit pe loc 35.000 de lei, urmand ca diferenta de 165.000 sa fie platita pe parcursul a patru luni. Asa, George Dumitrescu s-a constituit parte in proces, impreuna cu Nicolae Viisoreanu, impotriva Primariei Craiova.

In noiembrie 2007, George Mircea Dumitrescu ii propune lui Nicolae Viisoreanu sa ii vinda si drepturile succesorale ce i se cuveneau dupa tatal sau, mai exact partea de 1/3 din casa de pe strada Imparatul Traian, nr. 31.

Conform declaratiilor Marianei Viisoreanu, avocatul lui George Mircea Dumitrescu, Bogdan Marian Popescu a profitat de handicapul de vedere al sotului ei, si in mod intentionat nu a specificat in contract ca ii cedeaza "drepturile succesorale litigioase de 1/3 din casa" si a scris doar "drepturile succesorale", stiind ca acestia mai au si alte proprietati care ar fi putut fi revendicate:

"Sotul meu nu vede cu un ochi deloc, iar cu celalalt abia zareste. Cand a semnat primul contract sotul meu a crezut ca vinde doar drepturile pentru casa de pe Imparatul Traian, pentru care ne judecam deja cu Primaria Craiova. Tarziu ne-am dat seama ca avocatul Bogdan Marian Popescu ne pacalise si in contract trecuse si conacul din satul Buzduc, comuna Dragostesti, si cele 1.500 de hectare de teren de la Podari", spune MarianaViisoreanu.

Nicolae Viisoreanu si George Mircea Dumitrescu au ajuns in procesul cu Primaria Craiova pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Culmea, Nicolae Viisoreanu, a fost reprezentat de avocatul Bogdan Marian Popescu, care initial lucrase pentru George Mircea Dumitrescu.

Cum s-a ajuns in aceasta situatie ? Se pare ca la un moment dat avocatul Bogdan Marian Popescu s-a certat cu George Mircea Dumitrescu si a luat decizia sa isi ofere, peste noapte, serviciile sale lui Nicolae Viisoreanu, care conform Arhivele Statului, mai avea si alte drepturi succesorale de recuperat.

Contractul dintre Bogdan Marian Popescu si Nicolae Viisoreanu a fost semnat la data de 24.10.2009. Pentru un onorariu de 250 de euro se angaja sa il reprezinte pe Nicolae Viisoreanu in instanta pentru a-si recupera partea din casa de pe strada Imparatul Traian nr. 31.

Contractul de asistenta juridica a fost semnat la tara, la casa din satul Buzduc, comuna Dragotesti, la un pahar de vodca, dupa cum declara chiar sotia lui Nicolae Viisoreanu. Este clar ca in aceste conditii nici unul dintre soti nu au fost curiosi sa se uite peste contract. Bogdan Marian Popescu le-a adus o copie dupa document peste cateva zile si a avut grija ca cei doi sa nu il studieze nici de aceasta data.

 Cum 250 de euro devin ...250.000

La un moment dat Nicolae Viisoreanu a decis sa renunte la lupta si i-a vandut lui George Mircea Dumitrescu casa. Cand toata lumea credea ca lucrurile s-au rezolvat, a aparut Bogdan Marian Popescu care a obtinut un ordin judecatoresc de executarea silita a 1/3 din casa de pe strada Imparatul Traian nr. 31 care i-a apartinut lui Nicolae Viisoreanu. De ce? Pentru ca l-a reprezentat in instanta pentru suma a 250.000 de euro neplatiti.

Sotia lui Nicolae Viisoreanu spune ca avocatul Bogdan Marian Popescu a falsificat contractul de asistenta juridica, si a mai adaugat la suma de 250 de euro, cat se intelesesera initial, inca trei zerouri, profitand de boala ei si handicapul de vedere al sotului. Ca Nicolae Viisoreanu are probleme cu vederea o dovedeste Decizia de incadrare in grad de handicap nr. 6498 din data de 16.12.2004.

Eexecutorul judecatoresc, din Slatina, dupa o prima intalnire cu Mariana Viisoreanu, sotia lui Nicolae Viisoreanu, si imputernicita legal de acesta sa ii reprezinte drepturile, a stabilit "emiterea unei noii somatii imobiliara rectificata, si comunicata partilor din dosar".

Mariana Viisoreanu spune ca numai niste oameni nebuni ar fi semnat un contract de asistenta juridica pe o suma atat de mare. Aceasta spune ca a depus plangere impotriva avocatului Bogdan Marian Popescu la institutiile abilitate ale statului pentru abuz de incredere, inselaciune, fals si uz de fals in inscrisuri oficiale.

De mentionat ca avocatul Bogdan Marin Popescu nu a putut fi contactat pentru detalii.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/5578/un-avocat-din-craiova-acuzat-ca-a-falsificat-un-contract-de-asistenta-juridica.html