04.05.2012 | Nicoleta CRISTEA
Emanuel Dediu si Andreea Ciortan, alaturi de avocatul Catalin Dancu
Cum functioneaza un Cabinet de avocatura "cu brand" in provincie
La inceputul anului trecut, avocatul Catalin Dancu si-a inaugurat la Focsani un sediu secundar al casei de avocatura pe care o detine. Desi de multi ani sediile secundare ale caselor de avocatura din orasele mari reprezinta o linie de atac a cabinetelor individuale si a societatilor comericiale civile "cu brand", in Vrancea este singurul de acest fel.

Sediul secundar al Cabinetului de Avocatura "Dancu Catalin Radu" a fost infiintat in Focsani in iarna anului 2011, avand in componenta trei avocati care isi desfasoara activitatea in baza unor contracte de colaborare: Andreea Ciortan, Emanuel Dediu si Manuela Suciu. In prezent, cei trei avocati colaboratori lucreaza intr-un sediu din zona "2 stejari". De remarcat ca sediul secundar este de altfel si singurul din tara, infiintat special pentru a deservi justitiabilii din toata zona Moldovei.

"In trecut a existat un sediu secundar si la Constanta, desfiintat ulterior. Inceputul parea a fi aventuros, in conditiile in care piata parea a fi saturata in materie de avocati, insa a ajutat foarte mult in adaptarea clientelei cu noul brand pe piata vranceana si din zona Moldovei si a Buzaului", isi aduce aminte avocatul Emanuel Dediu, unul dintre colaboratorii casei de avocatura.

Cei trei avocati au avut o misiune sensibila in cadrul sediului, in conditiile in care avocatul Dancu este unul cunoscut, cu renume in numeroase cauze, atat civile, cat si penale. "Catalin Dancu a fost judecator la Curtea de Apel Constanta, iar din anii 95 si-a inceput cariera in avocatura. Cariera sa a fost legata de controversatul dosar "Pacepa", fiind avocatul cunoscutului personaj. In cadrul sediului secundar ne ocupam si de cauze comerciale, penale, civile, cu sensibilitati procedurale. Datorita faptului ca fiecare dintre noi vorbim cel putin o limba de circulatie internationala, avem clienti de toate nationalitatile. Insa onorariile, spre surprinderea justitiabililor, sunt raportate la cele zonale practicate de avocati, in ciuda faptului ca la cabinetul central sunt mult mai ridicate", ne-a spus Emauel Dediu.

Munca in echipa in interesul clientilor

In general, mai ales in ceea ce ii priveste pe avocatii de provincie, se prefera munca individuala, insa pana acum, Sediul secundar al Cabinetului de Avocatura a fost un succes, intrucat toate deciziile, dar si toate dosarele sunt studiate atent de fiecare din cei trei avocati care alcatuiesc sediul secundar. Avantajos si pentru avocati, dar si pentru clienti, care se pot baza ca problemele lor sunt trecute prin trei filtre. "Lucram mult mai bine in aceasta formula. Intr-adevar, am avut norocul de a ne intelege foarte bine de la inceput. Fiecare dosar este studiat de toti trei, chiar daca este reprezentat de unul singur in instanta", spune Andreea Ciortan.

"Realitatea a depasit mult asteptarile mele, fiind vorba despre un mediu foarte competitiv. Se lucreaza la standarde mai mult decat ridicate, de aceea munca in echipa conteaza foarte mult. Echipa e bine sudata, iar asta inca de la inceput", intareste si Manuela Suciu. Cu toate ca aparent Emanuel Dediu este in minoritate, avand in vedere cele doua colege care intregesc echipa, cabinetul functioneaza ca un tot unitar, neexistand o ierarhie impusa.

"Avantajul pentru noi este ca nu a trebuit sa ne mutam la Bucuresti pentru a simti atmosfera aceasta corporatista. Acest stil a fost transpus pe plan local. Activitatea noastra a fost ajutata foarte mult si de cazurile mediatizate recent si rezolvate de Catalin Dancu. Spre exemplu, avem spete pe dreptul familiei, avand in vedere cazurile vedetelor reprezentate de Catalin Dancu. Periodic, facem sedinte si team-buildinguri la Bucuresti, pentru a ne adapta la legislatia nationala si europeana, cu jurisprudenta extrem de folositoare in dreptul romanesc, tinand cont si de tendinta de practica unitara. Desigur ca ne-am atras si clientela proprie, care beneficiaza de standardele inalte ale cabinetului. Insa nu sunt clienti care pur si simplu intra in cabinet, ci sunt recomandari de la fosti clienti, care evident au fost multumiti de serviciile noastre. Ceea ce este important in relatia cu clientul, acordam timp in a-l asculta si a-i intelege doleantele, pentru a le putea transpune cat mai bine in fata organelor jurisdictionale", a explicat avocatul Dediu.

Asistenta pentru firme, cu cheltuieli deductibile

Sediul secundar al Cabinetului de Avocatura ofera asistenta juridica si societatilor comerciale, o relatie care, in cele mai multe cazuri lipseste cu desavarsire. "Ce aduce nou sediul secundar din Focsani este faptul ca se implica activ nu numai in domeniul litigiilor, ci si in cel al consultantei juridice, in negocierile comerciale si concilieri. Este un avantaj pentru firmele de pe raza Curtii de Apel Galati, cu privire la existenta unui astfel de cabinet in preajma lor, prin prisma incheierii unor contracte lunare de asistenta juridica, cu onorarii extrem de rezonabile. Prin intermediul acestor contracte, departamentele juridice ale firmelor sunt degrevate de anumite activitati, mai ales ca au un rol preventiv in eventualitate unor litigii sau chiar in fazele premergatoare, ca cel al concilierilor. Important este ca toate aceste cheltuieli sunt deductibile pentru sistemul lor contabil", a incheiat Emanuel Dediu.

 

 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/4070/cum-functioneaza-un-cabinet-de-avocatura-cu-brand-in-provincie.html