18.04.2012 | Crina DOBOCAN
Universitatea Oradea este data in judecata, institutia fiind acuzata de lipsa de transparenta
Universitatea din Oradea data in judecata
Conflictul dintre Gheorghe Ionescu, presedintele sindicatului ,,Corpul Profesional Universitar``, si Universitatea din Oradea se va transa in instanta. Ionescu spune ca, prin actiunea sa, doreste sa stie cum sunt gestionati banii Universitatii din Oradea si acuza institutia de lipsa de transparenta

Gheorghe Ionescu, liderul sindicatului ,,Corpul Profesional Universitar’’ al Universitatii din Oradea, a actionat in judecata institutia de invatamant superior din urbea de pe Crisul Repede. Ionescu, candidatul la functia de rector al Universitatii din Oradea, spune ca plangerea sa are la baza ,,refuzul nejustificat de a se raspunde la cererea de furnizare a informatiilor cu caracter public’’.

Practic, Ionescu a solicitat Universitatii din Oradea copii dupa actele din dosarele de conferentiar universitar si profesor universitar ale lui Cornel Antal (fostul rector al UO si contracandidatul reclamantului Gheorghe Ionescu la alegerile din luna februarie – n.r.), lista nominala a persoanelor care au beneficiat de concediu fara salariu, in perioada 1.10.2009 pana in prezent, insotita de copiile cererilor respective si eventualele anexe ale acestora, lista nominala a persoanelor care s-au deplasat la Klinikum Ingolstadt, incepand cu 1.10.2009 si pana in prezent, lista insotita de copiile ordinelor de deplasare, statutul proprietatilor imobiliare ale Universitatii din Oradea, mai precis apartamentele de serviciu si lista nominala a persoanelor angajate la ,,Geotermal’’, din care sa rezulte data angajarii, retributia lunara si sursa de finatare.

,,Am adresat catre conducerea Universitatii din Oradea, in baza Legii nr. 554/2001, doua cereri prin care am solicitat informatii de interes public. Prima cerere a fost adresata in data de 7.11.2011. In aceasta am solicitat ca Directia Economica, prin doamna directoare economica Crina Gherlea, sa comunice in scris datele si actele solicitate. Am primit un raspuns semnat cu <> din partea rectorului de atunci, prof. dr. Cornel Antal, si a sefului de birou comunicare, Olimpia Popoviciu, prin care ni se reprosa ca cererea nu respecta in totalitate prevederile art.6 al.III din legea nr.544/2001, in sensul neprecizarii <>. Fata de acest raspuns, am revenit cu o noua cerere, in data de 23.11.2011, adresata de aceasta data <>, in atentia doamnei director economic Crina Gherlea. Raspunsul, copiat dupa primul act emanat din partea conducerii Universitatii din Oradea, a mentinut in totalitate textul si multumirile din partea domnului rector si a sefului birou comunicare, dar a persistat in refuzul de prezentare a datelor si a actelor accesibile in conformitate cu prevederile Legii nr. 554/2001. Am considerat refuzul explicit de furnizare a datelor si actelor de interes public solicitate ca fiind un abuz institutional din partea conducerii Universitatii din Oradea, iar acest fapt m-a indemnat sa pornesc un proces impotriva institutiei, pe care il duc pana la capat. Sunt chestiuni urate care se fac si vreau sa iasa la iveala’’, a declarat Gheorghe Ionescu.

Suspiciuni

Acesta spune ca prin adresele sale isi doreste sa stie cum sunt gestionati banii Universitatii din Oradea si acuza institutia de lipsa de transparenta. "Prin modul de adresare si de destinatie, nu s-a creat nicio confuzie la nivelul Universitatii din Oradea, cei care trebuiau sa raspunda au avut cunostinta de cerere si ca atare, refuzul este nejustificat. Motivul real al acestui pretext si refuz, il constituie incercarea de a ascunde date si acte, posibil frauduloase, dar a caror publicitate poate aduce neplaceri celor vizati de cerere. In fapt, o incercare penibila de a escamota adevarul’’, crede Ionescu.

,,Chiar daca o cerere ar fi fost adresata generic  sau chiar gresit, ea ar fi trebuit solutionata printr-un raspuns efectiv, referitor la obiectul solicitarii, cuprinzand datele de raspuns, si sa  nu constituie o negatie, cu pretext asupra formei de adresare. Cererile au fost indreptate si adresate corect, cu destinatie exacta si au urmat cursul birocratic adecvat, in sensul ca au ajuns la cunostinta rectorului, care probabil a initiat raspunsul negativ. In mod normal, intr-o institutie care se doreste model pentru generatiile de absolventi, nu trebuia urmarita eschivarea de la responsabilitatea furnizarii datelor, nu trebuia incercata acoperirea eventualelor nereguli in modul in care s-a procedat.  Rectorul trebuia sa dirijeze petitiile catre biroul de comunicare, care trebuia sa procedeze la culegerea si redactarea datelor si a actelor necesare, pentru un raspuns in baza Legii nr. 554/2001. Asa–zisa neprecizare a <> este o eschivare lamentabila, in conditiile in care conducerea institutiei si biroul de comunicare au luat cunostinta de cerere, obiectul ecesteia, destinatarul, si probabil de obligativitatea de a respecta legea", arata Ionescu in cererea de chemare in judecata a Universitatii din Oradea.

Daune morale de 5.000 de lei

Acesta a solicitat Tribunalului Bihor sa oblige Universitatea din Oradea sa comunice in scris, intr-un termen rezonabil, informatiile de interes public pe care le-a solicitat, sa oblige conducerea universitatii sa initieze o ancheta administrativa interna, eficienta, in vederea sanctionarii functionarului vinovat de indeplinirea comunicarii datelor solicitate, iar in termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotaririi, sa comunice masura impotriva persoanei vinovate si sa plateasca suma de 5.000 de lei daune morale, plus cheltuielile de judecata.

,,Am solicitat plata sumei de 5.000 lei, cu titlu de daune morale, tinind seama ca interesul justificat, loial si real al sutelor de membri de sindicat a fost nesocotit si sfidat de catre conducerea Universitatii’’, a mai aratat Ionescu, in cererea de chemare in judecata, adresata in numele sindicatului pe care il conduce.

Raspunsuri

Olimpia Popoviciu, purtatorul de cuvant al Universitatii din Oradea, spune ca prima cerere pe care a formulat-o Ionescu a fost adresata Crinei Gherlea de la Directia Economica si nu conducerii institutiei cum ar fi fost normal.

,,Domnul Ionescu a solicitat informatiile de la Crina Gherlea, de la Directia Economica. La o saptamana  i s-a raspuns ca legea spune ca solicitarea in scris a informatiilor de interes public cuprinde autoritatea careia ii este adresata cererea. Domnul Ionescu a reformulat apoi cererea, adresand-o Directiei Economice. I s-a raspuns ca directorul economic nu are competenta de a oferi informatii de interes public, dupa cum prevad art. 3 si 6 din Legea 554. Dupa acest raspuns am fost dati in judecata. Cu toatea acestea, pe data de 10 februarie, domnul Ionescu a mai trimis o alta cerere, de aceasta data fiind adresata rectorului Cornel Antal. In 15 februarie i s-a raspuns si a primit documentele solicitate, mai putin cele care intra sub incidenta documentelor cu caracter personal’’, a declarat Olimpia Popoviciu.

Primul termen de judecata in procesul dintre Corpul Profesional Universitar si Universitatea din Oradea a fost fixat pentru aceasta luna.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/3946/universitatea-din-oradea-data-in-judecata.html