14.12.2011 | Ana-Maria MERTICARU
Declaratiile lui Catalin Predoiu la RRA reprezinta primul semnal oficial ca Noul Cod Penal va intra in vigoare mai tarziu decat au estimat autoritatile
Ministrul Justitiei: Noul Codul Penal si cel de Procedura Penala, amanate pana in 2013
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, in cadrul unei emisiuni la postul public de radio, ca cele doua coduri, Penal si de Procedura Penala, vor intra in vigoare, cel mai probabil, la inceputul sau in prima jumatate a anului 2013.

In ceea ce priveste Codul de Procedura Civila, Predoiu a explicat ca, incepand cu a doua jumatate a lui 2012, se va evalua o data la care acesta poate fi pus in aplicare.

Declaratia ministrului Justitiei este primul semnal oficial ca intrarea in vigoare a noului Cod Penal si a celui de Procedura Penala se va produce mai tarziu decat estimau autoritatile.

In urma cu un an si jumatate, tot ministrul Predoiu anunta ca Guvernul a aprobat proiectele de legi pentru punerea in aplicare a Codului civil si a Codului penal si ca proiectele prevad si data intrarii in vigoare: "Aceasta este 1 octombrie ", a declarat Predoiu. Intre timpul, dintre cele doua conduri, doar noul Cod Civil a mai respectat termenul stabilit.

In timpul emisiunii de la RRA, Catalin Predoiu a precizat ca toate codurile (de procedura Civila, cel Penal, de Procedura Penala) au fost promulgate, dar ca intrarea in vigoare, intr-adevar, este un alt subiect.

"Dupa evaluari si discutii foarte stranse cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), constructive, si cu asociatiile profesionale ale magistratilor, am ajuns la filosofia sa punem in caruta atat cat poate sa duca, la acest moment caruta. Si am ajuns la filosofia ca trebuie sa intram cu ele etapizat, secvential, in vigoare. Am avut o intrare in vigoare cu succes a Codului civil la 1 octombrie”, a explicat ministrul.

"Sistemul a reactionat foarte bine. Profesiile juridice au reactionat foarte bine. Urmeaza ca in 2012, incepand cu a doua jumatate a anului, sa evaluam o data la care sa punem in aplicare Codul de Procedura Civila si probabil ca cele doua coduri, Penal si de Procedura Penala, urmeaza sa fie puse in vigoare la inceputul sau in prima jumatate a anului 2013”, a mai spus Predoiu.

Ministrul a afirmat ca intrarea in vigoare Codurilor va presupune modificari in sistem.

"Sigur ca trebuie sa mai desfiintam instante. Sunt o serie de instante care nu ar putea functiona daca aceste coduri de procedura, in special Codul de Procedura Penala, intra in vigoare. Asta este un lucru care trebuie facut de catre Parlament. Ministerul este pregatit oricand sa initieze din nou aceasta discutie. Avem alaturi si CSM-ul in aceasta poveste. In ceea ce priveste resursele umane, in 2012 estimam ca CSM-ul va putea sa-si acopere cele aproximativ 300 de locuri vacante din sistem, astfel incat sa putem trece la faza a doua si sa mai aducem forte proaspete in sistemul judiciar”, a precizat aceasta.

Prin desfiintarea unor instante, judecatori ar trebui sa fie absorbiti in colectivul altor instante care se maresc, prin concentrarea acestor resurse umane.

"Filosofia asta este, de a concentra resursele umane in instante mari, puternice, in care sa poata apare specializarea magistratilor, in care sa poata fi asimilate noile proceduri din codurile de procedura”, a concluzionat ministrul Justitiei. 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/2798/ministrul-justitiei-noul-codul-penal-si-cel-de-procedura-penala-amante-pana-in-2013.html