29.11.2011 | Cristian DONCA
Conform noului Cod civil, custodia este comuna, chiar daca se stabileste la care parinte ramane copilul
Custodia copilului, of-ul avocatilor specializati in divorturi
Avocatii maramureseni atrag atentia asupra problemelor ce au inceput sa apara odata cu aplicarea noului Cod civil. O prevedere legala neclara din reglementarile referitoare la custodia copiilor rezultati dintr-o casatorie lasa decizia la latitudinea judecatorilor.

Larisa Bude, avocat in cadrul Baroului Maramures, sustine ca noile prevederi legale ale Codului civil sunt oarecum neclare sub aspectul custodiei copilului. Conform noului Cod civil, custodia este comuna, chiar daca se stabileste la care parinte ramane copilul.

"Pentru motive temeinice, se poate acorda copilul unui parinte, spune Codul, fara sa precizeze, insa, ce e motivul temeinic", arata Larisa Bude. De aici si solutiile diferite si dificultatile de interpretare. Avocatul spune ca problemele au fost invederate de practica. Astfel, avocatii si instante s-au lovit de neclaritatile din Cod cu prilejul unui dosar de custodie a copilului aflat pe rolul instantelor maramuresene, in care tatal copilului se afla la inchisoare.

Desi tatal era privat de libertate, judecatorul nu a vrut sa incredinteze mamei copilul. Judecatorul a considerat ca timpul pe care il petrece tatal la inchisoare nu poate fi considerat un motiv temeinic si a suspendat cauza. Avocatul spune ca a apelat la calea de atac.

Sub aspectul familiei, sustine av. Larisa Bude, modificarile aduse Codului civil sunt binevenite. Astfel, se poate divorta mai usor, prin acordul comun al partilor: la notar si judecator daca din mariaj un au rezultat copii ori la serviciul de stare civila daca din mariaj rezulta copil/copii.

"Merge mai rapid cu divortul...Cine se intelege la divort, se rupe una-doua. Cu patrimoniul e tot ca inainte, cea mai avantajoasa cale fiind cu regimul comun", spune Bude. "Cu regimul matrimonial sunt noutati sub aspectul cotelor, in sensul ca se poate stabili un procent din bunurile achizitionate in comun", puncteaza avocatul Larisa Bude.

Aceasta adauga faptul ca in cazul unei casatorii de peste 20 de ani, in care unul dintre soti intenteaza divort, partea lezata are dreptul la despagubiri. In discutie se afla despagubiri globale pentru parasire. Insa, nici aici nu se stie cunatumul despagubirilor si nici cum se calculeaza acesta si in ce termen se acorda.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/2605/custodia-copilului-of-ul-avocatilor-specializati-in-divorturi.html