20.10.2011 | Viviani MIRICA
Guvernul trebuie sa gaseasca o solutie in problema despagubirilor pana la 12 iulie 2012
Guvernul pregateste o lege in problema retrocedarilor. Avocatii au obiectii la adresa proiectului
Guvernul intentioneaza sa plafoneze despagubirile celor deposedati in timpul regimului comunist si sa le esaloneze pe o perioada de 15 ani, din ratiuni bugetare. Expertii consultati de Avocatura.com aduc obiectii la propunerile Guvernului, dar si sugestii, in conditiile in care actiunile Fondului Proprietatea sunt aproape epuizate.

Autoritatile au termen-limita pentru a gasi solutia optima prin care sa-i despagubeasca pe cei deposedati in timpul regimului comunist, fara sa aduca prejudicii prea mari bugetului de stat. Presat de cronometrul pornit de CEDO la 12 ianuarie 2011, in urma unei decizii-pilot, Executivul este nevoit sa gaseasca o solutie rapida pana la 12 iulie 2012. Altfel, Consiliul Europei poate decide incetarea calitatii de membru in cazul in care Romania nu executa hotarea Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Ultimele noutati in materie vin de la Centrului Roman de Politici Europene, care spune, intr-un raport, ca autoritatile pregatesc un proiect de lege care prevede plafonarea si esalonarea despagubirilor.

"O chestiune sensibila este eventuala plafonare a despagubirilor. Desi CEDO da dreptate pe fond fostilor proprietari, lasa totusi deschisa solutia plafonarii, daca sarcina bugetara este supradimensionata. Este probabil ca orice incercare de a plafona despagubirile sa fie atacata drept neconstitutionala, pentru ca ar fi, de fapt, o limitare retroactiva impusa asupra drepturilor pe care solicitantii le-au obtinut in temeiul Legii 10/2001, odata cu depunerea dosarelor lor in termenele legale”, se arata in raport.

In document se mai precizeaza ca Parlamentul sau Guvernul ar trebui sa solicite Curtii Constitutionale o revizuire de constitutionalitate inainte de adoptarea oricaror masuri de limitare a valorii despagubirilor, astfel incat sa nu apara mari surprize mai tarziu.

Concret, statul intentioneaza sa plafoneze despagubirile la 300.000 de lei si sa le esaloneze pe o perioada de 15 ani, conform unor propuneri initiale, arata raportul citat. Oficial insa, draftul la proiectul de lege in discutie nu a fost facut public, poate si pentru ca nu a fost inca finalizat.

Problema discriminarii

In opinia avocatului Gheorghe Piperea, daca acest proiect de lege va primi aviz favorabil, va produce discriminare intre cei care au fost deja despagubiti si cei care inca sunt inscrisi pe listele de asteptare. Motiv intemeiat pentru fostii proprietari sa declanseze procese impotriva statului roman.

In opinia avocatului, o solutie viabila ar fi fost emiterea de obligatiuni in contul sumelor ce trebuiau platite ca despagubire fostilor proprietari, care sa fie platite in 10 ani. In felul acesta, tranzactiile derulate pe Bursa de Valori Bucuresti s-ar revigora, pentru ca oamenii ar putea opta pentru vinderea obligatiunilor mai devreme de 10 ani.

"Se va ajunge intr-o zona de cosmar judiciar, pentru ca va exista o discriminare clara intre cei care si-au luat deja despagubiri, fie cu titlu de actiuni la Fondul Proprietatea, fie altfel, si cei care vor primi despagubiri reduse cu 80%. O sa fie scandal. Eu si multi altii am sugerat de mult solutia despagubirii prin infiintarea unui fond obligatar, dar ne-a luat cineva in considerare?”, spune avocatul.

Avocatul in hotararea-pilot Maria Atanasiu si altii contra Romaniei la CEDO, Corina Popescu, spune ca un proiect de lege de tipul celui in discutie ar ridica nu doar probleme de discriminare, ci ar reprezenta si o violare a articolului 1 din protocolul 1 aditional la Conventia Europeana, care reglementeaza dreptul la proprietate.

"Prin hotararea pronuntata in cauza-pilot, Curtea sugereaza foarte diplomatic Romaniei ca solutia ar fi plafonarea despagubirilor. De plafonare nu cred ca o sa putem scapa in legislatia interna. Problema este ca aceasta plafonare si esalonare trebuie sa respecte niste criterii de proportionalitate”, spune avocatul. Potrivit Corinei Popescu, este total nerezonabil sa  esalonezi o despagubire pe o perioada de 15 ani. "Am avea de-a face cu o violare a articolului 1 din protocolul 1 aditional la Conventia Europeana, care prevede dreptul de proprietate. Ar fi si o violare a hotararii-pilot, conditii in care se pot aplica sanctiuni statului roman”.

Plafonare, dar banii mai devreme

In opinia avocatului, o solutie ar fi consultarea persoanelor ce urmeaza sa fie despagubite. "Statul ar trebui sa propuna o plafonare mai drastica a despagubirilor, cu conditia sa dea banii mai devreme. In opinia mea, suma de 300.000 de lei este mare. Sunt convinsa ca sunt multe persoane interesate sa renunte la o parte din despagubiri, dar sa-si vada banii mai repede”, spune avocatul, facand aluzie la situatia in care multe persoane si-au cesionat drepturile litigioase tocmai din dorinta de a obtine banii mai repede, chiar daca au fost mai putini.

Chiar si in situatia in care statul roman ar diminua despagubirile la mai putin decat se vehiuleaza in proiectul de lege mentionat  de raportul  Centrului Roman de Politici Europene, tot ar trebui sa ceara opinia celor implicati, sustine Corina Popescu. "In felul acesta, nu le-ar viola drepturile, pentru ca totul s-a produs cu acordul persoanelor implicate”, concluzioneaza avocatul.

La randul sau, Floretin Timoianu, partener in cadrul "Rubyn, Meyer Doru &Trandafir”, casa de avocatura implicata in retrocedarea Caselului Bran, spune ca nu a vazut inca draftul la proiectul de lege in discutie. "Informatiile sunt mai mult la nivel de zvonuri, decat la nivel de informatii oficiale, pentru ca, in momentul de fata, nu stiu sa fi aparut un oficial al statului care sa stabileasca clar principiile ce vor fi avute in vedere in vitorul proiect legislativ”, spune Timoianu.

Avocatul crede ca informatiile despre un posibil proiect de lege in problema despagibirilor fostilor proprietari au fost furnizate Centrului Roman de Politici Europene de membri ai comisiei interministeriale implicata in acest subiect, formata din reprezentanti ai Ministerului de Justitie, ai Ministerului de Finante si ai ANRP, care are sarcina sa elaboreze noua legislatie.

"Este posibil ca reprezentanti ai comisiei sa fi comunicat anumite informatii, dupa cum era imaginat proiectul de lege la momentul discutiilor. Nu inseamna ca, intre timp, nu pot opera schimbari de concept”, spune Florentin Timoianu.

Modificari legislative in lant

Reprezentantul "Rubyn, Meyer Doru &Trandafir” este de parere ca proiectul de lege care ar trebui sa rezolve problema despagubirilor fostilor proprietari ar trebui sa modifice mai multe legi ce reglementeaza, in prezent, problema restituirilor, pentru a fi operativ si pentru a evita declansarea unor procese in lant.

"Mai mult, modificarile trebuie facute si in baza deciziei-pilot a CEDO. Plafonarea este una dintre solutiile avute in vedere inclusiv de hotararea-pilot a CEDO, dar asta nu inseamna ca aceasta plafonare se poate introduce fara a lua in seama anumite criterii si continutul altor drepturi fundamentale. Dar nu ne putem exprima atata vreme cat, oficial, nu exista acest proiect de lege”.

Avocatul spune ca, oricum, sunt multe procese pe rolul instantelor nationale, in prezent, pe tema despagubirilor. "In functie de cum va arata aceasta noua legislatie, si in functie de concordanta ei cu prevederile Constitutiei, ale Conventiei CEDO, numarul de procese poate fi mai mare sau mai mic. Cu siguranta ca, daca se va implementa o noua legislatie care va respecta dreptul la proprietate, care va asigura un tratament egal intre cei care au fost despagubiti pana in momentul de fata si cei ce urmeaza a fi despagubiti, precum si daca legislatia va fi in concordanta cu jurisprudenta CEDO in materia dreptului de proprietate, atunci, in principiu, ar trebui sa vedem mai putine procese”, concluzioneaza avocatul.

Florentin Timoianu vede ca posibile solutii la epuizarea actiunilor statului in Fondul Proprietatea mai multe variante: fie capitalizarea actualului Fond Proprietatea, fie constituirea unui nou Fond Proprietatea, fie constituirea unui fond obligatar.

Acesta a mai declarat ca atat consituirea unui fond obligatar, cat si constituirea unui nou fond care sa aiba in portofoliu actiuni, ar putea reprezenta o solutie de despagubire pentru fostii proprietari. Cat despre capitalizarea actualuiui Fond Proprietatea, avocatul spune ca nu este convins daca acest lucru s-ar mai putea realiza in prezent, avand in vedere ca detinerea statului roman este de doar 5%.

"Si acordarea unor sume de bani ar fi posibila, eventual cu posibilitatea unei optiuni de genul: primesti banii imediat, dar mai putini, sau astepti un anumit numar de ani, si primesti toata suma stabilita”, incheie avocatul. 

EDITOR: Cosmina CROITORU

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/2007/guvernul-pregateste-o-lege-in-problema-retrocedarilor-avocatii-au-obiectii-la-ad.html