05.10.2011 | Ionel COVACI
Avocatul Viorel Pasca
Avocati contra organe de urmarire penala: "Sunt cazuri in care urmarirea penala se face dupa ureche"
Unii reprezinta, sau cel putin asa ar trebui, interesele statului. Ceilalti isi apara cu indarjire clientii. Fie ca vorbim de avocati, procurori, judecatori sau politisti, la un moment dat acestia ajung sa se intersecteze. Avocatura.com a analizat relatia avocatilor din Baroul Timis cu organele de urmarire penala de aici, iar nemultumirile avocatilor arata clar ca mecanismul are unele disfunctionalitati.

Avocatul Viorel Pasca este recunoscut ca unul din cei mai buni specialisti in dreptul penal din Timisoara. Profesor de Drept Penal la Facultatea de Drept si coordonator al lucrarii de doctorat a procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, Viorel Pasca este radical atunci cand vine vorba de relatia pe care o are cu organele judiciare. "Tu poti participa la orice act de urmarire penala. Organul de urmarire penala trebuie sa te anunte intr-un termen util, dar lucrurile se fac intr-un mod pervers”, spune Viorel Pasca. "Te anunta seara sa vii dimineata, dar eu poate am programat ceva. Situatia se poate imbunatati printr-o conlucrare in interesul cauzei. Cum imi fac eu o planificare cu programul, ar trebui sa faca si ei o planificare, astfel incat, daca eu nu pot ajunge, sa pot trimite pe cineva”, a explicat Viorel Pasca. Acesta a spus ca nerespectarea Codului de Procedura Penala poate crea efecte grave. "Actele de urmarire penala facute in lipsa aparatorului sunt lovite de nulitate si atunci se retrimite cauza la Parchet. Nu sunt multe cazuri de acest gen, dar sunt destule”, a mai spus Pasca. Acesta este de parere ca, in multe cazuri, si profesionalismul organelor de cercetare lasa de dorit. "Lucrul cel mai grav este ca, deocamdata, la nivelul Ministerului de Interne activitatea de cercetare penala a fost spulberata. Din pacate acum nu prea sunt specialisti. Putem spune ca sunt cazuri in care urmarirea penala se face dupa ureche”, a completat avocatul.

 "Buna-credinta este esentiala

 Fostul judecator, Carmen Obarsanu, este de parere ca "buna credinta este esentiala”, in relatia avocat-procuror. "Degeaba exista Codul de Procedura Penala daca nu ai buna-credinta. Este ca si cum ai sti carte, dar nu ai cei sapte ani de acasa”, spune Obarseanu. "Spre exemplu”, detaliaza ea, "intr-unul din dosarele de coruptie din vami, unul dintre investigatorii cu identitate reala spune ca l-a auzit pe unul din traficanti, vorbind cu un alt cetatean sarb despre cantitatea de tigari pe care urmeaza sa o transporte. Acel organ de cercetare nu are niciun atestat de limba sarba. Inseamna ca a mintit”, a spus Obarsanu, care este sustinuta si de avocatul Ciprian Vancea. "Acuzarea trebuie sa aduca probe prin care sa dovedeasca vinovatia cuiva, dar Codul de Procedura Penala spune ca trebuie sa aduca probe si in favoarea persoanei anchetate, ceea ce ei nu fac niciodata. Ei reprezinta statul, iar interesul statului este sa faca dreptate”, a spus Vancea.

 "Nu as putea spune ca totul merge perfect

 Un alt avocat timisorean specializat in litigii penale este Adrian Fanu-Moca. Acesta poate fi vazut frecvent la Parchet, dar nici el nu poate spune ca are o relatie perfecta cu organele de urmarire penala. "Caracterul nepublic al urmaririi penale este de multe ori inteles ca fiind secret. Accesul la probe ar trebui sa fie mult mai usor. Si la instante e greoi. Am cerere de eliberare a unor documente din mai si nici acum nu sunt copiate. Problema este volumul mare de munca si proasta organizare a parchetelor si a instantelor”, a spus Adrian Fanu-Moca.

Potrivit decanului Baroului Timis, Lazar Gruneantu, relatia avocat-organ de urmarire penala a evoluat si au disparut "asperitatile”. "Consider ca  in momentul de fata exista o relatie institutionala foarte bine concretizata. Nu as putea spune ca totul merge perfect pentru ca, evident, sunt si unele imperfectiuni, dar in mod cert au disparut acele asperitati care erau in urma cu cativa ani”, crede Gruneantu. Potrivit decanului Baroului Timisoara nemultumiri vin si din partea organelor de urmarire penala, in special legate de avocatii din oficiu, chiar daca nu intotdeauna sunt intemeiate. "Sigur ca sunt unele nemultumiri din partea organelor de urmarire penala, in special, ma refer atat la Politie, cat si la Parchet, cu privire la participarea avocatilor din oficiu la aceste activitati. Sunt nemultumiti ca avocatii nu raspund prompt  de fiecare data cand sunt solicitati. Trebuie precizat ca s-a facut un obicei de a suna la 2-3 noaptea sa vina avocatul, de parca nu ar putea veni la 6 dimineata. Aceste lucruri pe undeva deranjeaza si sunt nefiresti, in opinia mea”, a conchis Gruneantu.

 

 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/1752/avocati-contra-organe-de-urmarire-penala-sunt-cazuri-in-care-urmarirea-penala-se-face-dupa-ureche-.html