11.11.2014 | Teodor BURNAR
Ștefania Bulboacă, Chic Manager, Choices
Ștefania Bulboacă, designer-ul care le îmbracă pe avocate și nu numai: "Femeia modernă e foarte agitată. Încearcă să își pună ordine în viața personală, în viața profesională... Ar cumpăra timp, dacă ar putea!"
Este o femeie de succes "in her own right" și totodată soția Managing Partner-ului de la Bulboacă și Asociații, Adrian-Cătălin Bulboacă. Ștefania ar trebui, prin urmare, să fie de acord cu unul dintre preferații consortului ei, Daniel Sturridge, atacantul lui Liverpool care declara acum câteva zile, într-un interviu pentru The Guardian: "In fashion you express yourself however you want. You express your personality." Avocatura.com a provocat-o pe Ștefania Bulboacă, "Chic Executive" la Choices, la o discuție despre frumusețe, modă și ce-și doresc femeile (avocat) de la un designer vestimentar.

Avocatura.com: Se zice că o femeie frumoasă scapă și cu crima. Ești de acord? Cât contează să fii bine îmbrăcată?

Ștefania Bulboacă: Imaginea personală - acesta a fost punctul de pornire în momentul în care am decis să mă avânt în acest business. Pe de o parte, a fost (și) o nevoie personală, pentru că lucram ca director de evenimente de business - organizate în varii domenii și îmi doream să am o imagine potrivită, care să mă reprezinte. Pe de altă parte, simțeam că pot mai mult și îmi doream să trec de limitările creative "impuse" de acest job. Am simțit pe propria piele cum e să nu ai un buget extins de shopping, alternative interesante și astfel să te încadrezi în niște limite, fără să-ți dorești neapărat acest lucru.

Retail-ul nu-mi oferea posibilitatea să aleg, astfel că apelam, ca mai toată lumea, la brandurile "de masă", și nu era tocmai ceea ce căutam. Pe de o parte, calitatea lasă de dorit, și le mai și întâlneam purtate peste tot în jurul meu (it’s a girl’s thing :) ). Aceasta a fost ideea de la care am pornit, nu doar pentru mine, ci mai ales pentru toate acele femei care își doresc să fie ele însele, indiferent de vârstă.

Revenind la întrebare, imaginea contează foarte mult. Mai ales pentru o femeie. Pentru că, de bine, de rău, de la începuturile istoriei, femeia a fost urcată pe un piedestal, și așteptările au fost întotdeauna la un anumit nivel. Asta nu înseamnă, bineînțeles, că trebuie să fii doar frumoasă, și capul de pe umeri să fie doar o cochilie goală pe dinăuntru. Din contră, cred că e nevoie de un echilibru și în modă. Da, contează enorm să te simți bine în pielea ta - asta îmi spun și clientele mele când reușim să creăm niște ținute deosebite. Se schimbă, prin prisma asta. Contează să iasă din casă dimineața, fără a se gândi că s-au îmbrăcat la fel, sau cu aceeași pereche de pantaloni, aceeași cămașă... Nu știu cât au bărbații dilema asta, dar pentru noi, femeile, este deosebit de important. Și atunci scopul meu este acela de a le lua de pe umeri povara asta, de a le oferi posibilitatea să mai câștige ceva timp pentru ele însele.

Avocatura.com: Deci frumusețea ajută.

Ștefania Bulboacă: Nu știu dacă e vorba de frumusețe... Eu, cel puțin, nu m-am considerat și nici nu mă consider o femeie frumoasă. Îmi place să cred că sunt o femeie interesantă. Cred că asta contează, de fapt. Să ai un farmec propriu, să ai o personalitate bine conturată... Până la urmă, frumusețea este trecătoare…

"Choices s-a născut din dorința de a face femeile să se simtă bine în pielea lor, unice."

Avocatura.com: Vorbește-ne te rog despre Choices.

Ștefania Bulboacă: Choices a apărut acum trei ani de zile, aproape odată cu David, băiețelul nostru. Pentru că în weekend-ul imediat ulterior lansării, am aflat că sunt însărcinată. Și a fost așa, parte bucurie, parte puțină panică, pentru că eram foarte la început - abia reușisem să-mi fac un mic plan de "atac". Din fericire, David a fost bun cu mine și m-a lăsat în cele nouă luni de sarcină să îmi desfășor activitatea în bună regulă.

După nașterea lui, am luat o mică pauză, de câteva luni. Filosofia mea de viață este aceea că trebuie să existe un echilibru în toate. Și nu am vrut să sacrific nici partea profesională, nici partea personală. Și-atunci, am încercat - și sper eu că am și reușit - să le împac pe amândouă.

Choices, cum spuneam mai devreme, s-a născut din dorința de a face femeile să se simtă bine în pielea lor. Pe de altă parte, îmi doresc ca ele să se poată înfățișa lumii așa cum sunt cu adevărat: puternice, deosebite, unice, romantice și să ilustreze asta inclusiv prin modul în care se îmbracă.

Avocatura.com: Pasiunea pentru design vestimentar de unde vine?

Ștefania Bulboacă: Nu m-am gândit niciodată că o să fac asta, nu am "patalamaua" de designer, cum îmi place mie să spun. Cred că am fost influențată de vestimentația mamei mele, deși nu a fost o femeie superficială în sensul că era înnebunită după haine și doar asta făcea toată ziua. Avea un stil foarte bine definit, niște haine minunate. Cred că acest lucru mi-a rămas peste ani, în subconștient.

Mi-a plăcut întotdeauna faptul că a avut ținute rafinate și un stil deosebit, simplu dar pregnant. Practic, cred că acesta a fost unul dintre punctele care m-au influențat să aleg această direcție. Îmi place să imprim un spirit clasic colecțiilor mele și pornind de aici… să experimentăm cât de mult putem.

Avocatura.com: Prin ce se particularizează colecțiile voastre?

Ștefania Bulboacă: În colecțiile de până acum am experimentat foarte mult: cu materiale, texturi, croieli. Recunosc că, până de foarte curând, am abordat mai mult stilul clasic. Din toamna acestui an ne-am propus să ne înfățișăm cu o linie puțin diferită: să păstrăm totuși aerul clasic al pieselor – definitoriu deja pentru Choices, însă să ne îndreptăm spre o zonă mai clară, mai bine conturată, să facem apel la minimalism. Pentru că ne-am dat seama că, de fapt, ne dorim să oferim clientelor noastre niște piese cât mai versatile, atemporale.

Noi nu pornim de la premisa că în luna X trebuie să facem bugetul Y. Sau că anul ăsta trebuie să avem Z clienți. Evident, este puțin riscant strict din punct de vedere al business-ului, dar îmi pare bine că am avut acești trei ani la dispoziție, în care am putut să experimentăm cu - și bazându-ne pe - gusturile doamnelor, să vedem de fapt ce-și doresc femeile din target-ul nostru, în materie de vestimentație. Trendurile, evident, sunt și vor fi urmărite întotdeauna de către designeri, însă noi am vrut să înțelegem ce contează mai mult: trendul sau stilul. Și cred că totuși stilul "învinge".

"Avem cliente între 20 și 40-50 de ani. Antreprenoare, femei de business  din varii domenii, dar și avocate"

Avocatura.com: Cui vă adresați?

Ștefania Bulboacă: În primul rând, strict femeilor. Ca și range de vârstă, pot să zic că ne adresăm unui segment de piață destul de mare. Avem cliente de 20 și ceva de ani, dar și de peste 40. Am preferat, cel puțin momentan, să asigurăm alegerile femeilor în materie de vestimentație și, de curând, și în materie de accesorii: pantofi, bijuterii, etc.

Marele nostru atu este acela că  ne putem "folosi" de colecții, pentru a stabili baza unei linii vestimentare pentru clientele noastre. Avem astfel stabilite niște puncte de plecare într-o discuție: croiul, materialele folosite într-o colecție. Avem deopotrivă cerințe pentru piesele strict existente într-o colecție, dar avem cliente pentru care personalizăm foarte mult. Și-atunci asta ne ajută enorm, pentru că, cu fiecare persoană / personalitate în parte, indiferent de vârstă, putem pleca dintr-un punct clar stabilit și apoi, "the sky is the limit". Un croi, un material, o textură, o combinație între acestea, pe care să le putem personaliza în funcție de dorințele, stilul, de persoana respectivă până la urmă.

Avocatura.com: Din ce medii provin clientele voastre?

Ștefania Bulboacă: De la antreprenoare tinere, și foarte dornice de a schimba România în bine prin ceea ce fac, până la femei de business puternice, independente, sofisticate, deja cu mulți ani de experiență în spate. Cred că, de fapt, ce reprezintă un punct comun pentru toate aceste femei, este dorința de a se individualiza, de a ieși "din turmă". Mai ales în ziua de azi, când trendul - din păcate - dictează foarte mult. Și majoritatea persoanelor se îmbracă până la urmă, în acea "uniformă" de care au fugit întotdeauna. Mă bucură să văd faptul că există femei, chiar și dintre cele tinere - de la care m-aș aștepta să fie mai mult influențate de trend - care vor să iasă din "marea" asta de oameni care arată, mai mult sau mai puțin, la fel. 

Avocatura.com: Sunt și avocate?

Ștefania Bulboacă: Sunt și avocate, da.

Avocatura.com: Am văzut la accesorii că stă scris "Proudly manufactured in Romania" ("Confecționate cu mândrie în România", n.r.).

Ștefania Bulboacă: Da, am ținut să punctez asta. Într-adevăr, accesoriile: pantofii și bijuteriile, le-am realizat în colaborare cu câte o tânără designer – Alexandra Popescu, respectiv Andreea Mogoșanu (MOOGU Contemporary Jewellery). Sunt fete care, la fel ca mine, își doresc să facă lucrurile altfel și a fost pentru mine "a must" să fac această mențiune.

Avocatura.com: Cum ai defini femeia modernă? Cum arată ea, și cum se îmbracă ea?

Ștefania Bulboacă: Femeia modernă este foarte agitată. Încearcă să își pună ordine în viața personală, în viața profesională… Ar vrea să cumpere timp, dacă ar putea!

Este sofisticată, și din ce în ce mai mult vrea să se individualizeze. Cred că mixează mult brandurile celebre cu piese ale unor designeri mai puțin celebri. Ceea ce o caracterizează este nevoia de autodepășire și de aici, bineînțeles, o viață care seamănă foarte mult cu o tornadă.

Avocatura.com: Este fashion-ul o formă de artă, din punctul tău de vedere?

Ștefania Bulboacă: Da. Cu siguranță. În lumea modei, mai ales la nivel internațional, se experimentează foarte mult "de dragul artei". Unele branduri sunt create exclusiv pentru artă. Sunt piese pe care nu prea le poți îmbrăca. Și-atunci, acolo da, accentul este pus exclusiv pe zona asta – vezi Comme des Garcons de exemplu.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/11606/stefania-bulboaca-designer-ul-care-le-imbraca-pe-avocate-si-nu-numai-femeia-mode.html