13.05.2014 | Avocatura.com
Avocatura.com, arbitrul eleganței în avocatură!
Avocatura.com - Crez jurnalistic și principii care ne ghidează
Avocatura.com este o excepție în peisajul presei (juridice) românești. La Avocatura.com, avem și idei, și capacitatea de a ni le exprima - coerent și cu stil.
 
 

Avocatura.com este un organ de presa independent fata de UNBR. Singurul nostru judecator este publicul - nu un avocat. Ar fi culmea justitiei!

Suntem un reper jurnalistic in peisajul presei quality. Suntem creatori de valoare si - speram - formatori de caractere. Nu - asa cum e moda - deformatori.

Informam publicul larg despre avocatura si avocati, ca prestatori ai unui serviciu de interes public.

Promovam valorile si principiile profesiei de avocat. Am putea vorbi despre principiul legalitatii, al libertatii, independentei, autonomiei si descentralizarii, sau despre cel al pastrarii secretului profesional. Despre loialitate sau confraternitate. Dar, ca sa citam din Voltaire, "secretul sa fii plictisitor este sa spui tot". Nu suntem fanii pomelnicelor avocaturii.

Aparam valorile profesiei de avocat, si ne straduim zilnic sa sa le popularizam manifestarile, sa evidentiem importanta acestora si necesitatea pastrarii lor, in interesul profesiei. Cum insa nu suntem fanii paradei de "cuvinte goale ce din coada au sa sune", vorba poetului, iar promovarea abstracta a valorilor risca sa alunece in demagogie sau ridicol, dam acestor valori o fata umana. Altfel spus, promovam valorile profesiei prin mediatizarea avocatilor care apara aceste valori.

La Avocatura.com, noi credem ca nici avocatura nu poate fi dezbracata de marile ei idei, nici marile idei ale avocaturii / justitiei nu trebuie dezbracate de umanitate. Prin urmare, activitatea avocatului trebuie analizata din perspectiva valorilor cu care profesionistul, si finalmente omul, opereaza.

Suntem proactivi si pozitivi. Informam avocatii cu privire la subiectele care intereseaza buna desfasurare a activitatii lor, astfel incat ponderea avocatilor care adopta si apara valorile profesiei sa fie cat mai mare.

Suntem critici. Semnalam neajunsurile cu care se confrunta avocatii, atat in relatia cu celelalte institutii din sistemul de justitie - instante de judecata, parchete, politie -, si cu alte institutii administrative ale statului, cat si in relatia cu organele de conducere ale profesiei.

Exercitam presiune publica pentru rezolvarea acestor neajunsuri.

Responsabilizam organele de conducere ale profesiei, astfel incat sa se implice efectiv la rezolvarea acestor probleme.

Semnalam practicile organelor de conducere ale profesiei care sunt lipsite de utilitate pentru avocati, sau care incalca interesele legitime ale avocatilor in relatia cu organele de conducere si in activitatea acestora.

Informam publicul larg cu privire la activitatea avocatilor, inclusiv cand aceasta activitate nu face cinste profesiei. Nu pentru ca am fi baieti rai sau amatori de senzational, ci deoarece credem in etica si in puterea preventiei.

Promovam profesia de avocat si structurile de organizare ale profesiei. Si, ca niste baieti buni ce suntem, in activitatea de promovare a Barourilor si a UNBR, recunoastem prevalenta politicilor de promovare sau a modalitatilor de abordare stabilite de catre organele profesiei fata de propria politica editoriala - cu conditia sa ne fie comunicate.

Vom respecta mereu prevederile din Statutul profesiei de avocat. De asemenea, daca UNBR sau Barourile vor stabili alte reguli fata de cele generale ale UNBR, le vom respecta si ne asumam aplicarea lor.

Suntem echidistanti. Facem jurnalism "sine ira et studio", nepartinitor si nediscriminatoriu. Avem deontologie, probitate, bun simt. Dar si coloana vertebrala si canini bine dezvoltati - doar, presa este cainele de paza al democratiei.

Da, facem publicitate pentru avocati - fie avocati individuali sau constituiti in forme de exercitare a profesiei: cabinete individuale, cabinete asociate, societati civile profesionale etc. - dar cu respectarea legii si a Statutului profesiei de avocat. Rolul ei este de a satisface dreptul cititorilor si al publicului larg, consumator de servicii avocatiale, la informatii despre avocat si servicile pe care el le presteaza.

Facem o publicitate etica, insistand asupra valorilor profesionale si umane ale avocatului - de la consistenta intelectuala, la amprenta lui sociala. In acest demers in egala masura axiologic cat jurnalistic, ne straduim sa le oferim cititorilor nostri cea mai buna sansa la alegerea informata a unui aparator optim al intereselor lor, si ne erijam in "arbitrii elegantei" in avocatura.

Nu in ultimul rand, avem simtul umorului. Pentru ca, de foarte multe ori, si justitia, si insii care o conduc, sunt de tot rasul.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/10585/avocatura-com-crez-jurnalistic-si-principii-care-ne-ghideaza.html