21.03.2014 | Ionut BENEA
Doi dintre judecatori s-au abtinut din cauza unor relatii de afinitate cu avocatii Liviu Bran si Bogdan Luca
Exclusiv! Cumetriile dintre avocati si judecatori tin pe loc un dosar cu prejudiciu de 12 milioane de euro
Relatiile de afinitate dintre doi avocati implicati in dosarul milionarului Bogdan Cihodaru, din Iasi, au determinat doi judecatori de la Curtea de Apel Iasi sa se abtina. O a treia judecatoare de la aceasta instanta s-a abtinut dupa ce ar fi derulat relatii comerciale chiar cu Cihodaru.

 

Dosarul de coruptie cu cel mai mare prejudiciu din istoria DNA Iasi bate pasul pe loc din cauza cumetriilor dintre avocatii si judecatorii implicati. Cauza al carei cap de afis este milionarul in euro Bogdan Cihodaru, din Iasi, se afla in prezent in camera preliminara urmand a se constata daca materialul de urmarire penala este temeinic si legal.

Desi au trecut cateva saptamani de cand dosarul a ajuns in camera preliminara, lista exceptiilor invocate de avocati nu a fost trimisa nici acum catre Parchet. Motivul: abtinerile pe banda rulanta ale judecatorilor desemnati sa se ocupe de caz. Doi dintre acestia s-au abtinut din cauza unor relatii de afinitate cu avocati foarte cunoscuti in Iasi, Liviu Bran si Bogdan Luca.

Judecator cununat de avocat

Sarabanda abtinerilor a fost deschisa de catre judecatorul Gabriel Tarlion de la Curtea de Apel Iasi. "Am formulat cerere de abtinere intrucat unul dintre avocatii din cauza este Liviu Bran si eu nu pot judeca dosare in care dumnealui este avocat", a declarat corespondentului Avocatura.com judecatorul Tarlion.

Magistratul de la Curtea de Apel Iasi si sotia sa, Lorena Tarlion, de la sectia penala a Tribunalului Iasi sunt cununati de avocatul Liviu Bran, aparator al omului de afaceri Bogdan Cihodaru in acest caz.

Dupa abtinerea lui Gabriel Tarlion, dosarul lui Cihodaru a fost repartizat de sistemul ECRIS completului F6 de la Curtea de Apel Iasi. In prezent, acest complet este vacant dupa ce doua judecatoare de la instanta ieseana, Gabriela Scripcaru si Maria Cenusa s-au pensionat. Completul urmeaza sa fie ocupat, de la 1 aprilie, de catre judecatoarea Anda Ciocinta, presedinta Judecatoriei Iasi, a carei transfer a fost aprobat de CSM recent.

Pana la venirea Andei Ciocinta la Curtea de Apel Iasi instanta a decis ca judecata din camera preliminara in dosarul amintit sa fie facuta de magistratii de permanenta de la instanta. Fara prea mari sorti de izbanda.

Prima la rand a fost judecatoarea Elena Scriminti, care a formulat o cerere de abtinere deoarece, spun surse judiciare, ar fi cumparat in trecut un teren chiar de la Bogdan Cihodaru.

Zilele trecute, ulterior abtinerii lui Scriminti, dosarul a fost repartizat judecatorului Dan Anton, unul dintre cei mai cunoscuti, dar si controversati, magistrati din Iasi. Si acesta a formulat a cerere de abtinere in care a motivat, ca si colegul sau Tarlion, relatia de afinitate cu un avocat. "M-am abtinut intrucat in dosar pledeaza domnul avocat Luca Bogdan, care se afla intr-o relatie de prietenie, de concubinaj as putea spune, cu fiica mea (n.r. Dana Anton). Din acest motiv m-as fi aflat intr-o stare de incompatibilitate si am decis sa ma abtin", ne-a spus si Dan Anton. Fiica judecatorului Anton, Dana – avocat si ea, si Bogdan Luca nu au insa o relatie recunoscuta juridic ei nefiind casatoriti.

Afaceristul Bogdan Cihodaru mai este reprezentat, pe langa Liviu Bran, si de avocatul Ionel Nechita in dosarul in care este judecat pentru inselaciune si spalare de bani. In acelasi dosar mai sunt judecati si avocatii Calin Safta Romano si Otilia Birnaz.Primul dintre ei este aparat de fratele sau, Tudor Safta Romano. Un alt avocat care "intra" in acest dosar este si Daniel Atasiei. Gianina Porosnicu este, de asemenea, avocata Gabrielei Cihodaru, sotia omului de afaceri, trimisa si ea in judecata. Avocatul Bogdan Luca o reprezinta pe notarita Ioana Necula, nasa de botez a sotilor Cihodaru.

"Lotul Cihodaru" a fost trimis in judecata de procurorul DNA Emilian Eva pentru afaceri imobiliare ce ar fi creat un prejudiciu de aproximativ 12 milioane de euro. Cu sprijinul unor avocati, notari public si registratori de la Cadastru, Bogdan Cihodaru ar fi intabulat, ilegal – spun procurorii, doua terenuri de 42, respectiv 10,5 hectare. Cihodaru neaga acuzatiile imputate de procurori si spune ca afacerile sale s-au derulat in limita legii.

Avocatii milionarului in euro, unul dintre cei mai bogati oameni din Iasi, au formulat si o cerere de stramutare la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei. Termenul a fost stabilit pentru 28 martie. 

 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/10204/exclusiv-cumetriile-dintre-avocati-si-judecatori-tin-pe-loc-un-dosar-cu-prejudic.html