Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Sfatul expertului
facebook

Cum reglementeaza Noul Cod Penal liberarea conditionata

In ultimele zile spatiul public a fost invadat de tot felul de afirmatii alarmiste potrivit carora odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Penal un numar insemnat de detinuti vor fi eliberati si astfel starea de securitate sociala ar putea fi afectata. Intr-o mai mare masura, intrarea in vigoare a Noului Cod Penal era asteptata cu speranta de catre persoanele private de libertate si de catre familiile acestora. Sesizand aceast interes cred ca se cuvin o serie de precizari.

In ultimele zile spatiul public a fost invadat de tot felul de afirmatii alarmiste potrivit carora odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Penal un numar insemnat de detinuti vor fi eliberati si astfel starea de securitate sociala ar putea fi afectata. Intr-o mai mare masura, intrarea in vigoare a Noului Cod Penal era asteptata cu speranta de catre persoanele private de libertate si de catre familiile acestora. Sesizand aceast interes cred ca se cuvin o serie de precizari.

 

Prevederile Noului Cod Penal nu pot fi considerate mai favorabile persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate. Iata cateva argumente :

            - Fractia de pedeapsa ce trebuie efectiv executata sau considerata ca fiind executata este similara celei prevazute in Vechiul Cod Penal. Favorabila este reglementarea doar in cazul pedepselor mai mari de 10 ani, caz in care, fractia de pedeapsa executata sau considerata ca fiind executata, de trei patrimi din pedeapsa, nu poate depasi 20 de ani. Intrarea in vigoare a Noului Cod Penal nu poate conduce la o avalansa de cereri de liberare conditionata.

            - Liberarea conditionata in Noul Cod Penal este conditionata de indeplinirea integrala a obligatiilor civile stabilite prin hotararea de condamnare mai putin in cazul cand persoana privata de libertate dovedeste ca nu a avut nicio posibilitate sa le indeplineasca. Vechiul Cod Penal nu cuprindea nicio conditionare a liberarii conditionate functie de indeplinirea obligatiilor civile stabilite prin hotararea de condamnare. Solutionarea cererilor de liberare conditionata presupune, in actuala reglementare, instrumentarea unui probatoriu in sarcina celui condamnat.

            - Liberarea conditionata in Noul Cod Penal nu poate fi acordata decat persoanelor private de libertate ce-si executa pedeapsa in regim semideschis sau deschis (aceasta cerinta nu este aplicabila celor ce executa pedeapsa detentiunii pe viata). Vechiul Cod Penal nu cuprindea nicio cerinta privind regimul de executare a pedepsei pentru persoana privata de libertate la momentul solutionarii cererii de liberare conditionata;

            - Noul Cod Penal prevede ca in cazul in care, la data liberarii conditionate, restul de pedeapsa ce a mai ramas de executat este de 2 ani sau mai mare, condamnatul trebuie sa respecte unele masuri de supraveghere. Vechiul Cod Penal nu impunea nicio masura de supraveghere a condamnatului dupa liberare;

            - In reglementarea Vechiului Cod Penal, cei condamnati pentru infractiuni savarsite din culpa puteau beneficia de privilegiul liberarii conditionate dupa executarea sau considerarea ca fiind executate a unor fractii de pedeapsa mai mici. In Noul Cod Penal nu se mai face aceasta distinctie si astfel si cei care au fost condamnati pentru infractiuni savarsite din culpa vor trebui sa execute fractii de pedeapsa similare celor ce sunt condamnati pentru savarsirea unor infractiuni intentionate;

 

Vazand reglementarea liberarii conditionate din Noul Cod Penal putem considera ca de fapt, potrivit Noului Cod Penal, este mult mai greu pentru o persoana condamnata sa beneficieze de privilegiul liberarii conditionate in comparatie cu vechea reglementare.

 

Dispozitii comparative din Codul Penal:

Noul Cod Penal :

Liberarea conditionata

    "ART. 99
    Conditiile liberarii conditionate in cazul detentiunii pe viata
    (1) Liberarea conditionata in cazul detentiunii pe viata poate fi dispusa, daca:
    a) cel condamnat a executat efectiv 20 de ani de detentiune;
    b) cel condamnat a avut o buna conduita pe toata durata executarii pedepsei;
    c) cel condamnat a indeplinit integral obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, afara de cazul cand dovedeste ca nu a avut nicio posibilitate sa le indeplineasca;
    d) instanta are convingerea ca persoana condamnata s-a indreptat si se poate reintegra in societate.
    (2) Este obligatorie prezentarea motivelor de fapt ce au determinat acordarea liberarii conditionate si atentionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare si a consecintelor la care se expune, daca va mai comite infractiuni sau nu va respecta masurile de supraveghere ori daca nu va executa obligatiile ce ii revin pe durata termenului de supraveghere.
    (3) De la data liberarii conditionate, condamnatul este supus unui termen de supraveghere de 10 ani.

    ART. 100
    Conditiile liberarii conditionate in cazul pedepsei inchisorii
    (1) Liberarea conditionata in cazul inchisorii poate fi dispusa, daca:
    a) cel condamnat a executat cel putin doua treimi din durata pedepsei, in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani, sau cel putin trei patrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani;
    b) cel condamnat se afla in executarea pedepsei in regim semideschis sau deschis;
    c) cel condamnat a indeplinit integral obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, afara de cazul cand dovedeste ca nu a avut nicio posibilitate sa le indeplineasca;
    d) instanta are convingerea ca persoana condamnata s-a indreptat si se poate reintegra in societate.
    (2) In cazul condamnatului care a implinit varsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea conditionata, dupa executarea efectiva a jumatate din durata pedepsei, in cazul inchisorii ce nu depaseste 10 ani, sau a cel putin doua treimi din durata pedepsei, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, daca sunt indeplinite conditiile prevazute in alin. (1) lit. b) - d).
    (3) In calculul fractiunilor de pedeapsa prevazute in alin. (1) se tine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerata, potrivit legii, ca executata pe baza muncii prestate. In acest caz, liberarea conditionata nu poate fi dispusa inainte de executarea efectiva a cel putin jumatate din durata pedepsei inchisorii, cand aceasta nu depaseste 10 ani, si a cel putin doua treimi, cand pedeapsa este mai mare de 10 ani.
    (4) In calculul fractiunilor de pedeapsa prevazute in alin. (2) se tine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerata, potrivit legii, ca executata pe baza muncii prestate. In acest caz, liberarea conditionata nu poate fi dispusa inainte de executarea efectiva a cel putin o treime din durata pedepsei inchisorii, cand aceasta nu depaseste 10 ani, si a cel putin jumatate, cand pedeapsa este mai mare de 10 ani.
    (5) Este obligatorie prezentarea motivelor de fapt ce au determinat acordarea liberarii conditionate si atentionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare si a consecintelor la care se expune, daca va mai comite infractiuni sau nu va respecta masurile de supraveghere ori nu va executa obligatiile ce ii revin pe durata termenului de supraveghere.
    (6) Intervalul cuprins intre data liberarii conditionate si data implinirii duratei pedepsei constituie termen de supraveghere pentru condamnat.

    ART. 101
    Masurile de supraveghere si obligatiile
    (1) Daca restul de pedeapsa ramas neexecutat la data liberarii este de 2 ani sau mai mare, condamnatul trebuie sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere:
    a) sa se prezinte la serviciul de probatiune, la datele fixate de acesta;
    b) sa primeasca vizitele persoanei desemnate cu supravegherea sa;
    c) sa anunte, in prealabil, orice schimbare a locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile;
    d) sa comunice schimbarea locului de munca;
    e) sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta.
    (2) In cazul prevazut in alin. (1), instanta poate impune condamnatului sa execute una sau mai multe dintre urmatoarele obligatii:
    a) sa urmeze un curs de pregatire scolara ori de calificare profesionala;
    b) sa frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare sociala derulate de catre serviciul de probatiune sau organizate in colaborare cu institutii din comunitate;
    c) sa nu paraseasca teritoriul Romaniei;
    d) sa nu se afle in anumite locuri sau la anumite manifestari sportive, culturale ori la alte adunari publice, stabilite de instanta;
    e) sa nu comunice cu victima sau cu membri de familie ai acesteia, cu participantii la savarsirea infractiunii sau cu alte persoane, stabilite de instanta, ori sa nu se apropie de acestea;
    f) sa nu conduca anumite vehicule stabilite de instanta;
    g) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte nicio categorie de arme.
    (3) Obligatiile prevazute in alin. (2) lit. c) - g) pot fi impuse in masura in care nu au fost aplicate in continutul pedepsei complementare a interzicerii exercitarii unor drepturi.
    (4) Cand stabileste obligatia prevazuta la alin. (2) lit. d) - f), instanta individualizeaza, in concret, continutul acestei obligatii, tinand seama de imprejurarile cauzei.
    (5) Masurile de supraveghere si obligatiile prevazute in alin. (2) lit. a) si lit. b) se executa din momentul acordarii liberarii, pe o perioada egala cu o treime din durata termenului de supraveghere, dar nu mai mult de 2 ani, iar obligatiile prevazute in alin. (2) lit. c) - g) se executa pe toata durata termenului de supraveghere.

    ART. 102
    Supravegherea condamnatului
    (1) Pe durata supravegherii, datele prevazute in art. 101 alin. (1) lit. c) - e) se comunica serviciului de probatiune.
    (2) Supravegherea executarii obligatiilor prevazute in art. 101 alin. (2) lit. a) si lit. b) se face de serviciul de probatiune. Verificarea modului de indeplinire a obligatiilor prevazute in art. 101 alin. (2) lit. c) - g) se face de organele abilitate, care vor sesiza serviciul de probatiune cu privire la orice incalcare a acestora.
    (3) Supravegherea executarii obligatiilor prevazute in art. 101 alin. (2) lit. d) si lit. e) poate fi realizata si printr-un sistem electronic de supraveghere, in conditiile prevazute de legea speciala.
    (4) Pe durata supravegherii, serviciul de probatiune are obligatia sa sesizeze instanta, daca:
    a) au intervenit motive care justifica fie modificarea obligatiilor impuse de instanta, fie incetarea executarii unora dintre acestea;
    b) persoana supravegheata nu respecta masurile de supraveghere sau nu executa, in conditiile stabilite, obligatiile ce ii revin.

    ART. 103
    Modificarea sau incetarea obligatiilor
    (1) Daca pe durata supravegherii au intervenit motive care justifica fie impunerea unor noi obligatii, fie sporirea sau diminuarea conditiilor de executare a celor existente, instanta dispune modificarea obligatiilor in mod corespunzator, pentru a asigura condamnatului sanse mai mari de reintegrare sociala.
    (2) Instanta dispune incetarea executarii unora dintre obligatiile pe care le-a impus, cand apreciaza ca mentinerea acestora nu mai este necesara.

    ART. 104
    Revocarea liberarii conditionate
    (1) Daca pe durata supravegherii persoana condamnata, cu rea-credinta, nu respecta masurile de supraveghere sau nu executa obligatiile impuse, instanta revoca liberarea si dispune executarea restului de pedeapsa.
    (2) Daca dupa acordarea liberarii cel condamnat a savarsit o noua infractiune, care a fost descoperita in termenul de supraveghere si pentru care s-a pronuntat o condamnare la pedeapsa inchisorii, chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca liberarea si dispune executarea restului de pedeapsa. Pedeapsa pentru noua infractiune se stabileste si se executa, dupa caz, potrivit dispozitiilor de la recidiva sau pluralitate intermediara.
    (3) Dispozitiile alin. (1) si alin. (2) se aplica in mod corespunzator si in cazul liberarii conditionate din executarea pedepsei detentiunii pe viata.

    ART. 105
    Anularea liberarii conditionate
    (1) Daca pe parcursul termenului de supraveghere se descopera ca persoana condamnata mai savarsise o infractiune pana la acordarea liberarii, pentru care i s-a aplicat pedeapsa inchisorii chiar dupa expirarea acestui termen, liberarea se anuleaza, aplicandu-se, dupa caz, dispozitiile privitoare la concursul de infractiuni, recidiva sau pluralitate intermediara.
    (2) In cazul in care, in raport de pedeapsa rezultata, sunt indeplinite conditiile prevazute in art. 99 sau art. 100, instanta poate acorda liberarea conditionata. Daca s-a dispus liberarea, termenul de supraveghere se calculeaza de la data acordarii primei liberari.
    (3) Cand, dupa anulare, instanta dispune executarea pedepsei rezultante, partea din durata pedepsei complementare a interzicerii exercitarii unor drepturi neexecutata la data anularii liberarii se va executa dupa executarea pedepsei inchisorii.

    ART. 106
    Efectele liberarii conditionate
    In cazul in care condamnatul nu a savarsit o noua infractiune descoperita pana la expirarea termenului de supraveghere, nu s-a dispus revocarea liberarii conditionate si nu s-a descoperit o cauza de anulare, pedeapsa se considera executata."

 

Vechiul Cod Penal

Art. 59

Liberarea conditionata

Dupa ce a executat cel putin doua treimi din durata pedepsei in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani sau cel putin trei patrimi in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, condamnatul care este staruitor in munca, disciplinat si da dovezi temeinice de indreptare, tinandu-se seama si de antecedentele sale penale, poate fi liberat conditionat inainte de executarea in intregime a pedepsei.

In calculul fractiunilor de pedeapsa prevazute in alin. 1 se tine seama de partea din durata pedepsei care poate fi considerata, potrivit legii, ca executata pe baza muncii prestate. In acest caz insa, liberarea conditionata nu poate fi acordata inainte de executarea efectiva a cel putin jumatate din durata pedepsei cand aceasta nu depaseste 10 ani si a cel putin doua treimi cand pedeapsa este mai mare de 10 ani.

Cand condamnatul executa mai multe pedepse cu inchisoare care nu se contopesc, fractiunile de pedeapsa aratate in alin. 1 se socotesc in raport cu totalul pedepselor.

In aplicarea dispozitiilor alineatelor precedente se are in vedere durata pedepsei pe care o executa condamnatul.


 Art. 591

Liberarea conditionata in cazul infractiunilor savarsite din culpa

Cel condamnat pentru savarsirea uneia sau mai multor infractiuni din culpa poate fi liberat conditionat inainte de executarea in intregime a pedepsei, dupa ce a executat cel putin jumatate din durata pedepsei in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani sau cel putin doua treimi in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, daca indeplineste si celelalte conditii prevazute in art. 59 alin. 1.

Dispozitiile art. 59 alin. 2 se aplica in mod corespunzator, liberarea conditionata neputand fi acordata inainte de executarea efectiva a cel putin o treime din durata pedepsei cand aceasta nu depaseste 10 ani si a cel putin jumatate cand pedeapsa este mai mare de 10 ani.

In cazul in care pedeapsa ce se executa este rezultata din concursul intre infractiuni savarsite din culpa si infractiuni intentionate, se aplica dispozitiile art. 59.

Dispozitiile art. 59 alin. 3 si 4 se aplica in mod corespunzator.

Art. 60

Liberarea conditionata in cazuri speciale

Condamnatul care, din cauza starii sanatatii sau din alte cauze, nu a fost niciodata folosit la munca ori nu mai este folosit, poate fi liberat conditionat dupa executarea fractiunilor de pedeapsa aratate in art. 59 sau, dupa caz, in art. 591, daca da dovezi temeinice de disciplina si de indreptare.

Cei condamnati in timpul minoritatii, cand ajung la varsta de 18 ani, precum si condamnatii trecuti de varsta de 60 de ani pentru barbati si de 55 de ani pentru femei, pot fi liberati conditionat, dupa executarea unei treimi din durata pedepsei in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani sau a unei jumatati in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, daca indeplinesc celelalte conditii prevazute in art. 59 alin. 1.

Persoanele prevazute in alin. 2, condamnate pentru savarsirea unei infractiuni din culpa, pot fi liberate conditionat dupa executarea unei patrimi din durata pedepsei in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani sau a unei treimi in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, daca indeplinesc celelalte conditii prevazute in art. 59 alin. 1.

Daca pedeapsa ce se executa este rezultata din concursul intre infractiuni savarsite din culpa si infractiuni intentionate, se aplica dispozitiile privind liberarea conditionata in cazul infractiunilor intentionate.

Cand condamnatul executa mai multe pedepse cu inchisoare, care nu se contopesc, fractiunile de pedeapsa se socotesc in raport cu totalul pedepselor.

In toate cazurile, la calculul fractiunii de pedeapsa se tine seama de partea din durata pedepsei considerata, potrivit legii, ca executata pe baza muncii prestate.

Dispozitiile art. 59 alin. 4 se aplica in mod corespunzator.

Art. 61

Efectele liberarii conditionate

Pedeapsa se considera executata daca in intervalul de timp de la liberare si pana la implinirea duratei pedepsei, cel condamnat nu a savarsit din nou o infractiune. Daca in acelasi interval cel liberat a comis din nou o infractiune, instanta, tinand seama de gravitatea acesteia, poate dispune fie mentinerea liberarii conditionate, fie revocarea. In acest din urma caz, pedeapsa stabilita pentru infractiunea savarsita ulterior si restul de pedeapsa ce a mai ramas de executat din pedeapsa anterioara se contopesc, putandu-se aplica un spor pana la 5 ani.

Revocarea este obligatorie in cazul cand fapta savarsita este o infractiune contra sigurantei statului, o infractiune contra pacii si omenirii, o infractiune de omor, o infractiune savarsita cu intentie care a avut ca urmare moartea unei persoane sau o infractiune prin care s-au produs consecinte deosebit de grave.

 

 


Cuvinte cheie: noul cod penal, liberare conditionata, eliberare detinuti, cosma romeo, avocat, Cosma & Asociatii, avocat Romeo Cosma
COMENTEAZA

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de AVOCATURA COM S.R.L.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Consultanță juridică online Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright Avocatura.com SRL 2003-2024