| | |
Avocatura - profesia de avocat
HOME
STIRI
INTERVIURI EDITORIAL CASE DE AVOCATURA PROPRIETATE INTELECTUALA LIBRARIE CAUTA UN AVOCAT FORUM
LEGISLATIE
ACADEMICA EVENIMENTE cazul tau documente utile jurindex cariere stiri din barouri examene portalul instantelor
Mediatori Executori Judecatoresti Notari Publici Judecatori Procurori Lichidatori
Curs valutar: 1€ = 4.3902 lei, 1$ = 3.2286 lei, 1£ = 5.5209 lei, 1CHF = 3.6123 lei
Facebook Avocatura.com Linkedin Avocatura.com newsletter Avocatura.com RSS Avocatura.com
» Actualitate
16.10.2012 | Marian FLORANESCU
facebook yahoo
Expertii contabili nu mai pot desfasura activitati de evaluare fara dobandirea calitatii de evaluator autorizat
Expertii contabili nu mai pot efectua activitatile de audit financiar, consultanta fiscala si evaluare decat daca dobandesc si calitatea de auditor financiar, consultant fiscal sau evaluator autorizat, potrivit unei reglementari de data recenta a Guvernului.

Reglementarea era valabila si pana acum in ceea ce priveste consultanta fiscala si auditul, care erau interzise celor care dobandisera doar calitatea de expert contabil. Nu la fel stau lucrurile si in cazul evaluarii, unde expertii contabili aveau dreptul sa desfasoare aceasta activitate, in anumite conditii.

OG nr. 65/1994, actul normativ ce reglementeaza activitatea de expertiza contabila si a contabililor autorizati, a fost modificata prin OG nr. 23/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 624 din 30 august 2012. Actul normativ, care a intrat in vigoare la inceputul lunii septembrie, a modificat art. 7 din OG nr. 65/1994.

Inainte de modificare, acest articol prevedea ca ,,persoanele fizice si juridice care au calitatea de expert contabil pot efectua activitatile de audit financiar si consultanta fiscala, cu respectarea reglementarilor specifice acestor activitati". Dupa modificare, art. 7 este clarificat si stabileste ca ,,persoanele fizice si juridice care au calitatea de expert contabil pot efectua activitatile de audit financiar, consultanta fiscala si evaluare numai dupa dobandirea, in conditiile legii, a calitatii de auditor financiar, consultant fiscal sau evaluator autorizat, dupa caz".

Astfel, odata cu noua reglementare, se specifica clar ca expertii contabili pot desfasura activitati de evaluare numai dupa dobandirea calitatii de evaluator autorizat. Totusi, art. 6 din OG nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati a ramas neschimbat si prevede in continuare ca un expert contabil poate executa, printre altele, si evaluari patrimoniale.

In acelasi timp, pentru a intra in stagiul de pregatire in vederea obtinerii calitatii de expert contabil, candidatii trebuie sa sustina un examen scris, la sapte discipline: contabilitate, fiscalitate, drept, evaluarea economica si financiara a intreprinderii, audit, expertiza contabila si doctrina si deontologia profesiei contabile.


Cuvinte cheie:
COMENTEAZA
 
HOME STIRI SFATUL EXPERTULUI LEGISLATIE FORUM AVOCATI ADRESE UTILE DOCUMENTE UTILE CONTACT
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor. SC CND LEGALIS SRL este operator de date cu caracter personal inscris in registrul de evidenta a prelucrarilor de date cu caracter personal sub nr. 20896 si nr. 21292. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2013 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2013