| | |
Avocatura - profesia de avocat
HOME
STIRI
INTERVIURI EDITORIAL CASE DE AVOCATURA PROPRIETATE INTELECTUALA LIBRARIE CAUTA UN AVOCAT FORUM
LEGISLATIE
ACADEMICA EVENIMENTE cazul tau documente utile jurindex cariere stiri din barouri examene portalul instantelor
Mediatori Executori Judecatoresti Notari Publici Judecatori Procurori Lichidatori
Curs valutar: 1€ = 4.3902 lei, 1$ = 3.2286 lei, 1£ = 5.5209 lei, 1CHF = 3.6123 lei
Facebook Avocatura.com Linkedin Avocatura.com newsletter Avocatura.com RSS Avocatura.com
» Actualitate
31.03.2014 | Ion ALEXANDRU
In timp ce Mariana Popa a scapat de acuzatii, complicii ei au primit inchisoare cu suspendare
facebook yahoo
Fosta sefa a Inspectoratului Scolar Satu Mare a scapat definitiv de inchisoare pentru mita. Ce avocat a avut Mariana Popa
Fostul inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean Satu Mare, Mariana Popa, a primit decizie definitiva de achitare in dosarul "mita pentru PDL", in care a fost trimisa in judecata, in anul 2011, de catre procurorii DNA Oradea. Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, la sfarsitul saptamanii trecute, recursul Parchetului impotriva sentintei Curtii de Apel Oradea. In schimb, magistratii au respins si recursurile omului de afaceri Vasile Strango si al fostului director adjunct al Finantelor Publice Satu Mare, Ioan Ulici, judecati in acelasi dosar. Initial, cei trei au fost condamnati la pedepse cu executare. In apel, Mariana Popa a fost achitata, in timp ce ceilalti doi co-inculpati au primit pedepse cu suspendare.

Aparata de avocatul Dan Suta, din cadrul Baroului Satu Mare, fostul inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Satu Mare a fost achitata, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru infractiunea de luare de mita, pentru care a fost trimisa in judecata in anul 2011 de catre DNA – Serviciul Teritorial Oradea.

La sfarsitul lunii noiembrie 2011, procurorii au finalizat cercetarile si au trimis-o in judecata pe Mariana Popa pentru savarsirea infractiunii de luare de mita. Alaturi de Popa, procurorii l-au mai trimis in judecata pe Ioan Ulici, fost director adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice Satu Mare, pentru trafic de influenta si instigare la luare de mita. In dosar, a mai fost cercetat si deferit instantei de judecata si omul de afaceri Vasile Strango, administrator al firmei SC National Co & Ing SRL Negresti-Oas, acuzat de cumparare de influenta si dare de mitra.

Anchetatorii au stabilit ca, in decembrie 2009, Ioan Ulici i-a cerut lui Vasile Strango sa remita organizatiei locale a PDL Satu Mare un procent de 3 la suta din contravaloarea unor lucrari achitate de catre Inspectoratul Scolar Judetean Satu Mare catre SC National Co & Ing SRL. Banii au fost ceruti de Ulici pentru a interveni pe langa Mariana Popa, ca o conditie ca aceasta, in calitate de inspector scolar general, sa dispuna achitarea unei parti din contravaloarea unor lucrari de extindere si reabilitare efectuate de firma lui Strango la o scoala din Satu Mare. Procurorii sustin ca, abia dupa ce Strango a platit suma de 3.000 de lei catre PDL Satu Mare, la indemnul lui Ioan Ulici, Mariana Popa a platit contravaloarea lucrarii catre firma din Negresti-Oas.

Dosarul penal a ajuns, pentru judecarea la fond, pe rolul Tribunalului Satu Mare. In data de 26 iunie 2012, magistratii i-au condamnat pe toti trei inculpatii la pedepse cu executare. Astfel, Ioan Ulici a primit doi ani de inchisoare, Mariana Popa 1 an si 10 luni de inchisoare, in timp ce Vasile Strango a incasat  1 an si 8 luni de inchisoare.

Cei trei au atacat cu apel Hotararea Tribunalului Satu Mare. De aceasta data, fostul inspector scolar general, Mariana Popa, asistata de avocatul Dan Suta, a reusit sa obtina, la Curtea de Apel Oradea, achitarea, in data de 17 august 2012. Ioan Ulici, insa, a fost achitat doar pentru instigare la luare de mita, fiind totusi condamnat la 1 an si 10 luni de inchisoare cu suspendare pentru trafic de influenta. Si omul de afaceri Vasile Strango a fost achitat pentru dare de mita, dar a primit 1 an si 8 luni inchisoare cu suspendare pentru cumparare de influenta.

Atat Parchetul, cat si cei doi - Ulici si Strango - au atacat cu recurs Sentinta Curtii de Apel Oradea. Singura care nu a facut recurs a fost Mariana Popa, care deja fusese scoasa basma curata. Insa, fostul inspector scolar general a fost judecata si in ultima cale de atac, la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Si aici, a obtinut achitarea. La sfarsitul saptamanii trecute, recursurile DNA Oradea, ale lui Ioan Ulici si ale lui Vasile Strango au fost respinse. Decizia este definitiva.


Cuvinte cheie: mita, pdl satu mare, inspectoratul scolar judetean, mariana popa, trafic de influenta, cumparare de influenta, dna oradea, achitare, inalta curte de casatie si justitie, avocat dan suta, baroul satu mare
COMENTEAZA
 
ALTE TITLURI
HOME STIRI SFATUL EXPERTULUI LEGISLATIE FORUM AVOCATI ADRESE UTILE DOCUMENTE UTILE CONTACT
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor. SC CND LEGALIS SRL este operator de date cu caracter personal inscris in registrul de evidenta a prelucrarilor de date cu caracter personal sub nr. 20896 si nr. 21292. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2013 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2013