Ştiri Academica Barouri Case de avocatură Cariere Librărie Sfatul expertului Forum Despre noi
Actualitate
24.08.2012 | Cristian DONCA
Numarul divorturilor din Maramures a crescut in primele sase luni ale acestui an
facebook
yahoo
Numarul divorturilor din Baia Mare este in crestere
O statistica pe primele sase luni ale anului 2012, comparativ cu perioada similara a anului trecut, indica o crestere a numarului divorturilor in Maramures. Cresterea este mai accentuata la nivelul municipiului resedinta de judet - Baia Mare, unde 753 de cupluri au ales sa isi rupa casatoria pe calea instantei de judecata.

Fie ca nu s-au mai inteles, fie ca unul dintre soti a plecat sa munceasca in strainatate si relatiile de familie s-au racit, foarte multi maramureseni au apelat la instanta de judecata pentru a-si rupe casatoria in prima jumatate a acestui an. La cele cinci judecatorii din circumscriptia Tribunalului Maramures, 1.009 cazuri de divort s-au aflat pe rol in primele sase luni din anul 2012. Majoritatea divorturilor -753 la numar- a vizat cuplurile din Baia Mare si in mod deosebit familiile cu copii rezultati din casatorie.

La nivelul judetului Maramures, nu mai putin de 479 de cupluri cu copii au ales calea judecatoriei pentru desfacerea casatoriei. Totusi, comparativ cu perioada similara a anului trecut, numarul divorturilor cu copii rezultati din casatorie a fost mai mic la finalul semestrului I al anului 2012. In primele sase luni ale anului trecut, 562 de cupluri cu copii in intretinere au divortat in judetul Maramures prin sentinte judecatoresti.

In schimb, comparativ cu anul trecut, a crescut numarul divorturilor in cazul cuplurilor fara copii. Daca in primul semestru din 2011 au divortat 359 de astfel de cupluri, anul acesta au optat pentru desfacerea casatoriei 395 de perechi fara copii in ingrijire.

Pe un trend crescator s-au inscris, anul acesta, si divorturile prin acordul partilor. Daca anul trecut, la finalul semestrului intai erau doar 106 de cazuri, la sfarsitul lunii iunie a acestui an erau 135 de dosare de acest fel in evidentele judecatoriilor din Maramures. Acestora li se adauga desfacerile de casatorii prin acordul partilor constatate de ofiterii de stare civila si de catre notarii publici, care nu se contabilizeaza in evidentele instantelor de judecata.

Avocatul maramuresean Larisa Bude, specializata in divorturi, spune ca majoritatae cuplurilor aleg tot judecatoriile pentru desfacerea casatoriei, chiar daca divorturile sunt posibile - de anul trecut- si la starea civila ori la notarul public. Dupa avocatul maramuresean, principalele cauze ale divorturilor din Maramures constituie exodul romanilor in strainatate si situatia economica din Romania.

Larisa Bude considera ca, in cazul celor plecati la munca in strainatate, se poate vorbi de racirea relatiei ori de schimbare de viziune asupra vietii si a familiei. Sub aspectul situatiei economice actuale, sunt cupluri - sustine avocatul Larisa Bude- in care unul dintre soti nu lucreaza si celalalt duce greul casatoriei, cu efecte asupra mariajului."Nu se mai inteleg. Unul dintre soti intretine tot si celalalt nu face nimic. Sa stiti ca personal nu am avut clienta care sa nu lucreze", conchide avocatul Larisa Bude din cadrul Baroului Maramures.


Cuvinte cheie:
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor. SC CND LEGALIS SRL este operator de date cu caracter personal înscris în registrul de evidență a prelucrărilor de date cu caracter personal sub nr. 20896 și nr. 21292. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2013 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2013