Ştiri Academica Barouri Case de avocatură Cariere Librărie Sfatul expertului Forum Despre noi
Actualitate
31.01.2013 | Ana-Maria GEAMAN
Arin Stanescu sustine ca draftul Codului trebuie sa fie gata pana in martie, iar in toamna ar putea sa fie discutat in Parlament
facebook
yahoo
Noutati aduse de Codul Insolventei
Conform noului cod, o data cu declansarea procedurii de insolventa pentru grupurile mari de societati, va exista un singur judecator sindic si nu cate unul pentru fiecare societate componenta a grupului, asa cum este in prezent, a afirmat, in cadrul unui seminar, Arin Stanescu, presedinte al Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR) si partener coordonator al RVA Insolvency, una dintre companiile angajate de Ministerul Justitiei pentru a scrie Codul Insolventei.

Arin Stanescu precizeaza totodata ca, potrivit noului cod, va exista un singur administrator judiciar care sa se ocupe de grupul de societati, iar daca vor exista mai multi, acestia vor lucra in consortiu, nu individual. In prezent, daca un grup de firme intra in insolventa, fiecare entitate juridica are cate un judecator sindic si cate un administrator judiciar, corelarea planurilor de reorganizare putand fi facuta doar prin intelegeri informale intre administratorii judiciari.

Presedintele UNPIR a adaugat ca ,,un alt capitol important al noului Cod se refera la insolventa trasfrontaliera, care priveste numai  entitatile care se afla in afara Uniunii Europene si a spatiului economic European. Aceasta prevedere face parte din Legea model a Dreptului convietuirii internationale, o lege adoptata de foarte multe tari din Europa”.

De asemenea, Arin Stanescu mai spune ca in Codul Insolventei nu va fi inclusa insolventa persoanelor fizice si nici insolventa administratiilor publice. De asemenea, o alta precizare pe care a facut-o presedintele UNPIR a fost legata de societatile comerciale, potrivit careia "orice societate comerciala va intra sub incidenta Codului, indiferent de cine este actionarul majoritar”.

Cu privire la concordatul preventiv, Arin Stanescu a tinut sa precizeze ca ,,nu poti sa mergi la concordatul preventiv cu o societate aflata in insolventa. La concordat mergi pana in momentul in care ai intrat in incetare de plati. In plus, trebuie sa mergi la concordat doar cand indeplinesti conditiile; prevederile din noul Cod stabilesc clar aceste conditii”.

Un alt speaker prezent la seminar, Elena Radu, practician in insolventa al RVA, a discutat despre ,,Deschiderea procedurii de insolventa” si a tinut sa precizeze avantajele pe care le aduce aceasta procedura. Un prim avantaj ar fi acela ca furnizorii de servicii nu au dreptul sa stopeze furnizarea serviciilor debitorului aflat in insolventa. Pe de alta parte, toate datoriile ulterioare procedurii de insolventa ingheata, debitorul nefiind obligat sa le achite la data deschiderii procedurii.

Elena Radu a mai spus ca un alt efect al deschiderii procedurii de insolventa este acela ca o data deschisa, debitorului i se suspenda toate actiunile judiciare formulate de catre creditor pentru recuperarea creantelor. Totodata, se stopeaza calculul dobanzilor si penalitatilor pe care debitorul le avea pana la data deschiderii procedurii de insolventa. Pe de alta parte, o data cu deschiderea procedurii de insolventa, actiunile formulate de catre administratorul judiciar sau lichidator sunt scutite de plata taxei de timbru.

Toate aceste adoptari sunt elaborate la ora actuala de un grup format din treizeci de specialisti ai PwC, RVA Insolvency Specialists si reprezentanti ai Universitatii de Vest din Timisoara. Ulterior, adoptarea documentului trebuie facuta prin Parlament, deoarece este vorba de o lege organica.

Arin Stanescu a sustinut ca proiectul noului Cod  al Insolventei se va discuta in sesiunea din toamna a Parlamentului urmand a se stabili modificarile care se vor produce. ,,Un prim draft al codului va fi gata in martie, dar va intra in dezbatere in plenul Parlamentului in toamna acestui an”, a declarat presedintele UNPIR.

Codul Insolventei este realizat de un consortiu condus de PwC, din care face parte RVA Insolvency si D&B David si Baias. Proiectul este finantat de Banca Mondiala.


Cuvinte cheie:
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor. SC CND LEGALIS SRL este operator de date cu caracter personal înscris în registrul de evidență a prelucrărilor de date cu caracter personal sub nr. 20896 și nr. 21292. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2013 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2013