Ştiri Academica Barouri Case de avocatură Cariere Librărie Sfatul expertului Forum Despre noi
Actualitate
07.10.2013 | Ion ALEXANDRU
facebook
yahoo
Inca o performanta a avocatei Maria Vasii. Ovidiu Hada, fostul primar din Hunedoara, condamnat definitiv la cinci ani inchisoare
Aparat sporadic de avocata Maria Vasii intr-unul dintre cele doua dosare in care a fost trimis in judecata pentru infractiuni de coruptie, fostul primar al Municipiului Hunedoara, Ovidiu Marius Hada, a fost condamnat definitiv, la sfarsitul saptamanii trecute, la o pedeapsa de cinci ani de inchisoare. Un subaltern al lui Hada, de la Directia de Achizitii a primariei, a primit si el cinci ani de puscarie, in timp ce fostul vice-primar al aceleiasi localitati a incasat "doar" 3 ani de inchisoare, la capatul unui proces care a durat mai bine de doi ani. Aceiasi inculpati mai sunt judecati intr-un alt dosar, pentru infractiuni similare.

 

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, la sfarsitul saptamanii trecute, recursul declarat de Ovidiu Marius Hada, fost primar al municipiului Hunedoara, impotriva unei sentinte pronuntate de Curtea de Apel Alba Iulia cu exact un an inainte, prin care a fost condamnat la o pedeapsa de cinci ani de inchisoare pentru trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice si cinci infractiuni de complicitate la conflict de interese.

Curtea de Apel Alba Iulia i-a mai condamnat, atunci, la pedepse privative de libertate pe alti trei functionari ai Primariei Municipiului Hunedoara. Este vorba despre Ioan Tiplea, care a lucrat ca inspector de specialitate la Compartimentul Achizitii Publice al primariei, care a primit tot cinci ani de inchisoare, de Nicolae Robert Dan – fost vice-primar al aceluiasi oras – condamnat la trei ani inchisoare, si de fosta sefa a Biroului Buget-Finante-Contabilitate, Daniela Arieta Capalna, condamnata, de asemenea, la trei ani inchisoare.

Atat procurori DNA Alba Iulia, cat si cei patru inculpati au atacat sentinta Curtii de Apel la Inalta Curte de Casatie si Justitie.Magistratii instantei de recurs au admis doar recursul DNA, in sensul ca, pe langa pedepsele privative de libertate, i-a condamnat pe cei in cauza sa plateasca, in solidar, cate 3.000 de lei cu titlu cheltuieli judiciare catre stat.

Mai mult, desi fostul primar Ovidiu Hada a avut aparator ales, in persoana avocatei Maria Vasii, inculpatul a beneficiat, in cateva randuri, de serviciile unui aparator desemnat din ofciu. Asta, deoarece Maria Vasii nu prea si-a dat interesul pentru acest proces.La un moment dat, Maria Vasii a fost chiar amendata de instanta pentru ca nu s-a prezentat la proces si nici nu a motivat in vreun fel, aceste absente.

Edilii dadeau contracte firmei sefului de la Achizitii

In iulie 2011, DNA – Serviciul Teritoirial Alba Iulia, i-a trims in judecata pe Ovidu Marius Hada, Nicolae Robert Dan si Daniela Arieta Capalna pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si complicitate la infractiunile de conflict de interese. Alaturi de acestia, a mai fost deferit justitiei si Ioan Tiplea, de la Compartimentul Achizitii Publice al Primariei Hunedoara, pentru cinci infractiunii de conflict de interese si cinci infractiuni de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice.

Potrivit anchetatorilor, in cursul anului 2009, Primaria Municipiului Hunedoara a incheiat cinci contracte de achizitii publice (in principal, servicii de consultanta si inchiriere de utilaje) de la SC Aris Mondo Consulting SRL, firma controlata de catre Ioan Tiplea. Procurorii spun ca aceste contracte, in valoare totala de aproape 41.000 de euro,  au fost incheiate ilegal, intre aprilie si iunie 2009, de care primarul Hada si viceprimarul Dan, cu sprijinul Danielei Arieta Capalna, sefa serviciului contabilitate din cadrul primariei.

"In conditiile in care a dobandit si calitatea de coordonator al Compartimentului achizitii publice din cadrul primariei, functie direct subordonata primarului, inculpatul Tiplea Ioan s-a ocupat personal de redactarea documentelor de achizitii publice. Intelegerea dintre inculpati a avut la baza atat un interes financiar cat si relatiile personale (nasi de cununie) dintre primar, viceprimar si Tiplea Ioan. Firma beneficiara a contractelor nu avea personal specializat angajat pentru efectuarea de consultanta tehnica si economica si nici nu detinea utilaje pentru inchiriere”, arata anchetatorii in rechizitoriu.

 


Cuvinte cheie: primar hunedoara, ovidiu marius hada, condamnare, 5 ani inchisoare, dna, abuz iin serviciu, conflict de interese, recurs, inalta curte de casatie si justitie, avocat Vasii Maria
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor. SC CND LEGALIS SRL este operator de date cu caracter personal înscris în registrul de evidență a prelucrărilor de date cu caracter personal sub nr. 20896 și nr. 21292. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2013 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2013