Ştiri Academica Barouri Case de avocatură Cariere Librărie Sfatul expertului Forum Despre noi
Litigii
04.12.2013 | Ion ALEXANDRU
facebook
yahoo
ICCJ si-a declinat competenta in judecarea recursului privind scandalul pensiei alimentare pe care trebuie sa o plateasca Victor Piturca
Dupa ce SCA Chiuariu & Asociatii a reusit sa convinga Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) sa repuna pe rol cauza privind cererea selectionerului echipei nationale, Victor Piturca, referitoare la necompetenta materiala a acestei instante privind litigiul referitor la plata pensiei alimentare lunare pe care antrenorul trebuie sa o plateasca fiului sau nelegitim, Edan Bolochin, instanta suprema si-a declinat competenta in favoarea Curtii de Apel Bucuresti. Practic, aceeasi sectie civila pentru cauze cu minori si familie care a respins, in luna iulie, cererea de restituire a cautiunii, va judeca si recursul avocatilor lui Victor Piturca.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit, ieri, ca doar Curtea de Apel Bucuresti are competenta materiala in ceea ce priveste solutionarea recursului declarat de antrenorul echipei nationale, Victor Piturca, in litigiul privind plata pensiei de intretinere catre fiul sau nelegitim Edan Blochin. Instanta suprema si-a declinat, astfel, competenta catre Sectia a III-a civila pentru cauze cu minori si de familie, cea care, la sfarsitul lunii iulie, a respins cererea avocatilor lui Piturca de restituire a cautiunii, ca prematur formulata.

Victor Piturca trebuia, in acel moment, sa achite in contul lui Edan Blochin, suma de 100.000 de euro reprezentand cumulul pensiei de intretinere pe ultimul an. Cum, insa, Piturca nu recunoaste paternitatea acestui copil, a incercat, prin intermediul avocatilor de la SCA Chiuariu & Asociatii, sa blocheze plata efectiva a acestei sume, cerand Tribunalului Ilfov sa accepte plata unei cautiuni in valoare de 3.900 de lei. Dupa ce a platit aceasta cautiune, in data de 30 iulie, selectionerul a cerut instantei de apel, respectiv Curtii de Apel Bucuresti, restituirea acestei cautiuni, cerere respinsa insa de instanta. Acum, aceeasi sectie care a pronuntat solutia in apel a fost investita, printr-o Decizie irevocabila de ieri a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, sa judece recursul.

Pensie alimentara de 2.600 de euro lunar

Fosta iubita a selectionerului echipei nationale de fotbal, Viktorija Bolochin, l-a actionat pe Victor Piturca  in judecata, in luna aprilie a anului trecut, cerand Judercatoriei Buftea recunoasterea paternitatii fiului ei. La data de 23 noiembrie 2012, Judecatoria Buftea a admis actiunea in parte, constatand ca Victor Piturca este tatal minorului Edan Bolochin, dispunand, cu acest prilej, ca serviciul de stare civila sa completeze aceasta mentiune in certificatul de nastere al copilului.

Cu acelasi prilej, magistratii Judecatoriei Buftea au stabilit ca baiatul lui Victor Piturca va avea domiciliul la mama sa, Viktorija Boloochin, urmand ca aceasta sa exercite, in mod exclusiv, autoritatea parinteasca asupra minorului. Piturca, in schimb, a fost obligat, prin aceasta hotarare judecatoreasca, sa achite lunar in contul minorului o pensie de intretinere in cuantum de 39.389 de lei, incepand cu data de 27 noiembrie 2011 si pana in ziua in care Edan va implini varsta majoratului.

Victor Piturca a apelat la serviciile Casei de Avocatura Chiuariu & Asociatii, si a atacat hotararea Judecatoriei Buftea cu apel, la Tribunalul Ilfov. In proces, a fost chemata si Primaria Sectorului 4, ca autoritate tutelara. Instanta de apel a decis, la data de 2 iulie 2013, sa-l oblige pe Victor Piturca sa plateasca minorului Edan Bolochin o pensie de intrerinere lunara in cuantum de 12.000 de lei, cu mult mai mica decat cea stabilita de instanta de fond, pe aceeasi perioada, incepand din data de 27 noiembrie 2011, pana cand copilul va implini varsta de 18 ani.

Avocatii lui Piturca au cerut instantei compensarea acestei pensii de intretinere cu valoarea apartamentului din sectorul 4 si cu cea a unui autoturism Range Rover,  pe care Victor Piturca i le-a facut cadou, in timpul relatiei, Viktorijei Bolochin. Aceasta cerere a fost, insa, respinsa de Tribunalul Ilfov ca nefondata. Nici aceasta decizie nu este definitiva, ea putand fi atacata cu apel la Curtea de Apel Bucuresti.

Avocatii vor suspendarea provizorie a platii pensiei de intretinere

Cauza care a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie priveste o cerere formulate de SCA Chiuariu & Asociatii, in numele clientului Victor Piturca, privind suspendarea provizorie a executarii pana la solutionarea cererii de suspendare definitiva formulate impotriva Deciziei Civile nr. 147a/2 iulie 2013 pronuntata de Tribunalul Ilfov. Practic, se cere suspendarea provizorie a executarii dispozitiilor acestei decizii, pana la solutionarea recursului in aceasta cauza. Cererea a fost depusa, pe find, la Curtea de Apel Bucuresti, instanta care, la data de 30 iulie 2013, a respins cererea de stabilire a cautiunii, formulate odata cu intregul dosar, ca fiind prematur formulate.

La sfarsitul lunii trecute, cauza a ajuns in recurs, la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Magistratii au repus pe rol dosarul, in vederea discutarii exceptiei de necompetenta materiala a Curtii Supreme, raportat la dispozitiile art. 339 Cod procedura civila, care prevede faptul ca recursul impotriva incheierii date de presedintele judecatoriei se judeca la tribunal, iar recursul impotriva incheierii date de presedintele tribunalului sau curtii de apel se judeca de catre un complet al instantei respective.

 


Cuvinte cheie: victor piturca, selectioner, echipa nationala de fotbal a romaniei, paternitate, pensie de intretinere, suspendare provizorie, recurs, inalta curte de casatie si justitie, declinare, Chiuariu & Asociatii
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor. SC CND LEGALIS SRL este operator de date cu caracter personal înscris în registrul de evidență a prelucrărilor de date cu caracter personal sub nr. 20896 și nr. 21292. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2013 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2013