Ştiri Academica Barouri Case de avocatură Cariere Librărie Sfatul expertului Forum Despre noi
Actualitate
28.06.2013 | Rodica BULIGA
Ministerul Justitiei sustine ca taxele fixe au fost majorate astfel incat veniturile obtinute sa acopere, chiar daca doar partial, dar in mod real, costurile unui proces
facebook
yahoo
Guvernul a aprobat Ordonanta privind taxele judiciare de timbru. Taxele fixe-majorate, numarul categoriilor-redus
Ordonanta de urgenta privind taxele judiciare de timbru a fost aprobata de Guvernul Romaniei. Astfel, numarul categoriilor de taxe fixe a fost redus de la 15 la 5, iar costurile au fost actualizate la cele reale ale procesului judiciar.

 

Potrivit unui comunicat de presa emis de Ministerul Justitiei, Executivul a aprobat actul normativ, la propunerea Ministerului Justitiei, in sedinta de miercuri.

Prin urmare, au fost simplificate formalitatile premergatoare depunerii cererii de chemare in judecata, prin eliminarea timbrului judiciar, ce era accesoriu taxei judiciare de timbru, care are in acest moment valori modice de 0,15 lei, 0,50 lei, 1 leu, 3 lei, 5 lei si a carui achizitionare presupunea un efort suplimentar din partea justitiabililor si a avocatilor.

 "A fost redus numarul categoriilor de taxe fixe de la 15 la 5 categorii, facand sistemul de taxe mult mai usor de asimilat si de aplicat de catre practicieni. Prin ordonanta de urgenta propusa spre adoptare, Ministerul Justitiei a urmarit si actualizarea taxelor judiciare fixe si corelarea lor cu costurile reale ale procesului judiciar, in conditiile in care cele mai multe dintre taxele fixe aveau un cuantum foarte mic, stabilit la nivelul anului 1997, cu o ultima indexare in anul 2010 (exemple: 4 lei pentru cererea de recuzare sau de stramutare; 10 lei pentru ordonanta presedintiala; 19 lei actiunea in granituire)”, se arata in comunicatul citat. 

Totodata, Ministerul Justitiei sustine ca taxele fixe au fost majorate astfel incat veniturile obtinute sa acopere, chiar daca doar partial, dar in mod real, costurile unui proces, avand insa grija ca acestea sa ramana la un nivel corespunzator situatiei economice generale, sa nu impovareze justitiabilul si sa nu constituie o piedica in exercitarea liberului acces la justitie.

"Ca nivel de crestere, in medie a existat o majorare a taxelor fixe de 4,5 ori; in mod cu totul izolat a existat o crestere mai mare, ca de exemplu pentru cererea de recuzare sau de stramutare (unde taxa a crescut de la 4 la 100 lei), dar aceasta crestere a avut in vedere  particularitatea acestor cereri si evitarea tendintei de a fi folosite ca mijloc de tergiversare a litigiului. Au fost insa prevazute, pentru aceste cazuri, mecanisme de reglare atunci cand astfel de cereri se dovedesc justificate (se restituie ˝din taxa daca judecatorul se abtine sau daca cererea de recuzare sau de stramutare este admisa). Taxa fixa aplicabila cu caracter general a crescut de la 8 lei la 20 de lei”, se  mai arata in document.

De asemenea, sursa citata subliniaza ca actul normativ a prevazut diminuarea taxelor stabilite procentual in functie de valoarea obiectului cererii, al caror cuantum era considerabil. 

"S-a realizat, astfel, echilibrarea sistemului general de taxare. Alte modificari aduse prin ordonanta de urgenta se refera la: cresterea numarului de situatii in care se restituie taxa judiciara de timbru si reglementarea  procedurii si a competentei de solutionare a cererilor de restituire; instituirea unui sistem mai echilibrat de sanctionare in cazul unor actiuni cu mai multe capete de cerere insuficient timbrate; stabilirea unor norme de competenta si procedura pentru valorificarea creantelor statului sau ale bugetelor locale”, precizeaza Ministerul Justitiei.

Potrivit actului normativ, anumite categorii de venituri  - precum sumele realizate din cheltuielile judiciare avansate de stat pentru desfasurarea proceselor penale care sunt suportate de parti sau de alti participanti la proces, impozitul pe veniturile realizate din activitati desfasurate de avocati, notari publici si executori judecatoresti - se vor evidentia unitar, permitand o evaluare transparenta a incasarilor si cheltuielilor publice ale sistemului.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2014, din sumele incasate din taxele judiciare de timbru, cota care se vireaza la bugetul de stat pentru instantele de judecata va fi de 45%, fata de 30%, cat revine in prezent.

"S-au simplificat si clarificat unele aspecte controversate din legea anterioara sau solutionate neunitar in practica judiciara; s-au valorificat solutiile unor recursuri in interesul legii precum si unele solutii doctrinare. S-au instituit premisele legale pentru constituirea unui sistem statistic centralizat care sa permita analize si studii de specialitate asupra veniturilor incasate si a tipurilor de cereri, care sa faciliteze urmarirea unei politici coerente, suple si adaptate nevoilor sistemului si ale justitiabililor. Instantele vor fi obligate sa completeze campurile din programul ECRIS, pentru a avea posibilitatea unor date statistice detaliate si a realizarii unor analize statistice care sa fundamenteze politici in domeniul justitiei”, mai arata Ministerul Justitiei. 

In comunicat se mai subliniaza ca modificarea cadrului legal de desfasurare a procesului civil, prin adoptarea Codului de procedura civila precum si punerea in aplicare a noilor institutii adoptate prin Codul civil, a impus revizuirea legislatiei si in materia taxelor judiciare de timbru, care trebuie sa reflecte noua structura si dinamica a procesului civil, noile garantii procedurale acordate partilor pentru asigurarea unui proces echitabil precum si sa asigure acoperirea costurilor suplimentare pentru dezvoltarea infrastructurii si pentru  pregatirea personalului din sistemul justitiei. 

In acest sens, actul normativ reglementeaza situatii si proceduri noi prevazute in cele doua Coduri, precum etapa regularizarii cererii de chemare in judecata, procedura ordonantei de plata, solutionarea cererilor cu valoare redusa, procedura divortului, reglementarea recursului ca o cale extraordinara de atac. 

 


Cuvinte cheie: ordonanta, taxe judiciare de timbru, modificari, guvern, aprobare, ministerul justitiei
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor. SC CND LEGALIS SRL este operator de date cu caracter personal înscris în registrul de evidență a prelucrărilor de date cu caracter personal sub nr. 20896 și nr. 21292. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2013 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2013