PARTAJ JUDICIAR- IMBUNATATIRI IMOBIL PRESCRISE SAU NU? VAROG

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
crisdino

PARTAJ JUDICIAR- IMBUNATATIRI IMOBIL PRESCRISE SAU NU? VAROG

Post by crisdino » 29 Nov 2006, 12:41

buna ziua!

am o speta care din nefericire e chiar de familie!

imobil (casa + teren) in indiviziune in prahova!
starea de indiviziune a aparut in anul 1997 odata cu decesul bunicii !
parintii mei au 6/8 (1/8 cota mostenire de pe urma bunicii si 5/8 cota dobandita prin contr de intretinere), si unchii cate 1/8 fiecare!
cerem iesirea din indiviziune in 2005! se formuleaza c reconventionala de catre un unchi prin care cere inbunatatiri (o camera si o baie + tencuieli etc) efectuate la imobil "anterior anului 1986"! sustin ca au locuit cu batranii si datorita certurilor s au separat gasind o alta locuinta (unchiul).

invocam prescriptia ext insa instanta o respinge cu motivarea>: "cf practicii judiciare (?) dreptul la actiune nu s a nascut intrucat creanta nu a fost contestata de antecesori iar creditorul nu a avut motiv sa introduca o astfel de actiune, in plus existand imposibilitatea morala! in plus se aminteste ca posesia mostenitorilor e una utila si facuta in folosul tuturor mostenitorilor.

din adm probelor si dezbateri a reiesit ca investitiile au fost executate in 1978-1980 (!) dupa care din cauza NEINTELEGERILOR, unchiul meu a parasit imobilul cumparandu si o locuinta personala!1980!

Fratilor am cautat peste tot macar o decizie asa cum citeaza instanta dar am gasit numai contrare motivarii (adica favorabile cauzei mele)! adiica : dreptul la actiune se naste din mom parasirii imobilului sau al desesizarii de imbunatatiri etc etc!

cum sa nu se nasca dr la actiune din mom relizarii invest()1980, cand a si parasit imobilul, si pana in anul 1997 cand a intervenit indiviziunea !
mentionez ca in imobil nu a mai locuit nici un unchi din 1980 care sa aibe folosinta imbunatatirilor si ....mai mult decat atat unchiul care reclama investitiile a participat la procedura succesorala (1997)nu a invocat creanta sa la notar! singurul aspect defaborabil (spun eu ) fiind ca imbunatatirile nu erau cuprinse in planul casei ce facea obiectul succesiunii, la data dezbaterii mostenirii, intrucat fusesera edificate fara autorizatie! spun eu ca nici nu era necesar intrucat se specifica in certif de most "casa asezata pe terenul in supraf de..." nici nu era necesar (parerea mea ) intrucat era vorba de o creanta si nu de un dr real!!


am fost prea "intins " in lamuriri dar....am vrut sa va prezint toata imaginea ! dati mi o parere !
e sau nu prescrisa creanta! e motivarea inst de toate bafta !
e normal sa ti valorifici o creanta nascuta in 1980 in 2005, chiar daca iesirea din indiviziune e imprescriptibila!
va rog ....pareri!
multumesc mult

observer

Post by observer » 30 Nov 2006, 10:14

A procedat corect instanta de judecata.

parerea mea

crisdino

Post by crisdino » 30 Nov 2006, 10:58

ok merci mult pentru parere! dar ideea e ca as dori un argument!

deci sa inteleg ca nbormele privitoAREla prescriptie nu sunt imperative iar "siguranta circuitului civil e ceva ..."
eu credeam ca exceptiile sunt de strcta interpretare si instanta sau partile nu pot adauga la lege!

deci din motive de rudenie nu curge prescriptia ! ok!

numai bine!

observer

Post by observer » 01 Dec 2006, 10:34

Imi plac cei subiectivi. Sunt cei mai simpatici.

ok.

Intrebare. De ce nu au sarit reclamantii in sus cand au acceptat mostenirea. Din punctul meu de vedere echivaleaza cu o recunoastere a dreptului.

Ma intreb cine e de rea credinta aici.
Unchiul ca a construit si acum se vede lipsit de constructia edificata de el pe care si bunica su restul au acceptat-o sau reclamantii care au stat cuminti si au tacut malc sperand ca prin o asemenea exceptie l-ar putea lasa pe unchi fara anexe.

Chestia cu autorizatia de constructie nu tine. Dupa doi se prescriu contraventiile si poti intra in legalitate.

crisdino

Post by crisdino » 04 Dec 2006, 10:30

nu ai inteles ! dar imi asum vina de a nu fi explicat f. bine!

1.
la dezb mostenirii cine ar fi trebuit sa invoce creanta!!???
reclamantii .....care nu aveau nici o treaba si care se luau in considerare aparenta dreptului dar si faptul posesiei utile pana la data deschiderii mostenirii SAU paratii care trebuiau sa invoce creanta (datoria succesorala) si ei aveau interesul!!

2. nu sunt subiectiv chiar daca e o speta de familie!
am vrut argumente juridice !
acceptarea tacita a dreptului (amintita de tine )dupa mine se impunea cand la mostenire mostenitorul constructor invoca creanta iar ceilalti nu o contestau expres, semnand incheierea ce preceda eliberarea certif de mostenitor!

am gasit ff multe decizii in care se spune ca...:"dreptul la actiune se naste ori de la data parasirii imobilului ori de la data cand, dupa circumstante trebuie exercitat/ dreptul se naste si datorita unor imprejurari de fapt "
ma rog.....oricum ai dat o opinie si iti multumesdc
:cafea:

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests