Page 1 of 3

cesiune parti sociale. neinregistrare la RC

Posted: 14 Jul 2006, 00:22
by fira
A si B sint asociati cu 50/50 intr-un SRL. In 2003 A cedeaza lui C (tert), partile sale sociale.Se face astfel un act aditional la un birou notarial in care se consemneaza acest lucru. Actul aditional nu este inscris nici pina azi la registrul comertului, astfel ca acolo in SRL-ul respectiv apar in continuare A si B ca asociati.

Care e valoarea actului aditional autentic neinscris la registrul comertului? In conditiile in care C ar dori sa cedeze partile sociale catre B(urmind ca acesta sa devina astfel asociat unic), este nevoie de un act aditional autentic sau societatea poate modifica statutul in baza unei hotariri proprii, cu acordul ambilor asociati?

nu am experienta deloc in comercial si la o prima lectura a legii societatilor comerciale nu m-am putut lamuri pe deplin. multumesc.

Posted: 14 Jul 2006, 07:19
by kinga
vezi art. 132 din Legea nr. 31
se aplica si la SRL.. pentru a fi opozabile tertilor orice modificare a actului constitutiv trebuie mentionat la RC si publicat in Monitorul oficial.
Acu ..e musai sa se inregistreze cesiunea la RC ...iar in momentul in care C va aparea ca si asociat poate sa cesioneze la randul partile sociale.

Re: cesiune parti sociale. neinregistrare la RC

Posted: 14 Jul 2006, 07:20
by krisstina
fira wrote:Care e valoarea actului aditional autentic neinscris la registrul comertului?
LEGE nr. 31 din 16 noiembrie 1990 (*republicata*) privind societatile comerciale - MONITORUL OFICIAL nr. 1.066 din 17 noiembrie 2004

ART. 203
(1) Transmiterea partilor sociale trebuie inscrisa in registrul
comertului si in registrul de asociati al societatii.
(2) Transmiterea are efect fata de terti numai din momentul
inscrierii ei in registrul comertului.

fira wrote:In conditiile in care C ar dori sa cedeze partile sociale catre B(urmind ca acesta sa devina astfel asociat unic), este nevoie de un act aditional autentic sau societatea poate modifica statutul in baza unei hotariri proprii, cu acordul ambilor asociati?
Cred ca se aplica aceleasi reguli de la constituirea societatii:


ART. 5

(6) Actul constitutiv se incheie sub semnatura privata(...)
Forma autentica a actului constitutiv este obligatorie atunci cand:
a) printre bunurile subscrise ca aport la capitalul social se afla
un teren;
(...)

(7) Actul constitutiv dobandeste data certa si prin depunerea la
oficiul registrului comertului.

Posted: 14 Jul 2006, 07:30
by robin_hood_2
O cunostinta de-ale mele a fost intr-o astfel de situatie.Cesiunea neinscrisa are valoare...zero.
Cel care trebuia s-o inscrie a neglijat si, dupa un timp, au inceput problemele pentru celalat, care-teoretic-nu mai avea nici o treaba cu societatea.In realitate, raspundea de tot.Neplacut...

Posted: 14 Jul 2006, 08:22
by Pelerinul
Acum chiar valoare zero nu e! Actul este valabil incheiat si are efecte intre partile semnatare. Singura lui problema este ca, nefiind inregistrat la ORC nu este opozabil tertilor daca nu se poate face dovada ca tertii cunosteau continutul actului.
Cea mai simpla cale pentru a rezolva problema este sa inchei un act aditional sub semnatura privata prin care A sa-i cedeze partile sociale lui B. O singura operatiune, o singura data platesti taxe.

Posted: 14 Jul 2006, 08:26
by croc
eu l-as completa pe Pelerin si as cere ca actul de cedare sa fie aprobat si de C; nu de alta, dar fata de C, A nu mai are nici o parte sociala in societate; practic el vinde de doua ori acelasi lucru.

Posted: 14 Jul 2006, 09:08
by robin_hood_2
Pelerinul wrote:Acum chiar valoare zero nu e! Actul este valabil incheiat si are efecte intre partile semnatare. Singura lui problema este ca, nefiind inregistrat la ORC nu este opozabil tertilor daca nu se poate face dovada ca tertii cunosteau continutul actului.
Cea mai simpla cale pentru a rezolva problema este sa inchei un act aditional sub semnatura privata prin care A sa-i cedeze partile sociale lui B. O singura operatiune, o singura data platesti taxe.
Ai dreptate!Eu am zis ca n-are valoare gandindu-ma la tertii care l-au tras de maneca si de...buzunar pe cedentul din poveste. :cafea:

Posted: 14 Jul 2006, 14:04
by Pelerinul
croc wrote:eu l-as completa pe Pelerin si as cere ca actul de cedare sa fie aprobat si de C; nu de alta, dar fata de C, A nu mai are nici o parte sociala in societate; practic el vinde de doua ori acelasi lucru.
Corecta observatia! Dar poate ar fi mai bine sa dea C o declaratie pe propria raspundere ca este de acord cu cesiunea! Daca semneaza pe act se vor naste multe semne de intrebare!

Posted: 14 Jul 2006, 14:36
by kko
Problemea mari pot sa apara, intr-un astfel de caz, in situatia falimentului SC-ului si a antrenarii raspunderii membrilor organelor de conducere....

Posted: 14 Jul 2006, 14:50
by fira
m-am lamurit, multumesc pentru raspunsuri :floare:

Posted: 14 Jul 2006, 15:11
by denominatus
Parerea mea este ca actul incheiat in epoca are deplina valoare si are efect translativ de proprietate asupra partilor sociale.
Art.203 (1) nu instituie o conditie de valabilitate a actului (care oricum ar fi ulterioara incheierii lui) si nici o conditie de eficienta.
Art.203 (2) se refera doar la efectele fata de terti.
In speta, avem pe A, pe B si pe C.

A si B stiau ca A va vinde catre C, fiindca cesiunea s-a facut pe baza hotararii asociatilor A si B. (societate de persoane)
Mai mult, B stia in mod sigur ca noul lui asociat este C, deoarece a semnat alaturi de el actul aditional, ca urmare a cesiunii intervenite intre A si C.
B nu este tert in ceea ce priveste actul aditional.

Prin urmare, cesiunea C->B se poate face fara probleme. Actul aditional de asemenea. Vor fi inregistrate la Registrul comertului ambele randuri de acte, ramanand ca Registrul comertului sa le inregistreze consecutiv.

Celalta varianta , in care A ii vinde lui B, ignorand existenta cesiunii anterioare, poate genera multe probleme.
In ipoteza in care si aceasta cesiune va ramane la sertar si intervine, cum zice KKO, falimentul, cine raspunde alaturi de B? A? Pana Cand? C? decand si pana cand?
Ca as nu mai zic de faptul ca in cesiune, cedentul da niste garantii cesionarului, deci ar cam fi un fals in declaratii, etc....

La a doua intrebare, fira, trebuie musai act aditional, care se face in conditiile in care ti le-a sugerat krisstina.

Posted: 14 Jul 2006, 15:12
by mariusms
Pelerinul wrote:
croc wrote:eu l-as completa pe Pelerin si as cere ca actul de cedare sa fie aprobat si de C; nu de alta, dar fata de C, A nu mai are nici o parte sociala in societate; practic el vinde de doua ori acelasi lucru.
Corecta observatia! Dar poate ar fi mai bine sa dea C o declaratie pe propria raspundere ca este de acord cu cesiunea! Daca semneaza pe act se vor naste multe semne de intrebare!
C fiind tert, trebuie sa se verifice daca A avea cel putin 3/4 din partile sociale, pt. ca la art 202 alin. 2 Legea 31/1990 (art. 197 in redactarea din 2003 a legii) scrie clar: "(2) Transmiterea catre persoane din afara societatii este permisa numai daca a fost aprobata de asociati reprezentand cel putin trei patrimi din capitalul social". Altfel, trebuie s-o puna de o AGA. :grin:

Posted: 14 Jul 2006, 16:52
by Pelerinul
Denominatus wrote:Celalta varianta , in care A ii vinde lui B, ignorand existenta cesiunii anterioare, poate genera multe probleme.
Eu nu am sugerat sa se ignore primul act, Doamne fereste!
Acel act exista si produce efecte. Am propus un act direct intre A si B pentru a simplifica procedura la ORC si a reduce costurile. Completarea lui Croc a fost pertinenta iar sugestia mea cu declaratia lui C ca are cunostinta despre cesiunea intre A si B si este de acor cu aceasta elimina tocmai eventualele neplaceri.

Re: cesiune parti sociale. neinregistrare la RC

Posted: 14 Jul 2006, 17:23
by mariusms
fira wrote:Care e valoarea actului aditional autentic neinscris la registrul comertului? In conditiile in care C ar dori sa cedeze partile sociale catre B(urmind ca acesta sa devina astfel asociat unic), este nevoie de un act aditional autentic sau societatea poate modifica statutul in baza unei hotariri proprii, cu acordul ambilor asociati?
Daca au 50% cu 50% varianta cu hotararea AGA, data in conditiile Legii 31/1990, este cea corecta.

Posted: 15 Jul 2006, 17:14
by denominatus
Hotararea AGA se presupune. Nici un notare nu-ti pune stampila daca nu ai aga. :)

@pelerinul. Bineinteles ca e mai usor la RC cu un act simplu, pe intelesul lor, si scutind oarece taxe si timp. Si bineinteles ca nu ai sugerat.
insa daca prima cesiune a produs efecte, ce mai vinde omul nostru, ca el proprietate pe ps nu mai are. si atunci care e valoarea celui de-al doilea act?
actul real nu e opozabil
cel opozabil nu e real.
;)