Page 1 of 1

procedura prin afisare...divort...informatii

Posted: 11 Jun 2006, 08:11
by norocel
Potrivit prevederilor art. 616 indice 1 din Codul de procedura civila " daca procedura de chemare a sotului parat a fost indeplinita prin afisare, iar acesta nu s-a prezentat la primul termen de judecata, instanta va cere dovezi sau va dispune cercetari pentru a verifica daca paratul isi are domiciliul la locul indicat in cerere si daca, constata ca nu domiciliaza acolo, va dispune citarea lui la domiciliul sau, precum si, daca este cazul, la locul sau de munca."

Ce cercetari poate face instanta pentru a afla daca paratul isi are domiciliul la locul indicat prin cerere?

Posted: 11 Jun 2006, 08:24
by ildi
Norocel, cred ca instanta se adreseaza la Evidenta populatiei.
La prestatii tabulare, in cazul in care in cauza sunt parati cu domiciliul necunoscut, avocatii depun o cerere la Consiliul local pt. aflarea domiciliului.

Ma gandesc ca instanta procedeaza la fel. :roll:

Posted: 11 Jun 2006, 09:10
by norocel
Da, ai dreptate Ildi doar ca registrele nu sunt la zi si in cazul divortului, de regula, in acte, domiciulul a ramas cel comun.
Aici este problema.
Se poate pronunta o hotarare de divort fara ca sotul parat sa stie ca a fost chemat in judecata.

Posted: 11 Jun 2006, 09:33
by ildi
Eu zic ca nu se poate pronunta hotararea, fara ca paratul sa stie ca s-a introdus cerere de divort.

Daca se probeaza ca procedura de comunicare este nelegala, hotararea poate fi atacata cu recurs sau retractata pe calea contestatiei in anulare.

Posted: 11 Jun 2006, 09:43
by norocel
Dar tot ar fi mai bine sa se rezolve problema asta in prima instanta.

Ce ziceti, merge proba cu martori pentru a dovedi ca paratul locuieste la acea adresa?
Eu zic ca da.
Voi?

Posted: 11 Jun 2006, 10:41
by ildi
Norocel wrote:Dar tot ar fi mai bine sa se rezolve problema asta in prima instanta.

Ce ziceti, merge proba cu martori pentru a dovedi ca paratul locuieste la acea adresa?
Eu zic ca da.
Voi?
Sigur ca trebuie evitata o casare ulterioara.

Cred si eu ca merge proba cu martori, insa solicit un termen scurt pt. a ma documenta. :lol:

Posted: 11 Jun 2006, 10:56
by norocel
ildi wrote:Cred si eu ca merge proba cu martori, insa solicit un termen scurt pt. a ma documenta. :lol:
Se admite cererea! :razz:

Posted: 11 Jun 2006, 13:38
by bog28
asa cum a fost interpretat art.5 din C.pr.civ., prin domiciliu se intelege locuinta actuala si efectiva a partii si nu neaparat ce trecuta in actul de identitate :arrow: :arrow: deci dovada domiciului se poate face nu numai prin actul de identitate, ci prin orice mijloace, intrucat este o imprejurare de fapt.
Ce ziceti, merge proba cu martori pentru a dovedi ca paratul locuieste la acea adresa?
Eu zic ca da.
Voi?
- da, dar numai daca si paratul poate dovedi cu martori (eventual, intr-o cale de atac) ca locuieste in alta parte, decat a indicat reclamantul. :lol: :lol:
Se poate pronunta o hotarare de divort fara ca sotul parat sa stie ca a fost chemat in judecata...Dar tot ar fi mai bine sa se rezolve problema asta in prima instanta.
: daca se promoveaza apel, cauza se rejudeca in fond (cu toate probele) iar daca se promoveaza contestatie in anulare, se reia judecata in prima instanta. asa ca, greseala primei instante poate fi reparata pe deplin in caile de atac.

Posted: 11 Jun 2006, 14:10
by leustean
Sinte perfect de acord : fiind o imprejurare de fapt, se poate dovedi cu martori ultimul domiciliu comun al sotilor, precum si imprejurarea daca paratul mai locuieste sau nu la adresa indicata in cererea de chemare in judecata.
Este nu numai posibil, dar si indicat (fiind vorba despre competenta instantei care, fiind o competenta teritoriala exclusiva in aceasta privinta, este absoluta si, respectiv, fiind vorba despre legala citare a partii, fara de care hotararea este casabila).
Si, nu uita, Norocel, ca art 129 Cpc, care consacra rolul activ al instantei, da posiblitatea instantei de a propune spre administrare orice proba, chiar si daca partile se opun.
Prin urmare, in caz de dubiu asupra acestor imprejurari (fie ca este vorba despre ultimul domiciliu, fie despre faptul ca paratul locuieste cu adevarat la adresa indicata in actiunea de divort sau nu), poate fi administrata proba cu martori, chiar si din oficiu. Asta daca actele nu iti sint suficiente : listele de la asociatia de proprietari/locatari de plata a intretinerii, raspunsul Evidentei Populatiei.
Daca in privinta ultimului domiciliu al partilor instantele sint in unanimitate de acord ca este posibila administrarea probei cu martori, vei constata o anumita reticenta in administrarea probei cu martori pentru celalalt aspect : pentru a se analiza legalitatea procedurii de citare.
Eu zic insa ca art. 129 Cpc iti permite sa pui in discutie proba cu martori chiar si din oficiu, daca actele nu sint concludente in acest sens si, prin urmare sa o administrezi, pentru a avea astfel convingerea ca paratul stie despre judecarea cererii de divort.
Altfel, lipsa rolului activ duce in multe cazuri la casarea hotararilor.

Posted: 11 Jun 2006, 14:12
by norocel
:cafea: :floare: :kiss: