Dreptul la reinnoirea contractului de inchiriere

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
leustean

Dreptul la reinnoirea contractului de inchiriere

Post by leustean » 03 May 2006, 10:28

Caror categorii de chiriasi li se aplica prevederile art. 14 din OUG 40/1999 cu privire la dreptul de prelungire a contractului de inchiriere a unei locuinte?
Celor care locuiesc in imobile nationalizate si redobandite de fostii proprietari sau oricaror chiriasi?
Francisc Deak face distinctie intre : prelungirea termenului contractului prin lege (Legea 17 si celelalte legi), care se aplica numai si numai chiriasilor din imobilele redobandite de fostii proprietari si dreptul chiriasilor la reinnoirea contractului de inchiriere, care apartine tutror celorlati chiariasi (mai putin celor cu termenele prelungite prin lege, care nu mai au acest drept, pentru ei va functiona la expirarea contractului tacita relocatiune, in temeiul dreptului comun).
Dar pentru ceilalti chiriasi opereaza legala relocatiune, adica dreptul reinnorii contractului in temeiul legii, reinnoire care opereaza DE DREPT, fara indeplinirea vreunei alte formalitati si in aceleasi conditii ca si contractul incheiat initial, pe acelasi termen(daca termenul nu a fost modificat).
Dreptului chiriasului la reinnoire i se opune dreptul proprietarului la opunerea reinnoirii, dar numai in conditii determinate exact, conditii care trebuie justificate de proprietar.
Astfel, proprietarul nu va putea sa se opuna la prelungirea contractului, intrucat prelungirea opereaza de drept. Se va putea opune numai daca il va notifica pe chirias in avans, motivand ca doreste sa vanda locuinta sau sa o foloseasca pentru nevoile sale si ale familiei sale. Se mai poate opune in cazul in care chiriasul nu respecta clauzele contractuale sau in caz de imposibila convietuire.
Ce concluzie desprindem de aici?
Ca atunci cand proprietarul doreste sa inchirieze altcuiva locuinta sau doreste sa modifice chiria (sa o mareasca, evident) nu o poate face pentru ca intampina legala relocatiune de care beneficiaza chiriasul?
Vorbesc despre inchirierea pe piata libera, nu inchirierea unei locuinte a statului.

lupica

Post by lupica » 03 May 2006, 10:51

Sunt anumita prorogari legale prin care termenul inchirierii este prelungil de drept . Astfel ,prorogarile legale au fost stabilite prin legea 17/1994,legea 112/1995 si OUG 40/1999.
Aceasta din urma ,care te intereseaza, se refera la suprafete locative detinute de stat sau unitati administrative ,unitati de invatamant,asezaminte social-culturale ale caror termene de inchiriere se prelungesc de drept.Celelalte spatii locative redobandite de fostii prorietari sau mostenitorii acestora ,se prelungesc la cererea chiriasilor,pentru o perioada de 5 ani de la data intrarii in vigoare a Ordonantei.

leustean

Post by leustean » 03 May 2006, 11:14

Nu era vorba despre prelungirea contractului prin lege, ci despre dreptul unui chirias care nu beneficiaza de aceasta prorogare legala a termenului contractului de a beneficia de reinnoirea contractuala (legala relocatiune).
Prelungirile legale, repet, se fac in temeiul legii doar pentru cei din imobilele nationalizate.
Restul (cei care locuiesc cu chirie, dar nu in imobile redobandite de fostii proprietari) au dreptul la reiinoirea contractului.
Eu despre acestia vorbeam ;despre cei care locuiesc cu hirie in imobile nenationalizate, care beneficiaza de acest drept.
Si atunci, avand acest drept, proprietarul moare cu ei de gat.

lawprofile

Post by lawprofile » 03 May 2006, 15:44

leustean wrote:Eu despre acestia vorbeam ;despre cei care locuiesc cu hirie in imobile nenationalizate, care beneficiaza de acest drept.
Si atunci, avand acest drept, proprietarul moare cu ei de gat.
ord. 40/1999 nu se aplica astora la care te referi tu asa ca in nici un caz n-o sa moara cu ei de gat.

leustean

Post by leustean » 03 May 2006, 18:51

Pai argumenteaza-mi de ce nu.
Ca asa credeam si eu, dar vazand parerea lui Francisc Deak, m-am minunat si eu.
el asa zice.
ca se aplica.
altii zic ca nu.
Pana una alta, daca ne uitam la cum este formulat textul, vom vedea ca legea nu distinge si atunci...unde legea...
De unde ne dam seama ca nu este asa cum sustine Deak?
Cine si-a mai exprimat parerei in acest sens?
Asa este simplu: raspundem ca nu.
Dar de ce nu?
De ce se aplica OUG40 doar celor din imobilele nationalizate?
Zice ca este o ordonanta de protectie a chiriasilor.
Chiar daca in majoritatea textelor face referire la acea categorie de chiriasi, nu inseamna ca atunic cand vorbeste despre " chiriasi" se refera numai la aceia.
De fapt, astea nu sint argumentele mele.
Si mie mi se pare total aberant sa fie cum spune Deak.
Dar de unde a tras aceasta concluzie Deak atunci? Asta vreau sa imi explice si mie cineva, va rog.
Citit va rog cursul lui Francisc Deak si veti vedea ca nu visez.

lawprofile

Post by lawprofile » 03 May 2006, 19:33

40/1999 se referra la termenele de inchiriere stabilite conform acestei ordonante(art. 14)

ATX2003

Post by ATX2003 » 23 May 2006, 23:05

raspunsul la intrebarea ta este dat de normele metodologice din 07.12.2000 de aplicare a L.114/1996 care la art.32 alin.(1) dispun: Contractele de inchiriere se incheie pe o perioada determinata., iar la alin.(2) Cu cel putin 30 de zile inainte de data incetarii contractului de inchiriere proprietarul poate face cunoscut chiriasului, in scris, ca nu are intentia sa prelungeasca contractul de inchiriere in aceleasi conditii, comunicandu-i si eventualele modificari ale acestuia.Daca proprietarul nu va face aceasta comunicare, contractulde inchiriere se considera mentinut in continuare in aceleasi conditii. Normele au fost publicate in MO 690/22.12.2000

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests