vacanta succesorala

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
anna

vacanta succesorala

Post by anna » 28 Feb 2006, 16:24

in cazul in care exista sot supravietuitor si un legat cu titlu particular cu privire la un imobil compus din teren si constructie, iar legatarul este incapabil de a primi legatul cu privire la teren (este cetatean strain) exista posiblitatea ca terenul (excluzand rezerva sotului ) sa fie mostenire vacanta?

flaviusnet

Re: vacanta succesorala

Post by flaviusnet » 28 Feb 2006, 21:35

anna wrote:in cazul in care exista sot supravietuitor si un legat cu titlu particular cu privire la un imobil compus din teren si constructie, iar legatarul este incapabil de a primi legatul cu privire la teren (este cetatean strain) exista posiblitatea ca terenul (excluzand rezerva sotului ) sa fie mostenire vacanta?
stiu ca in acest caz mostenitorul strain are dreptul la echivalent,care va fi asigurat de sotul suprav,in calit de unic mostenito legal,care in acest caz are o cota de 1/1.deci terenul nu va deveni vacant,fiind prop sotului,care este oblig sa asigure ontrav lui fata de legatarul strain

luc4s

Post by luc4s » 28 Feb 2006, 23:09

Parca si cetatenii straini pot dobandi bunuri imobile? :roll:
Terenuri sigur pot dobandi. :)

ildi

Post by ildi » 01 Mar 2006, 08:50

Inteleg din cursuri ca interdicitia dobandirii terenurilor de catre cetatenii straini (art.3 alin.1) este considerata abrogata expres prin efectul revizuirii Constitutiei, cel putin in ce priveste dobandirea prin mostenire legala.

Asa este?

fuji

Post by fuji » 01 Mar 2006, 08:59

Cam asta scrie in Constitutie :
ARTICOLUL 44 - Dreptul de proprietate privata
(1) Dreptul de proprietate, precum si creantele asupra statului, sunt garantate. Continutul si limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.
(2) Proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular. Cetatenii straini si apatrizii pot dobandi dreptul de proprietate privata asupra terenurilor numai in conditiile rezultate din aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si din alte tratate internationale la care Romania este parte, pe baza de reciprocitate, in conditiile prevazute prin lege organica, precum si prin mostenire legala

norocel

Post by norocel » 01 Mar 2006, 09:08

In art. 3 din TITLUL X al Legii nr. 247/2005 "Circulatia juridica a terenurilor", se arata ca:


"Cetatenii straini si apatrizii precum si persoanele juridice straine pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor in Romania in conditiile prevazute de legea speciala."

Legea speciala este Legea nr. 312/2005 privind dobandirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre cetatenii straini si apatrizi, precum si de catre persoanele juridice straine, dar aceast alege va intra in vigoare numai la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

minodora

Post by minodora » 01 Mar 2006, 09:11

Eu zic la fel ca Flavius.
Dar tu, Skywalker, de ce esti atat de sigur ca terenurile pot fi dobandite de cetateni straini?

anna

Re: vacanta succesorala

Post by anna » 01 Mar 2006, 13:02

dragii mei,

opiniile ridicate de voi imi sunt foarte cunoscute, caci.........., am studiat foarte mult problema.

treaba sta astfel:

1. data deschiderii succesiunii este data mortii. defuncta a decedat inainte de intrarea in vigoarea a noii constitutii, iar ceum legea civila nu este retroactiva, aplicabila este vechea constitutie care nu permite cetatenilor straini sa dobandeasca terenuri, indiferent daca sunt mostenitori legali sau testamentari. data mortii este foarte importanta pentru ca in functie de aceasta data se stabilesc drepturile succesorilor, in speta, se aplica legislatia aflata in vigoare la acea data. nu are importanta momentul la care se dezbate succesiunea. in acest caz, suntem in situatia in care testamentul devine caduc cu privire la teren datorita incapacitatii legatarului de a primi legatul (mai multe detalii Francisc Deak).

2. referitor la fatul ca cetateanul strain are dreptul la despagubire, intr-adevar, art 47 din legea 18/1991 dadea posibilitatea ca cetatenii straini sa vanda aceste terenuri in termen de 1 an de la data dobandirii, sub sanctiunea trecerii in proprietatea statului. Dar ...... intregul capitol ref la circulatia juridica a terenurilor a fost abrogat prin Legea 54/1998 privind circulatia juridica a terenurilor, care, in art. 3, mentioneaza explicit ca cetatenii straini si apatrizii nu pot dobandi dreptul de proprietatea asupra terenurilor.

asta este clar: persoana in cauza nu are dreptul la teren. daca data deschiderii succesiunii ar fi avut loc dupa intrarea in vigoarea a noii constitutii, aceasta ar fi avut dreptul la teren doar ca mostenitor legal ni si testamentar.

problema mea este alta: terenul revine sotului supravietutor, nu? asta inteleg din art. 680 Cc - "in lipsa de mostenitori legali sau testamentari, bunurile lasate de defunct trec in proprietatea statului". de asemenea, tot deak spune ca ineficacitatea legatului cu titlu particular sau universal, dupa caz, profita mostenitorilor legali.

va multumesc pentru mesaje!!!!!!!!!!

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 01 Mar 2006, 15:57

legatul fiind caduc intreaga mostenire revine sotului supravietuitor, asa cum spui.
succesiunea nu poate fi numai pe jumatate vacanta. Ori e vacanta ori nu e, iar daca exista macar un singur mostenitor atunci nu este vacanta.

anna

Post by anna » 02 Mar 2006, 14:02

si eu sunt de acord cu tine, si asa ar fi normal sa fie, si pana la urma tebuie sa fie asa! dar, daca citesti un picut din Deak la exheredarea indirecta incepi sa-ti pui unele intrebari. Intr-adevar, acolo scrie ca trebuie sa existe intentia testatorului ca exheredarea sa opereze neconditionat, independent de soarta legatului. Nu exista articol de lege care sa prevada expres asa ceva, este interpretarea lui Deak. de aceea aveam nevoie de ajutor, daca nu citeam asta in carte stateam linistita.

sapteneveste

Post by sapteneveste » 03 Mar 2006, 21:37

Intrucat nu exista nici o interdictie cu privire la dobandirea constructiilor, strainul mosteneste constructia (pp ca nu trece de rezerva).
In privinta terenului, intrucat strainul este (la data deschiderii succesiunii) incapabil de a primi, trece la sotie. Mostenirea nu e vacanta.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 20 guests