Infractiune flagranta

Discutii privind procedura penala
Post Reply
adi_avo

Infractiune flagranta

Post by adi_avo » 20 Apr 2004, 14:38

Minorul(raspunde penal) x e prins in flagrant -- furt(209). In aceeasi zi ii sunt luate 2 declaratii in absenta aparatorului. Instanta dispune completarea urmaririi pen.
a) ce sanctiuni va atrage actul efectuat in absen aparatorului?
b) cine va reface actul?

bia

Post by bia » 20 Apr 2004, 20:06

Potrivit art.197,al.2 C.p.p. "sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii ....participarea procurorului,prezenta inculpatului si asistarea acestuia de aparator,cand sunt obligatorii potrivit legii,precum si efectuarea anchetei sociale in cauzele cu infractori minori".Nulitatea prev. in alin.2 nu poate fi inlaturata in nici un mod si poate fi invocata in orice stare a procesului si se ia in considerare chiar din oficiu.
Potrivit disp. art.99 C.pen.minorul care nu a implinit 14 ani nu raspunde penal,cel intre 14-16 ani raspunde penal ,numai daca se dovedeste ca a savarsit fapta cu discernamant,iar minorul care a implinit 16 ani raspunde penal.
Datorita faptului ca discernamantul minorului nu e deplin format si nu-si poate face singur apararile,legiuitorul a consacrat obligativitatea asistentei juridice a acestuia cand are calitatea de invinuit sau inculpat.
Prezentarea materialului de urmarire penal,luarea de declaratii in lipsa aparatorului sau a parintilor se sanctioneaza cu nulitatea absoluta,cauza restituindu-se procurorului conform art.333 C.p.p.,pentru refacerea actului anulat.

Niculae

Re: Infractiune flagranta

Post by Niculae » 06 Jun 2004, 17:17

Avand in vedere faptul ca nulitatea absoluta intervine doar cu privire la competenta dupa materie, dupa calitatea persoanei, sesizarea instantei, compunerea acesteia, publicitatea sedintei de judecata, participarea procurorului, prezenta inculpatului(si nu a invinuitului) si asistarea acestuia de catre aparator, precum si efectuarea anchetei sociale in cauzele cu minori, cred ca in cazul de fata faptul ca minorul avand calitatea de invinuit nu a fost asistat de aparator cu ocazia audierii acestuia va atrage nulitatea declaratiilor acestuia ca mijloc de proba conform art. 197 alin. 1 si 4 numai daca nulitatea a fost invocata in cursul efectuarii actului deoarece partea a fost prezenta.
Bineinteles, instanta va putea lua in considerare incalcarea dreptului de a fi asistat de aparator si va putea anula actul si din oficiu daca anularea actului este necesara pentru aflarea adevarului su justa solutionare a cauzei.

Francesca

Post by Francesca » 09 Jun 2004, 11:58

Anul trecut am avut un dosar penal in care eu am fost angajata in apel. Pe motivul ca la urmarirea penala unul dintre cei 5 inculpati fiind minor nu a fost asistat de avocat am obtinut restituirea intregului dosar. S-au refacut in acest mod toate declaratiile, m-au angajat toti si declaratiile au fost date toate in fata mea. Am formulat 4 cereri de recuzare in acel dosar si in a trebuit sa duc razboaie cu toti magistratii pe o buna perioada de timp deorece eram oaia neagra care a indraznit sa obtina restituiri de dosare din apel. M-au urat, dar unii ma respecta mai mult de atunci.
Solutia de la fond a fost schimbata foarte mult in sensul ca de la 4 ani inchisoare pentru fiecare in parte am obtinut o achitare, o pedeapsa la locul de munca si restul 2 ani cu suspendare.
Important este sa ne facem datoria, noi suntem avocati, nu trebuie sa ne gandim sa nu invocam exceptii ca sa nu ii deranjam pe domnii magistrati. Cine greseste trebuie sa plateasca, iar daca avocatii gresesc, magistratii faulteaza de fiecare data, nu ne iarta. NU trebuie iertati nici ei, de aceea ne platesc clientii.
Ai curaj si doboara toate actele nule! Invoca exceptia in orice faza procesuala te-ai afla pentru ca este dreptul tau si al clientului. Succes!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests