Sa accept astfel de antecontract?

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
Mihai25

Sa accept astfel de antecontract?

Post by Mihai25 » 26 Jun 2017, 21:45

Buna seara,
Doresc sa cumpar un apartament, am achitat rezervarea si ar trebui sa semnez antecontractul pentru a mi se analiza dosarul de creditare ipotecara la banca.
Din acesta reiese ca vanzatorul nu isi asuma riscul ca imprumutul meu sa nu fie aprobat si sa imi restituie avansul, decat in cazul in care dpdv judiciar apartamentul nu este ok. este corect? de la banca mi-au zis ca ma incadrez insa am citit despre multe situatii in care lumea si-a pierdut avansul deoarece nu au avut aceasta clauza.
Imi doresc cumpararea apart. si am suficient de multe clauze in care pot plati enorm de multe penalizari daca ma razgandesc din orice motiv.. chiar sa achit 1/3 din pret. dar in cazul in care nu mi se acorda imprumutul, pentru ei inseamna tot ca m-am razgandit.

Caluza modificata dupa mine era:
În cazul în care contractul de vânzare în formă autentică nu poate fi încheiat din cauze independente de voinţa oricăreia dintre părţile contractante, inclusiv în cazul în care nu poate fi obţinută finanţarea necesară achitării integrale a preţului de vanzare, prezenta promisiune va rămâne fără efecte, Promitentul vanzator fiind îndreptăţiți să înstrăineze imobilul către orice terţă persoană, fiind totodată obligat la restituirea către Promitentul Cumparator a sumei de bani încasată cu titlu de AVANS.

iar ei au modificat-o in:
În cazul în care contractul de vânzare în formă autentică nu poate fi încheiat din cauze independente de voinţa oricăreia dintre părţile contractante, inclusiv în cazul în care nu poate fi obţinută finanţarea necesară achitării integrale a preţului de vanzare, prezenta promisiune va rămâne fără efecte, Promitentul vanzator fiind îndreptăţiți să înstrăineze imobilul către orice terţă persoană, fiind totodată obligat la restituirea către Promitentul Cumparator a sumei de bani încasată cu titlu de AVANS.In cazul in care Promitentul Cumparator nu obține creditarea necesară efectuării plații Restului de Pret prevăzut la art. 2.2.3 de mai sus din motive ce țin de situația juridică a Apartamentului, Promitentul Vanzator se obliga sa restituie integral sumele prevazute la art. 2.2.1. si art. 2.2.2. platite de catre Promitentul Cumparator din surse proprii, reprezentand Avansul aferent prezentei Promisiuni, in termen de 15 (cincisprezece) zile lucrătoare de la îndeplinirea următoarelor condiții cumulative: (i) confirmarea scrisă a băncii cu privire la neacceptarea creditarii aferente din motive ce tin de situatia juridica a Apartamentului, (ii) radierea Promisiunii din cărțile funciare aferente și (iii) restituirea originalului certificatului energetic, dacă a fost predat. Astfel, prezenta Promisiune inceteaza de drept fara nicio alta formalitate prealabila sau punere in intarziere si fara plata vreunei penalitati sau despagubiri din partea Promitentului Cumparator, iar Promitentul Cumpărător nu are nicio pretenție, de nicio natură de la Promitentul Vânzător în legătură cu Promisiunea și/sau cu Proprietatea.

De asemenea ma obliga sa renunt în mod irevocabil la dreptul meu de ipotecă legală prevăzut de Articolul 2386 punctul 2 din Codul Civil din motiv ca Nu suntem de acord cu ipoteca, promisiunea se notează în cartea funciară.
Redau integral textul de lege care în esență protejează promitentul cumpărător:
Art. 2386 Cod civil:
În afara altor cazuri prevăzute de lege, beneficiază de ipotecă legală:...2. promitentul achizitor pentru neexecutarea promisiunii de a contracta având ca obiect un imobil înscris în cartea funciară, asupra imobilului respectiv, pentru restituirea sumelor plătite în contul acestuia.
În vorbirea curentă înseamnă că legiutorul înțelege să protejeze promitentul cumpărător, atunci când vânzarea nu se realizează din culpa (vina) promitentului vânzător, instituind un drept de ipotecă legală asupra imobilului în cauză pentru recuperarea avansului plătit.
În vorbirea curentă înseamnă că legiutorul înțelege să protejeze promitentul cumpărător, atunci când vânzarea nu se realizează din culpa (vina) promitentului vânzător, instituind un drept de ipotecă legală asupra imobilului în cauză pentru recuperarea avansului plătit. Daca renunt la acest drept din precontract, cum mai are valabilitate altundeva?

Mihai255

Re: Sa accept astfel de antecontract?

Post by Mihai255 » 26 Jun 2017, 21:51

am scris de 2 ori varianta mea de clauza modificata...

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 30 guests