Page 1 of 1

Plata unor despãgubiri

Posted: 09 Jun 2005, 16:14
by constable
Proces penal pentru 181 cp. Instanta sesizata prin rechizitoriu. Instanta de fond condamna pe inculpat si il obliga la a achita o suma de bani ce reprezinta despagubiri fata de spitalul la care a fost internata victima pentru ingrijiri.
Se ataca sentinta de ambele parti (p.vatamata si inculpat) si Tribunalul desfiinteaza sentinta judecatoriei luand act de impacarea partilor si obliga pe fiecare la cheltuieli judiciare. Nu se mai face referire la despagubirile catre spital.
Unitatea sanitara trimite o somatie scrisa inculpatului sa achite suma si invoca sentinta instantei de fond, care asa cum am aratat este desfiintata. Cum trebuie procedat pentru recuperarea sumelor datorate catre unitatea sanitara si cine trebuie sa le plateasca ? De servicii a beneficiat partea vatamata, faptul ca procesul a incetat prin impacare nu inseamna ca inculpatul a si fost vinovat iar niciuna din parti nu are asigurare medicala.

Posted: 09 Jun 2005, 18:17
by AllyMcBeal
Cred ca printr-o actiune civila indreptata impotriva celui care a beneficiat de serviciile medicale va duce la recuperarea sumei de catre spital.Ca acesta il va chema,poate,in garantie pe autorul accidentului (pe raspundere civila delictuala) e o alta poveste.Dar nu cred ca spitalul poate cere banii direct de la fostul inculpat,pentru ca nu are nici un temei juridic.

Posted: 09 Jun 2005, 21:03
by lollita
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, dar nu si vinovatia. In situatia in care s-a stabilit ca fapta fapta exista, cred ca inculpatul este cel care trebuie sa plateasca unitatii sanitare cheltuielile ocazionate de ingrijirile medicale acordate victimei ca urmare a faptei culpabile (a inculpatului). Deja partea vatamata a suferit un prejudiciu, prin suferintele ce au necesitat ingrijiri medicale. este injust sa fie obligata partea vatamata la a suferi un nou prejudiciu, pt. plata ingrijirilor medicale cauzate de fapta culpabila a altei persoane.

Posted: 09 Jun 2005, 21:56
by constable
lollita a scris
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, dar nu si vinovatia
Da. Dar nu s-a pronuntat o sentinta. Faptul ca s-a intocmit rechizitoriu si s-a pronuntat instanta de fond (mai ales ca ambele parti au atacat-o) nu echivaleaza cu stabilirea vinovatiei. Cred si eu ca trebuie o actiune separata pe cale civila.

Posted: 10 Jun 2005, 11:25
by sansiro
Dupa parerea mea trebuie vazut ce anume din sentinta atacata a inteles Tribunalul sa desfiinteze si ce sa lase in fiinta. Acest lucru trebuie coroborat cu latura procesului in care s-a declarat apel de catre fiecare din parti. Daca este vorba de inculpat si parte vatamata, se deduce ca apelul s-a facut numai in latura penala, dispozitiile instantei de fond privind latura civila ramanand in vigoare. Conform disp. art. 346 C. pr. pen. in situatia in care se dispune incetarea procesului penal pe art. 10 lit. h, instanta solutioneaza actiunea civila (interpretarea per a contrario a art. 346 alin. final C. pr. pen.). Decizia tribunalului nu desfiinteaza latura civila a hotararii date de insatanta de fonf prim grad.
In lumina acestor argumente, cu drept cuvant Spitalul a cerut inculpatului plata pe baza sentintei din fond prim grad cu privire la latura civila. Obligarea la plata cheltuielilor judiciare cuprinsa in hotararea de rejudecare se refera doar la rejudecarea in latura penala, fara a se aduce atingere dispozitiilor civile, ramase definitive prin neapelare in latura civila (a se vedea in acest sens si disp. art. 371 alin. 1 C. pr. pen. coroborat cu art. 362 C. pr. pen.)

Posted: 10 Jun 2005, 11:36
by justitiabilul
Raspuns corect si complet, Sansiro.
Parerea mea .... :-P

Posted: 10 Jun 2005, 21:24
by constable
Tribunalul decide : Desfiinteaza sentinta instantei de fond..... Ia act de impacarea partilor si dispune incetarea procesului penal.


Care mai este titlul executoriu in baza caruia se cere executarea ?

Posted: 11 Jun 2005, 12:45
by danilel
1. Salutari vesele!
2. Tribunalul trebuia sa solutioneze (sau sa mentina hotararea instantei de fond) cu privire la actiunea civila a spitalului. Cf. art 346 al.1 , instanta penala nu solutioneaza actiunea civila cand pronunta incetarea procesului penal pentru vreunul din cazurile prev. de art. 10 lit.f si j c.p.p. per a contrario, pt. cazul prev. de art.10 lit.h este obligata sa solutioneze si actiunea civila alaturata celei penale. Am inteles ca a desfiintat integral hotararea primei instante si probabil nu s-a facut recurs.
3. si eu cred ca inculpatul putea fi obligat la acele despagubiri, intrucat impacarea inlatura raspunderea penala(in speta noastra) , dar nu si raspunderea civila. Cred ca impacarea nu poate avea aceleasi efecte ca si retragerea plangerii, in sensul ca, acceptand sa se impace , inculpatul a recunoscut implicit ca este autor al faptei care a determinat cheltielile de spitalizare. Sa zic asa, isi inlatura singur-singurel prezumtia de nevinovatie.

Posted: 12 Jun 2005, 14:36
by sansiro
Sa observam ca in cauza au fost doua parti civile a caror constituire a fost admisa de instanta. (subiectul acesta poate fi el insusi un topic separat). Cu privire la partea civila care a dfost spitalul, apelul fiind in latura penala, nu se putea decide desfiintarea hoatrarii din moment ce incetarea a survenit fara a se pronunta vinovatia sau nevionovatia inculpatului. Titlul executoriu trebuie sa fie hotararea instantei de recurs cu nmentiunea serviciului arhiva "IREVOCABILA". Bafta!!!

Posted: 18 Jun 2005, 00:17
by ADR
Irevocabila in Penal? asta e chiar amuzanta

cred ca mai simplu ar fi ca partea civila -spitalul sa ceara indreptarea erorilor materiale sau completarea hoatararii din recurs

Posted: 22 Jun 2005, 12:22
by sansiro
Chir nu stiu despre ce recurs vorbesti ADR. Din cate am citit eu speta, este vorba de hotararea tribunalului data cu privire la sentinta judecatoriei. Este vb de o hot. din apel. In alta ordine de idei, despre c e erori materiale este vorba? Nu trebuie sa mai faca nimic. Cu sentinta sa merga la arhiva si sa obtina mentuinea DEFINITIVA (ideea mea era privitoare la faptul ca hotararea nu se mai poate ataca cu o cale ordinara de atac). Ala este titlu executoriu.
P.S.Te amuzi destul de usor.

Posted: 23 Jun 2005, 16:15
by constable
Da ! Dar in decizia tribunalului nu se face mentiuni cu privire la cheltuieli. Mai mult se mentioneaza ca sentinta judecatoriei se desfiinteaza (cea care facea referire la plata sumelor)
Decizia Tribunalului am investit-o cu formula executorie si cand am mers la cabinetul executorului judecatoresc acesta mi-a spus ca nu face referire la dspagubiri. I-am aratat sentinta judecatoriei si mi-a spus ca nu are efect recomandandu-mi o actiune civila. Ba mai mult, a avut tupeul sa ceara o taxa de consultanta in vederea intocmirii dosarului de excutare. Pe care am refuzat sa o platesc...

Posted: 23 Jun 2005, 17:34
by ADR
daca nu merge cu 195 cpp

ai putea sa faci un recurs peste termen daca spitalul nu a mai participat la judecarea recursului daca nu e tarziu