Page 1 of 1

intrerpretare art. 461cpc. rog raspunsul unui specialist

Posted: 25 Apr 2005, 04:33
by anaradu
Rog raspunsul unui specialist in interpretarea unui articol de lege pe baza caruia mi se face poprire din salariu. In fapt, este vorba de o sentinta definitiva si executorie pentru plata pensiei de intretinere. In aceasta se specifica doar ca urmeaza sa platesc - inclusiv retroactiv - 32 % din venitul net.
Nu s-a formulat in textul sentintei cuvantul "proprire" si nici societatea la care lucrez nu este mentionata.
Specific - fara mare importanta in speta in sine, ci doar pentru a nu-mi atrage antipatia Dvs, ca inteleg ca voi fi obligat sa platesc aceste sume, am si facut plata prin mandat postal - in disputa fiind doar sumele pe care le-am platit personal mamei copilului si care mi-au fost retinute deja din salariu - ca ma intereseaza raspunsul Dvs. pentru o banala adeverinta de salariu, absolut necesara la banca in vederea obtinerii unui credit si in care este obligatoriu trecuta si poprirea pensiei de intretinere, de 8 milioane lei, ceea ce imi anuleaza practic orice sansa de obtinere a creditului.
Ca novice, am "rascolit" codul de procedura civila si am gasit - referitor la poprire - doua texte, care ma pun in incurcatura. Le redau mai jos:
ART. 453
(...)Aceasta poprire se va face dupa o cerere ce creditorul va adresa la judecatoria domiciliului celui de al treilea sau al datornicului.
si:
art 461
"Pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere, cind executarea se face asupra salariului sau asupra altor venituri din munca prevazute in art. 409, instanta care a emis titlul executor va dispune din oficiu efectuarea popririi.
In aceste cazuri poprirea este executorie, fara a mai fi supusa validarii, tertul poprit fiind obligat sa plateasca creditorului suma retinuta din salariul sau celelalte venituri din munca ale debitorului, prevazute in art. 409, dupa 5 zile de la data cind era datorata plata lor".
Cerandu-mi scuze pentru textul mult prea lung, va rog sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1. In conditiile in care, in sentinta, nu se specifica cuvantul "poprire" si nici societatea nu este mentionata, se poate face aceasta poprire?
2. Pot opri, pentru o scurta perioada de timp, oprirea din salariu?
Va multumesc anticipat