Page 1 of 1

renuntare la partaj

Posted: 11 Apr 2005, 06:07
by krisstina
Fostul sot vrea sa lase fostei sotii tot ce exista in fostul camin, precum si un apartament cumparat in timpul casatoriei.

Sotia doreste ca bunele lui intentii sa fie insotite de acte, pentru a nu sta tot timpul cu sabia lui Damocles deasupra capului.

Cum trebuie procedat?

S-a vorbit cu un notar si ascultati ce a spus acesta (mie mi s-a parut foarte, foarte ciudat, dar as vrea lamuriri de la voi): partajul se face in termen de trei ani de la divort. Si la intrebarea "si dupa aceea ce se intampla" juristul raspunde: "ramaneti in indiviziune" :!: :?: .

Re: renuntare la partaj

Posted: 11 Apr 2005, 07:21
by cumintzica
krisstina wrote:partajul se face in termen de trei ani de la divort. Si la intrebarea "si dupa aceea ce se intampla" juristul raspunde: "ramaneti in indiviziune" :!: :?: .
aberant! actiunea de partaj este imprescriptibila (art. 728 CCiv)
sa se duca la alt notar si sa incheie un act autentic in care sa se consmneze intelegerea sotilor.

Posted: 11 Apr 2005, 12:55
by cristinas
La fel de eficienta este calea promovarii unei actiuni de partaj pentru ca ulterior, respectiv la primul termen sa depuna partile tranzactie si sa solicite instantei pronuntarea unei hotarari de expedient, art. 271-272 c.pr.civ. Este posibil ca aceasta cale sa fie mai putin costisitoare.

Posted: 11 Apr 2005, 21:55
by Lola
Notarul care a spus ca partajul se face in termen de 3 ani de la divort ar trebui sa-si schimbe profesia... Actiunea de partaj este imprescritibila, se poate face oricand dupa pronuntarea divortului. In cazul de fata, e bine sa se incheie o tranzactie intre cele 2 parti si sa se prezinte judecatorului chiar in procesul de divort daca acesta nu s-a incheiat.

Posted: 18 Apr 2005, 15:18
by krisstina
Multumesc pentru raspunsuri si revin.

Acum, explicati-mi si mie: trebuie enumerate oalele si farfuriile de impartit sau cum se procedeaza?

Va cer sfatul, pentru a evita idei notariale neavenite, ca cele anterioare.

Inteleg ca partajul amiabil prin act notarial este perfect valabil si inatacabil. Este corect? Se poate dormi ulterior linistit sau ca la F.N.I.? (Adica peste 20 de ani sa se numere presurile).

Posted: 18 Apr 2005, 16:26
by wittmann
Problema se pune in privinta bunurilor imobile. In cazul mobilelor (adica a bunurilor mobile :lol: ), as zice ca nu este necesara decat folosirea formulei "totalitatea bunurilor mobile" sau o formula asemanatoare.