Asta cu supermarket-ul nu tine din multe considerente...
Cei care sustin paralela cu supermarket-ul uita ca in supermarket contractul se incheie nu prin simpla acceptare a ofertei ci atunci cand se trece pe la casa unde marfa este trecuta prin scanner si vanzatoare spune pretul. Daca s-ar incheia contractul in mod obisnuit (accepatarea ofertei), doar prin acceptarea ofertei nu ar mai exista furturi din supermarket, deorece oferta este considerata expunerea marfii, iar acceptarea ar fi luarea din raft! Ma rog.. aici e mult de discutat, insa cert este ca, in cazul unui supermarket atat timp cate ne aflam in magazin proprietatea/posesia (pentru ca furtul nu apara nu dar proprietatea ci si posesia) o au inca proprietarii magazinului.
In cazul unui restaurant, oferta este cartea de bucate, lista de preturi sau ce o mai fi... Acceatarea ofertei o constitue practic comanda, sau cel mai tarziu momentul in care ospatarul spune: da avem.... In acest moment contractul este valabil incheiat, deoarece avem toate elementele esentiale: pret, obiect, cauza, oferta, acceptare, ...
Or, existand un contract incheiat, exista un drept al clientului de a primii ce a comandat. Ce face clientul cu mancarea, bautura.. e treaba lui... e proprietatea lui!
Cineva tot spune ca a citit pe undeva (parca Deak) cum ca plata pretului ar fi o conditie esentiala a contractului.. afirmatie aproape absurda!
Pretul in sine este un element esential, plata pretului tine de executarea contractului.. de efectele contractului. In virtutea contractului cumparatorul are dreptul la marfa, iar vanzatorul (restaurantul) la plata pretului...
Mie problema mi se pare foarte simpla si foarte clara...
Interesanta este problema legata de alimentarea de la benzinarie, amintita de angel..
Pentru ca si aici poate fi discutabil, daca un contract se incheie in momentul in care clientul vede pretul, merge si accepta tacit oferta asta prin alimentare. Din punctul asta de vedere, nici aici nu ar exista decat un drept de creanta al benzinarie catre clientul care pleaca fara sa plateasca!
Insa pentru ca este mult mai usor sa se plece de la benzinarie fara sa se plateasca se considera in cazul asta ca oferta fiind facuta de client in momentul in care se prezinta la casierie, acceptarea ofertei fiind facuta de catre casierita. Practic, se poate face o paralela cu supermarket-ul - teritoriul benzinariei este asimilat supermarket-ului in sine...
Este discutabil daca avem aici un furt sau nu...
Daca ar fi sa ne luam dupa cele de mai sus, daca tu angel ai parasit benzinaria fara sa platesti benzina ar trebui sa fie furt.
Insa.. se poate spune ca daca tu ai facut oferta pentru fleacurile luate din magazin si benzina iar casierita a hotarat sa-ti faca benzina cadou

.. sa sa nu-ti mai ceara banii...!!!
Sau daca latura subiectiva nu exista.. sau vinovatia este inlaturata... insa pana cand se clarifca toate astea... ar fi putut fi destul de neplacut!
Norocul tau ca ai observat.
Cam asa vad eu lucrurile...