Atacarea actului de donatie

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
kimr

Atacarea actului de donatie

Post by kimr » 10 Jan 2005, 11:04

Poate fi atacat un actul de donatie a unui imobil facut de parinti in favoarea unuia dintre copii de catre mostenitorii celuilalt copil?
Ambii parinti (donatorii) sunt decedati, dar nu a fost facut succesiunea dupa moartea lor.

minodora

Post by minodora » 10 Jan 2005, 15:48

Da, daca se incalca rezerva succesorala.

cumintzica

Post by cumintzica » 10 Jan 2005, 18:01

In orice caz, o asemenea donatie ar putea fi macar raportabila, daca nu e facuta cu scutire de raport, si copilul indreptatit sa introduca actiunea a decedat inainte de implinirea termenului de prescriptie (3 ani de la decesul parintilor-donatori).

norocel

Post by norocel » 23 Jan 2005, 09:48

Presupunand ca prin donatie se incalca rezerva copilului predecedat al donatorului, ce parere aveti, sotul supravietuitor al copilului predecedat are calitate procesuala activa pentru a introduce o actiune in reductiune?

Art. 848 Cod civil spune ca "Reductiunea liberalitatilor intre vii nu va putea fi ceruta decat numai de erezii rezervatari, de erezii acestora sau de cei care infatiseaza drepturile lor"

cumintzica

Post by cumintzica » 23 Jan 2005, 10:44

Dreptul la reductiune se naste in persoana copilului de la data deschiderii succesiunii parintilor, moment ce are loc in speta noastra dupa decesul lui. Nepotii au acest drept in baza faptului ca vin la mostenire prin reprezentare, dar sotul supravietuitor nu poate reprezenta, deci nu poate promova actiunea in reductiune.
Alta ar fi situatia unei mosteniri prin retransmitere, caz in care si sotul supravietuitor ar putea promova actiunea, in limita cotei de rezerva ce i se cuvine.

norocel

Post by norocel » 23 Jan 2005, 10:48

Multumesc Cumintzica, eu stiam ca sotul nu poate introduce actiunea dar nu am inteles de ce.
Acum inteleg ca daca ar fi trait copilul la data decesului parintelui, dar ar fi murit inainte de acceptatea succesiunii, sotia avea dreptul sa introduca actiunea.
Am inteles bine?

cumintzica

Post by cumintzica » 23 Jan 2005, 11:16

Foarte bine :)

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 21 guests