Problema succesorala

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
yvar

Problema succesorala

Post by yvar » 02 Jul 2009, 15:27

Buna ziua !
Bunicul meu a decedat in 1992.Nu s-a facut succesiune dupa moartea lui ,bunica decedand si ea in 2006.Nu exista nici un fel de alt act decat titlul de proprietate pe numele bunicului.[Acesta cuprinde mai multe terenuri arabile si doua proprietati distincte].Unchiul si sora mea au deschis succesiunea. Dintre cei 4 copii,doua surori au renuntat la dreptul lor in favoarea celorlalti ,respectiv a unchiului meu si,drept urmasi ai mamei noastre decedate,eu si sora mea.Trebuie sa mentionez ca nu suntem frati buni, mama casatorindu-se cand eu aveam 9 ani .Cele doua proprietati distincte au apartinut una dintre ele bunicului [acum unchiului]cealalta fiind creata de bunicul pentru fata lui de 16 ani care nascuse un copil [me] adica teren intravilan ,casa si anexe -4700mp. Ulterior acestea au fost demolate ,fiind facute altele.
Intr-o incercare de intelegere amiabila sora mea mi-a oferit pamant extravilan iar la solicitarea mea pentru a-mi construi o casa in intravilan aceasta mi-a oferit 1264 mp cu o latime de 8m.Nu pot sa ma inteleg cu ea ca intr-o latime de 8m nu pot sa fac o casa ci mai imi trebuiesc cel putin 3m,latimea totala a intravilanului fiind de 26m.Imi reproseaza mereu ca nu am dreptul si sa zic multumesc pe ceea ce imi da ea,lucru care ma deranjeaza profund.
Am incercat sa redau toate elementele sa puteti intelege cat mai bine situatia si astept de la dumneavoastra sfaturi despre cum pot rezolva acest mic diferend.
Mai era de spus ca atat eu cat si sora mea locuim in oras la 30 km distanta de locul pricinii, la bloc, fiecare are 2 copii necasatoriti.
La tara locuieste doar tatal surorii mele si nu va ascund faptul ca in ultimii 20 si ceva de ani am mers doar de cateva ori pe an acolo [sarbatori ,unele munci care necesitau volum de munca mare sau calificat]
si asta la dorinta expresa a mamei de a o lasa sa traiasca linistita si fericita .Cu riscul de a transforma totul intr-o telenovela romanesca,ma opresc aici.

vulpacris

Post by vulpacris » 02 Jul 2009, 16:13

Bine, inteleg ca exista vointa si din partea dvs. si a surorii sa rezolvati pe cale amiabila, singurul lucru fiind modul de impartire a intravilanului, dvs. fiind multumit de suprafata de 1264 mp, singura problema fiind latimea parcelei care nu permite constructia unei case.

Dar, de ce nu impartiti altfel parcela de 4700 mp care, avand in vedere latimea de 26 m, are o lungime de 180 m.

Acceptati ca sa aveti iesirea la drum de doar 4 m, pe o lungime egala cu cea a curtii in care se gasesc constructiile proprietatea surorii dvs., astfel sora ramane cu o deschidere la drum de 22 m.

Acest lucru ar insemna o suprafata de maxim 120 mp in cazul in care lungimea ar fi de 30 m de la strada, iar acesta ar fi drumul dvs. de acces.

Dupa ce depasiti limita curtii, puteti sa va luati parcela de 1.144 mp, in latime de 20 m si lungime de 57 m, lasandu-i surorii dvs. un drum de latime de 6 m de acces spre restul terenului, pe toata lungimea proprietatii dvs. de 57 m.

Astfel, fiecare ramane cu niste curti normale si nu cu cate o fasie de teren, iar proprietatile vor avea forme de L intrepatrunse, ca la jocul Tetris.

De asemenea proprietatile sunt perfect delimitate si nu exista servitute pentru nici una dintre parti, fiecare avand propriul drum de acces.

Daca sora dvs. accepta modalitatea aceasta de impartire dvs. veti fi cel avantajat din mai multe puncte de vedere.
Asa cum ati spus mergeti rar acolo, deci proprietatea dvs. va fi mai mult nepazita.
Daca ar fi casa la strada, pe sora s-ar putea sa nu o intereseze daca intra cineva la dvs., dar daca proprietatea dvs. ar fi in mijlocul celei care ii apartine, automat va avea grija si de ea.
In al doilea rand, atunci cand mergeti vreti sa va relaxati la un gratar, probabil cu prietenii, si poate nu vreti sa se uite toti vecinii in curtea dvs..

:cafea:

yvar

Post by yvar » 02 Jul 2009, 16:46

Toti ceilalti vecini au o latime de 13 m.Aici sunt doua loturi ajutatoare de pe timpul lui Ceausescu.Ideea dv. ar fi excelenta daca la celalat capat al proprietatii ar fi o alta strada.In fapt nu e altceva decat camp liber.Satul are caracteristici de tip linear specifice Olteniei de fapt ceea ce inseamna ca in spatele curtilor nu mai exista alte locuinte.In trecut proprietatea a fost pradata de cel putin 2 ori dar asta nu inseamna ca dezarmez.De fapt,cum iesi din curte nu dai in drumul comunal ci te afli pe un drumeag la circa 7m inaltime fata de drumul comunal coborand spre acesta pe niste scari facute de mine in 1988.[intrarea pt masini e undeva la 200m mai jos pe acel drumeag]Altfel spus ,m-as situa cu casa undeva in camp,in spatele celorlalte case.Si daca ati sti ce priveliste frumoasa este de unde vreau eu sa construiesc,cuprinde toata valea pe cel putin 15km! Daca mi-ar mai da 3m i-as da diferenta in spate,eu as avea 11m [deajuns pt planurile mele] iar ea ar ramane cu 15,nu credeti ca ii ajung?

vulpacris

Post by vulpacris » 02 Jul 2009, 17:46

Unchiul si sora mea au deschis succesiunea.
Unde au deschis succesiunea, la notar sau in justitie ?

yvar

Post by yvar » 02 Jul 2009, 17:50

vulpacris wrote:
Unchiul si sora mea au deschis succesiunea.
Unde au deschis succesiunea, la notar sau in justitie ?
In justitie.Unchiul ne-a dat jumatate din totalul de 10 ha intravilan si extravilan.Din cauza aceasta il tinem incurcat si pe el intrucat nu putem sa individualizam pe loturi.

vulpacris

Post by vulpacris » 04 Jul 2009, 00:14

Atunci solicitati, verbal dar, si printr-o NOTA SCRISA pe care i-o dati judecatorului, ca din jumatatea care va revine dvs. si sorei dvs. sa primiti jumatate din terenul intravilan, respectiv jumatatea pe care nu se afla curtea si constructiile, cu deschiderea de 13 m la drum, conform dreptului dvs. de mostenire, lasand la aprecierea instantei modul de impartire a terenurilor din extravilan conform celor trei variante pe care este obligat expertul sa le faca in privinta lotizarii valorice a acestora.

Aveti grija ca in raportul de expertiza toate terenurile sa fie delimitate prin vecinatati si prin coordonate stereo 1970, conform normelor de executare a expertizei cadastrale, hotararea judecatoreasca ce urmeaza a fi pronuntata, insotita de raportul de expertiza, fiind susceptibile de inscrierea drepturilor de proprietate in cartea funciara.

:cafea:

yvar

Post by yvar » 07 Jul 2009, 09:51

Vulpacriss,multumesc mult pentru clarificari,acum nu-mi ramane decat sa astept urmatoarea lor miscare in functie de care ma voi misca si eu.Va voi tine la curent .Thanks again.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Amazon [Bot], Google [Bot] and 28 guests