Ipoteca conventionala - probleme

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
ella_79free

Ipoteca conventionala - probleme

Post by ella_79free » 11 May 2009, 11:00

Buna ziua

In 94 familia mea a luat in locatiune un autovehicul garantat cu ipoteca asupra imobilului,proprietatea familiei mele,masina era un prototip,fiind scoasa din circuit,intreprinderea nu ne-a anuntat despre acest lucru.am platit chiria datorata pentru masina cat a functionat ,dupa care i-am anuntat pe cei de la conducere ,acestia nu ne-au dat nici un raspuns,ne=-au lasat masina ,care a stationat, si au prelungit contractul.
In 2002 au investit cu formula executorie contractul de garantie imobiliara pentru a ne executa .
Ne-am speriat iar in acelasi an am incheiat un angajament de plata in care ne-am obigat sa platim in timp de 18 luni datoria ,dupa parerea mea ,foarte mare si nedatorata.Am platit timp de un an dar avand in vedere ca familia mea nu aveau venituri foarte mari,respectiv tata este pensionar iar mama este bolnava cu inima ,am incetat sa mai platim.
Am rugamintea sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarele intrebari:
-ipoteca a fost inscrisa in 30.05.1994 la CF,asta inseamna ca se prescrie in 01.06.2009?( termen de 15 ani)
-prelungirea ipotecii se poate face fara consimtamantul sau aducerea la cunostiinta a debitorului?
-in situatia in care s-a prescris ipoteca iar creditorul refuza sa imi dea consimtantul pentru radierea ac ,ce pot face???

Va multumesc anticipat

Cu stima si respect
Buzoianu Laura
:(

razman

Post by razman » 11 May 2009, 14:49

Prevederile Codului civil referitoare la incetarea efectului inscrierilor dupa 15 ani, dupa parerea mea au fost abrogate prin Legea 7/1996, aceasta nemaifacand nici o precizare, din cate stiu eu, in acest sens.

carmemel

Post by carmemel » 11 May 2009, 20:05

art 1800 al 4 c civ spune ca ipotecile se sting prin prscriptie
prescriptia poate duce la stingerea ipotecii pe cale accesorie, cand creanta garantata este stinsa
este f interesant ca la baza e un ctr de locatiune care presupune prestatii succesive de ambele parti( era prevazut in ctr ca ei pot prelungi unilateral ctr
ce spune angajamentul ala de plata?
-pana acum nu am auzit de prelungirea ipotecii facuta unilateral(nu cred ca se poate mai ales ca e vb de un act autentic)
da mai multev inf

razman

Post by razman » 11 May 2009, 21:08

carmemel, te rog mai explica putin, ca eu nu fac legatura intre prescriptie, calea accesorie si stingerea creantei.
Din cate pricep eu, daca creanta se stinge, ipoteca ca accesoriu creantei principale se stinge automat si ea in baza accesorium sequitur principale. Or, in cazu nost creanta se supune extinctivei, iar la felu asta de prescriptie dreptul subzista, ceea ce se stinge ca efect a afacerii este dreptul la actiune in sens material, dar cum zici si tu ii cam neexplicata treaba cu contractul ca totusi 15 ani. Daca ziceai ca ipoteca se prescrie odata cu prescrierea actiunilor ce pot rezulta din ipoteca, parca mai legam ceva.

carmemel

Post by carmemel » 12 May 2009, 09:58

se pare ca art 1786 c civ ( ala cu 15 ani) nu a fost abrogat,
Art. 1786. Inscriptiile conservã dreptul de privilegiu si de ipotecã în curs de 15 ani din ziua în care s-au fãcut inscriptiile. Efectul lor înceteazã dacã inscriptiile nu au fost reînnoite înaintea expirãrii acestui termen.
am citit in Hamangiu, baicoianu , rosetti, ca reinnoirea inscriptiei in cazul ipot conventionale tb facuta in intervalul de 15 ani si ca pt reinnoire nu e nevoie de consimtamantul constituitorului ipotecii( pag. 728)
daca se face dupa 15 ani inscriptia ( prima) e perimata9 si tb un alt act autentic , si iarasi acordul debitorului-- rangul ei initial nu mai e pastrat)

razman

Post by razman » 12 May 2009, 13:00

Da carmemel, dar tare mi sa nu fie vorba de ceva aplicabil pt registrele de transcriptiuni si inscriptiuni ce mereau prin regat, ca in DL 115 io chiar nu am auzit de asa ceva, sau poate-mi scapa, nu s sigur. Ia vezi daca tot esti cu cartea la indemana nu zice nimic de asa ceva?
Si sti de ce mi e frica cu abrogarea, caci in Legea 7 se dispune ca la data definitivarii cadastrului pe tata tara se abroga orice prevedere contrara prezentei, iar in ,,prezentann nu stiu sa fi vazut asa ceva.
Poate ne mai ajuta cineva :? :? . Striga si tu
Oricum îi șoada treba.

carmemel

Post by carmemel » 12 May 2009, 13:39

eu din cate stiu chestia cu cadastru pe intreaga tara mai dureaza
vorba ta poate ne mai aude cineva si da o parere

ovi_dragomir

Post by ovi_dragomir » 12 May 2009, 13:47

...in regiunile de cf nu se aplica acea prevedere...c civ reglementa procedura de publicit imobiliara in registrele de inscriptiuni si transcriptiuni...in regiunile de carte funciara se aplicau alte reglementari...

razman

Post by razman » 12 May 2009, 14:27

Vezi carmemel greu cu ardelenii, banatenii si astia cu DL 115, Legea LX, Legea I si altele de la Dieta monarhiei bicefale.
Nu te uita numai in carti, vezi si pe unde mere.
Si cadastru, din cele ce stiu, din 2007 so cam gatat.

carmemel

Post by carmemel » 12 May 2009, 14:50

sa inteleg ca e gresit daca citesti cand ai o nelamurire???????????

razman

Post by razman » 12 May 2009, 15:15

Nu carmemel, e foarte bine, numai ca la chestii de CF trebuie INTOTDEAUNA facuta aceasta diferentiere, caci de la constituirea dreptului de proprietate pana la uzucapiune si exec silita imobiliara daca vrei toate erau tratate altfel. Si cum tempus regit actum, am auzit din batrani, cum se citau articole din CPC referitoare la exec silita, si jude tot ii atragea atentia ca suntem pe LX, si ala nu pricepea si dai cu CPC inainte ca berbecu, si judele iara zicea de LX...... De aia zic ca i șoada treaba.
Sper ca nu te ai supa, ca pe bune nu am vrut sa zic sau sa insinu ceva rau :floare: :floare:

ella_79free

Post by ella_79free » 12 May 2009, 18:12

Buna

In primul rand va multumesc pentru raspunsuri

angajamentul de plata :ne obligam sa platim lunar o suma de bani (rata)timp de 18 luni,am platit 12 luni si am incetat datorita unor probleme familiale :( ( a fost incheiat in 2002)

In 2001 desi prin avocat am am aratat instantei ca era un prototip obiectul contractul de locatiune si ca am platit cat a functionat cat si dupa,instanta a pronuntat executarea silita.
Locatorul in mod intentionat a lasat autovehiculul pana in 1997,desi familia mea nu a prelungit contractul datorita defectiunilor majore,nu inteleg,cat timp se poate prelungi contractul de inchiriere fara acordul locatarului???

Cum pot sa scot ipoteca??


Laura :(

razman

Post by razman » 12 May 2009, 18:31

ella țucute, ce o fost incheiat in 2002?, ca măsa execută ala, chiar nu i asa simplu, ca prostu ti vinde casa si tu ne zici aci in trei randuri, scrie scrie scrie putin mai en detail!!!!

razman

Post by razman » 12 May 2009, 18:44

Si mai zi ce o dispus instanta, ce o prelungit ala de capu lui, n i nici o clauza in contractu ala blastamat, cum se prelungeste, ce sa ntampla in caz de neexecutare a obligatiilor, nu zice nimic, numa de f....tuta asta de ipoteca zice?

ella_79free

Post by ella_79free » 12 May 2009, 20:14

Instanta a dispus investirea cu formula executorie a contr.de garantie imobiliara ,s-a anuntat si licitatie publica dar nu stiu ce s-a intamplat ca nu s-a mai facut nici o licitatie si noi speriati de decizia instantei am facut acel angajament(la recomandarea avocatului)

la expirarea perioadei de 1 an (durata contactului) ac se pelungeste cu inca un 1 an daca nu a fost denuntat cu 30 de zile iante de expirarea contractului.

Laura :(

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 34 guests