domeniul public si domeniul privat

Discutii privind Contenciosul Administrativ
Post Reply
oana_dan

domeniul public si domeniul privat

Post by oana_dan » 24 Nov 2004, 21:18

Am ceva nelamuriri in legatura cu domeniul public si domeniul privat al statului si al unit.adm.ter. Din cate am inteles eu institutiile publice, unitati bugetare de stat nu pot detine in proprietate imobile (constructii, terenuri), ele avand doar un drept de administrare, dar am primit o hotarare jud. prin care ni se atribuie in proprietate o constructie + teren. O alta intrebare este legata de trecerea unui teren din domeniul privat al statului in domeniul public. Problema este ca o parcela din acest imobil este revendicata in baza Legii 10/2001. Cat timp exista acest litigiu ce ma impiedica sa fac propunerea pentru o Hotarare de Guvern de trecere a imobilului in domeniul public? Cred ca exista o interdictie in domeniul publicitatii imobiliare in cazul in care exista un litigiu si cunosc si prev.L.54/1998 dar acestea nu cred ca se aplica in cauza.

elis

Post by elis » 25 Nov 2004, 08:29

Bunurile care fac parte din patrimoniul statului sau al unitatilor administrativ teritoriale sunt bunuri domeniale (mai exact patrimoniul statului sau al unitatii administrativ teritoriale se numeste domeniu)
Un domeniu include doua categorii de bunuri:
- cele din domeniu public (scoase din circuitul civil, inalienabile, insesizabile si imprescriptibile si care pot fi doar date in administrare, concesonate sau date in folosinta anumitor persoane juridice)
-cele din domeniul privat care, in mare parte au acelasi regim ca orice alte bunuri proprietate privata, respectiv pot fi vandute, concesionate, inchiriate, desigur cu respectarea unor reguli care sa nu permita abuzurile.
Nici statul si nici unitatea administrativ teritoriala (comuna, orasul, judetul), nu pot sa-si administreze averea personal asa ca bunurile sunt atribuite (direct prin lege sau prin acte administrative) institutiilor publice, societatilor comerciale etc.
Trecerea unui bun dintr-un domeniu in altul se face prin lege, daca bunurile sunt in proprietatea statului, prin hotarari ale autoritatilor locale daca bunurile sunt in proprietatea unei unitati administrativ teritoriale.
Procedura de trecere este prevazuta, in principal in Legea nr. 33/1994, Legea nr. 213/1998, Legea nr. 215/2001.
Bunurile domeniale trebuiesc inventariate, iar in privinta bunurilor din patrimoniul unitatilor administrativ teritoriale exista obligatia ca inventarul sa fie publicat in M.Of. si aprobat prin HG.
Daca un astfel de bun a facut parte din domeniul public (si spre exemplu figureaza in inventarul publicat in M.Of. intr-o anexa a unei hotarari a Guvernului)si se solicita retrocedarea in baza Legii nr. 10/2001, mai intai trebuie sa se dispuna trecerea bunului din domeniul public in cel privat si apoi din domeniul privat se restituie.

Nu am reusit sa fiu mai concisa de atat.

norocel

Re: domeniul public si domeniul privat

Post by norocel » 28 Nov 2004, 10:47

oana_dan wrote:Cred ca exista o interdictie in domeniul publicitatii imobiliare in cazul in care exista un litigiu si cunosc si prev.L.54/1998 dar acestea nu cred ca se aplica in cauza.
Legea nr. 54/1998 interzice instrainarile terenurilor cu privire la titlul carora exista litigii pe rolul instantelor judecatoresti.
Opozitia la instrainare se noteaza in CF.

oana_dan

Post by oana_dan » 28 Nov 2004, 17:29

In cauza este vorba insa despre o H.G., despre o procedura administrativa de trecere a unui bun din domeniul privat al st. in domeniul public. Cel putin, sunt autori care sustin ca este vorba despre o modalitate specifica dreptului administrativ.
Mai exact : ce intelegi prin "instrainarea sub orice forma printr-un act juridic"?

elis

Post by elis » 29 Nov 2004, 09:39

Trecerea bunului dintr-un domeniu in altul, printr-un act administrativ, nu inseamna in nici un caz "instrainare sub orice forma"
De altfel actele administrative sunt de multe ori urmate de incheierea unor acte juridice de natura civila.
Spre exemplu, dupa ce prin act administrativ este trecut bunul in domeniul privat, se incheie contract de vanzare cumparare (act juridic civil).

sechmet

Re: domeniul public si domeniul privat

Post by sechmet » 11 Nov 2005, 08:11

Norocel wrote:
oana_dan wrote:Cred ca exista o interdictie in domeniul publicitatii imobiliare in cazul in care exista un litigiu si cunosc si prev.L.54/1998 dar acestea nu cred ca se aplica in cauza.
Legea nr. 54/1998 interzice instrainarile terenurilor cu privire la titlul carora exista litigii pe rolul instantelor judecatoresti.
Opozitia la instrainare se noteaza in CF.
Legea nr. 54/1998 s-a abrogat si in prezent avem un text diferit in Legea nr. 2472005, care suna asa:

"Cu exceptia litigiilor privind reconstituirea dreptului de proprietate privata si legalitatea titlului de proprietate, conform legilor fondului funciar, existenta unui litigiu privitor la un teren cu sau fara constructii nu impiedica instrainarea acestuia si nici constituirea altor drepturi reale sau de creanta, dupa caz."

In cazul actiunii in revendicare pe dreptul comun, exista sau nu interdictie de instrainare?

attorneyatlaw

Re: domeniul public si domeniul privat

Post by attorneyatlaw » 11 Nov 2005, 12:09

oana_dan wrote: Cat timp exista acest litigiu ce ma impiedica sa fac propunerea pentru o Hotarare de Guvern de trecere a imobilului in domeniul public?
Cred ca nu te impiedica nimic insa ma tem ca prostie mai mare nu am auzit. Avand in vedere ca, conform legii, faptul ca terenul se afla in domeniul public al statului nu insemna ca acesta nu va fi restituit, legea prevazand expres ca "daca bunul se afla in domeniul public al statului mai intai se va trece acesta in domeniul privat al statului si apoi va fi restituit"
ma gandesc ca vrei sa-l treci in domeniul public ca sa nu fii obligata la restituire insa nu cred ca e o manevra prea inteleapta

ainsof

Post by ainsof » 12 Nov 2005, 06:39

Chiar daca nu ai auzit prostie mai mare (eu cred ca ai auzit dar ne pacalesti :-D ), sa stii ca se obisnuieste numai ca bunul se restituie oricum dupa ce a fost scos din domeniul public.
Am vazut si in M.Of. H.G-uri prin care erau scoase din domeniul public bunuri care au figurat in anexele de invetariere a domeniului public si se arata expres ca au fost scoase pentru ca faceau obiectul Legii nr.10/2001.

ani_beita

Dare in administrare

Post by ani_beita » 22 Nov 2013, 11:44

Buna ziua. Am o intrebare privind efectele darii in administrare catre alte institutii publice de catre autoritatile publice locale(APL). Bunurile date in administrare prin HCL, vor fi scoase din evidentele contabile ale consiliului local care da in administrare si incluse in evidentele unitatii care le ia in administrare? Cum se face inventarierea acestora, in institutia care le-a preluat, pe liste separate si se trimite o copie semnata la APL? Se pot subinchiria si daca da, in ce conditii? Exista si alte operatiuni pe care unitatea care le ia in administrare le poate face cu aceste bunuri?
Multumesc pentru raspuns.

Guest

Re: domeniul public si domeniul privat

Post by Guest » 10 Oct 2017, 10:54

ce se intampla daca avem un bun(prop privata a statului) ce face obiectul unui contract de inchiriere si ulterior trece in proprietatea publica a statului si se face act aditional la contractul initial de locatiune? cronologic este asa: bun inchiriat proprietate privata a statului prin contract-> trecerea bunului in proprietate publica -> inchierea unui act aditional la contractul de inchiriere -> trecerea inapoi in proprietatea privata a bunului respectiv.
ma intereseaza legalitatea actului aditional.
multumesc

cristialexandru3

Re: domeniul public si domeniul privat

Post by cristialexandru3 » 18 Jun 2020, 20:59

Buna seara . Poate sa ma lămurească cineva? Unde se termină domeniul public ? Șanțul din fata proprietății cui aparține?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests