Mai este obligatoriu contr. colect. de munca?

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
giovanni

Mai este obligatoriu contr. colect. de munca?

Post by giovanni » 15 Sep 2006, 12:53

In societatile private cu peste 21 de salariati, mai este obligatorie negocierea colectiva? Daca da, iar in urma negocierii nu se ajunge la un acord, este obligatoriu sa se intocmeasca un C.C.M. ? Care mai este sanctiunea in caz de neconvocare la dezbateri (tot intre 3 si 6 milioane)? Scuze, pt. multitudinea intebarilor, dar am cam ramas in urma cu legislatia muncii.

dana_lavinia

Post by dana_lavinia » 15 Sep 2006, 13:59

Negocierea este obligatorie. Incheierea ccm nu. Daca faci dovada ca s-au purtat negocieri dar nu s-a ajuns la nicio intelegere este ok. Aplici in continuare ccm la nivel national

giovanni

Post by giovanni » 15 Sep 2006, 16:20

Si cum se face dovada negocierii?

kinga

Post by kinga » 15 Sep 2006, 19:19

Art. 236. [definitia legala si obligativitatea contractului colectiv de munca]
(1) Contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.
(2) Negocierea colectiva este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati.
(3) La negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective de munca partile sunt egale si libere.
(4) Contractele colective de munca, incheiate cu respectarea dispozitiilor legale constituie legea partilor.


Acu Giovanni dragul meu analizeaza si tu.....
negocierea colectiva este obligatorie...Ai sindicat????
nu..banuiesc ... ca altfel sigur ai avea CCM..deci ..soliciti angajatilor ca in termen de .... sa desemneze un reprezant sau 2 -...3 al salariatilor sa negociati CCM.
Ce te costa sa respecti Codul muncii

si Lavinia ..esti tare ... negocierea este obligatorie incheierea CCM nu...
mi-a placut sincer... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

giovanni

Post by giovanni » 15 Sep 2006, 22:17

kinga wrote:
soliciti angajatilor ca in termen de .... sa desemneze un reprezant sau 2 -...3 al salariatilor sa negociati CCM.
Ce te costa sa respecti Codul muncii
Prin 2003 cand le-am facut CCM-ul si-au ales vreo 2 reprezentanti. Oricum, trebuie realesi, unul nu mai lucreaza acolo. Iar acum au acelasi contract, desi au trecut vreo 3 ani. Noroc ca nu au venit controale. Oricum, nu am tragere de inima sa-l mai refac. Sunt tare rau platnici. :-x :-x :-x

dana_lavinia

Post by dana_lavinia » 18 Sep 2006, 12:21

kinga wrote: si Lavinia ..esti tare ... negocierea este obligatorie incheierea CCM nu...
mi-a placut sincer... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Multumesc. Poate am fost putin mai succinta, dar din lege asta rezulta. Esti obligat sa porti negocieri, dar nu esti obligat sa inchei ccm. Nici macar n-au sanctiuni pt neincheierea unui ccm daca faci dovada ca ai demarat negocierile, dar nu s-a ajuns la un numitor comun.

kinga

Post by kinga » 18 Sep 2006, 14:50

Art. 3. - (1) Negocierea colectiva, la nivel de unitate, este obligatorie, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de salariati.
(2) Negocierea colectiva are loc in fiecare an, dupa cum urmeaza:
a) dupa cel putin 12 luni de la data negocierii precedente, neurmata de incheierea contractului colectiv de munca, sau de la data intrarii in vigoare a contractului colectiv de munca, dupa caz;
b) cu cel putin 30 de zile anterior expirarii contractelor colective de munca incheiate pe un an.
(3) Durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile.
(4) Negocierea colectiva va avea ca obiect, cel putin: salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile de munca.
(5) Initiativa negocierii apartine patronului.
(6) In cazul in care patronul nu angajeaza negocierea, aceasta are loc la cererea organizatiei sindicale sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz, in termen de 15 zile de la formularea cererii.

--------------------------------------------------------------------------------

Atacat prin Decizie nr. 71/2004 in data de 18 martie 2004




Art. 4. - (1) In termen de 15 zile de la data formularii cererii de catre organizatia sindicala sau de catre reprezentantii salariatilor, patronul trebuie sa convoace partile in vederea negocierii contractului colectiv de munca.
(2) La prima reuniune a partilor se precizeaza:
a) informatiile pe care patronul le va pune la dispozitie delegatilor sindicali sau ai salariatilor si data la care urmeaza a indeplini aceasta obligatie; informatiile trebuie sa permita o analiza comparata a situatiei locurilor de munca, a clasificarii profesiilor si meseriilor, a nivelului de salarizare, a duratei timpului de lucru si a organizarii programului de lucru;
b) locul si calendarul reuniunilor.
Art. 5. - Neindeplinirea de catre patron a obligatiilor prevazute la art. 3 alin. (5) si la art. 4 alin. (1) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 3.000.000 lei si 6.000.000 lei.
Art. 6. - Constatarea si sanctionarea contraventiei prevazute la art. 5 se fac potrivit procedurii prevazute de Legea nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor, de catre personalul din Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, din directiile generale de munca si protectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, imputernicit prin ordin al ministrului muncii si protectiei sociale.

si ia mai citeste oleaca si Legea nr.168/1999

citez din lege, bine??
Art. 7. - (1) Dreptul salariatilor la negocieri colective, precum si posibilitatea acestora de a revendica conditii normale de munca sunt garantate de lege.
(2) Orice conflict de munca ce intervine intre salariati si unitati in legatura cu inceperea, desfasurarea si incheierea negocierilor colective se solutioneaza de catre parti potrivit procedurilor reglementate prin prezenta lege.

Art. 12. - Conflictele de interese pot fi declansate in urmatoarele situatii:
a) unitatea refuza sa inceapa negocierea unui contract colectiv de munca, in conditiile in care nu are incheiat un contract colectiv de munca sau contractul colectiv de munca anterior a incetat;
b) unitatea nu accepta revendicarile formulate de salariati;
c) unitatea refuza nejustificat semnarea contractului colectiv de munca, cu toate ca negocierile au fost definitivate;
d) unitatea nu isi indeplineste obligatiile prevazute de lege de a incepe negocierile anuale obligatorii privind salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile de munca.

dana_lavinia

Post by dana_lavinia » 19 Sep 2006, 13:05

Kinga pentru cine ai scris raspunsul? Pt mine? Daca da eu argumentez din nou ca ai obligatia de a purta negocieri, dar nu de a incheia ccm.
Art. 3 alin. (2) Negocierea colectiva are loc in fiecare an, dupa cum urmeaza:
a) dupa cel putin 12 luni de la data negocierii precedente, neurmata de incheierea contractului colectiv de munca, sau de la data intrarii in vigoare a contractului colectiv de munca, dupa caz;

varsatorsator

Post by varsatorsator » 08 Oct 2006, 21:26

in contextul aceluiasi subiect am si eu o nelamurire?! daca am incheiat ccm pe doi ani sunt obligata sa fac totusi negocieri in fiecare an?

vally

Post by vally » 08 Oct 2006, 22:26

As zice mai degraba interesata, decat obligata, nu crezi?

Alben

Negocierea anuala este obligatorie

Post by Alben » 26 Nov 2006, 09:58

[quote="varsatorsator"]in contextul aceluiasi subiect am si eu o nelamurire?! daca am incheiat ccm pe doi ani sunt obligata sa fac totusi negocieri in fiecare an?[/quote]

Da. Negocierea anuala este obligatorie. In urma negocierii anuale, daca exista in fiinta un contract colectiv de munca la nivelul unitatii, se incheie un act aditional la nivel de unitate, bineinteles, in situatia in care in urma negocierii s-au adus modificari si/sau completari unor clauze ale contractului respectiv colectiv de munca.

Alben

Dovada negocierii se face pe baza de proces-verbal

Post by Alben » 26 Nov 2006, 10:01

[quote="Giovanni"]Si cum se face dovada negocierii?[/quote]
Cele negociate se dovedesc cu procesul-verbal de sedinta de negociere.

bibi

Re: Dovada negocierii se face pe baza de proces-verbal

Post by bibi » 28 Nov 2006, 09:37

Alben wrote:
Giovanni wrote:Si cum se face dovada negocierii?
Cele negociate se dovedesc cu procesul-verbal de sedinta de negociere.
exact ...tocmai in acest sens se negociaza si semneaza anual contractul colectiv de munca unic la nivel national....

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests