contract vanzare-cumparare

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
tibi

contract vanzare-cumparare

Post by tibi » 22 Nov 2004, 10:24

va rog sa-mi spuneti daca un contract vanzare-cumparare semnat in urma cu 2luni si jumatate pe un imobil + teren poate fi atacat in instanta de catre mostenitori(nepoti) acum, la moartea fostului propietar pe motive medicale. exista riscul intrarii fortate a mostenitorilor in imobil....; ce trebuie facut ?

gabrielle

Post by gabrielle » 23 Nov 2004, 17:05

Normal ca poate fi atacat, insa nu inseamna ca poate fi si anulat.
Din cate inteleg este vorba de actiunea in anulare pentru vicii de consimtamant.
Pana la anulare, contractul se bucura de prezumtia de valabilitate, iar in masura in care viciul de consimtamant poate fi dovedit, actiunea poate fi admisa, chiar daca este intentata de mostenitorii partii.
Precizez ca anularea poate viza si actul autentic notarial si aceasta pentru ca notarul poate lua act numai de existenta consimtamantului, dar nu este abilitat sa verifice - si nici nu ar putea el sa o faca - valabilitatea acestuia.

mary2004

Post by mary2004 » 23 Nov 2004, 18:38

Ce motive medicale?
Daca vorbim de motive medicale care sa fi afectat in vreun fel discernamantul fostului proprietar in momentul incheierii contractului, pot ataca contractul in instanta dar vor trebui sa dovedeasca lipsa discernamantului la momentul respectiv.

arian

Post by arian » 23 Nov 2004, 19:11

sigur oricine poate, prin bunavointa domnului Iorgovan, sa se adreseze in mod liber justitiei si sa ceara si luna de pe cer.asta nu inseamna ca o sa o si primeasca. stau si ma intreb cum poate fi dovedita eventuala lipsa de discernamant a defunctului. ha :lol: eu zic ca e banc. cred ca poti sa stai linistit

arian

Post by arian » 23 Nov 2004, 19:32

in plus de asta actul autentic face dovada deplina in privinta mentiunilor ce reprezinta constatari ale agentului instrumentator(notarul)-printre care si existenta discenamantului.daca are dubii in privinta existentei acestuia, notarul cere partii sa se adreseze psihiatrului pt. confirmarea starii sale de sanatate.daca acesta din urma elibereaza o adeverinta din care rezulta ca persoana in cauza are discernamant notarul va autentifica actul.daca nu - decizie de curatela si restul procedurii. despre toate acestea se face mentiune in incheierea de autentificare.lipsa unor asemenea mentiuni face sa se prezume faptul ca notarului i-a fost evident ca vanzatorul a avut discenamantul pt a instraina astfel ca vizita la psihiatru nu a fost necesara. in conditiile acestea, lipsa discernamantului va putea fi invocata pe cale inscrierii in fals - vezi si tu mijloacele de proba in Beleiu, Legea36/1995, si dec.nr.2413/1989 a sectiei civile a fostului TS

arian

Post by arian » 23 Nov 2004, 20:54

in legatura cu intrarea "fortata" a mostenitorilor: - ea ar putea constitui in primul rand infractiunea de violare de domiciliu sau in anumite conditii tulburare de posesie, atat timp cat titlul tau (contractul de v-c) e valabil-adica pana la ramanerea definitiva a hotararii jud. prin care acesta este anulat. mai mult dupa modificarea Codului penal prin Legea nr. 169/2002 se prezuma ca este in legitima aparare cel care se apara incercand sa respinga patrunderea fara drept a unei persoane, prin violenta, viclenie sau efractie sau prin alte asemenea mijloace, intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinand de acestea. totusi nu te-as sfatui sa optezi pentru aceasta din urma varianta-istoria a demonstrat ca poate da nastere la complicatii, si sa anunti in prima faza politia si daca sicanarile continua si intrunesc conditiile legale ai putea sa depui o plangere.

marriadellia

Post by marriadellia » 24 Nov 2004, 09:10

daca a avut discernamant s-au nu la incheierea contractului, se poate dovedi prin expertiza, pe baza unor documete medicale, dar este foarte greu de dovedit acest lucru, mai ales daca actul juridic a fost incheiat in prezenta unui notar public.

tibi

Post by tibi » 24 Nov 2004, 09:24

incheierea contractului s-a facut in fata notarului. va multumesc pt. raspunsuri.

arian

Post by arian » 25 Nov 2004, 18:35

ce expertiza domnne? post-mortem?din cate am inteles vanzatorul e mort de 3 luni. vezi art.59 din Legea 36/1995

hesperia

Post by hesperia » 07 Dec 2004, 21:46

tibi wrote:incheierea contractului s-a facut in fata notarului. va multumesc pt. raspunsuri.
se prezuma ca notarul s-a uitat bine la om si i-a explicat ce urmari are actul sau inainte de a semna vanzarea imobilului....si e greu tare(Daca nu imposibil) sa se demonstreze in conditiile astea lipsa de discernamant....

cat despre atacarea actului....in justitia romaneasca se poate ataca orice... sau, ma rog, aproape orice....practic oricine e liber sa se indoiasca de validitatea unui anumit act....si sa prezinte indoiala sa in fata unei instante....insa de la asta si pana la a i se da dreptate....e cale lunga de-un proces....

marriadellia

Post by marriadellia » 08 Dec 2004, 14:02

...................ce expertiza domnne? post-mortem?din cate am inteles vanzatorul e mort de 3 luni. vezi art.59 din Legea 36/1995......................

Am citit bine ca e mort de 3 luni, dar cu documentele medicale, daca exista, se poate merge la o expertiza la Cluj, sau Tg. Mures pentru a se stabili de catre specialisti daca a avut discernamant sau nu.

sofia

Post by sofia » 08 Dec 2004, 15:01

Discernamantul este o stare de fapt si se prezuma daca exista capacitate civila. Bineinteles ca prezumtia poate fi rasturnata chiar si in situatia in care contractul este autentic. Fac dovada pana la inscrierea in fals doar constatarile personale ale notarului facute in calitatea pe care o are (nu-i medic specialist ca sa poata confirma prezenta discernamantului).

dinubocos

Post by dinubocos » 08 Dec 2004, 16:34

E greu de rasturnat prezumtia ca avea discernamant. Citez mai jos declaratia unui notar intr-u caz in care se stia ca celui ce semneaza nu i se mai invart toate rotitele ( scuze pentru exprimarea nonjuridica): "daca nu canta tricolorul in fata mea atunci pentru mine este normal". No coment.

norocel

Post by norocel » 22 Jan 2005, 14:16

Notarul nu poate constata lipsa discernamantului, ca doar nu este medic.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 30 guests