Amenda penala cu suspendare

Discutii privind Dreptul Penal
MALINI

Amenda penala cu suspendare

Post by MALINI » 05 Jul 2006, 21:35

Am si eu o nelamurire daca ma poate ajuta cineva, pls. Constituie amenda penala cu suspendare antecedent penal ? ( termenul de incercare a fost de un an, care a trecut de mult...) A fost trecuta vreodata in cazierul judiciar? Multumesc anticipat.

wittmann

Post by wittmann » 06 Jul 2006, 06:20

Bineinteles ca este.

AllyMcBeal

Post by AllyMcBeal » 06 Jul 2006, 13:36

Amenda penala se trece in cazier,dar daca zici ca a trecut mult timp...
In trei ani se reabiliteaza de drept,dar pentru orice eventualitate trebuie verificat (scotand cazierul),iar daca mai figureaza acolo,e de intrebat la ei,care le e practica.S-ar putea sa trebuiasca cerere in instanta.

wittmann

Post by wittmann » 06 Jul 2006, 14:41

Daca este cu suspendare, reabilitarea intervine la expirarea termenului de incercare de un an. Urmeaza apoi cererea de scoatere din evidenta la formatiunea de caziere competenta.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 06 Jul 2006, 16:37

intreb si eu: cum e aia amenda penala cu suspendare?

ca nu am mai auzit, unde e reglementata?

orange

Post by orange » 06 Jul 2006, 16:44

Codul penal
Art. 81. - Instanta poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o anumita durata, daca sunt intrunite urmatoarele conditii:
a) pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 3 ani sau amenda;

Art. 82. - Durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei constituie termen de incercare pentru condamnat si se compune din cuantumul pedepsei inchisorii aplicate, la care se adauga un interval de timp de 2 ani.
In cazul cand pedeapsa a carei executare a fost suspendata este amenda, termenul de incercare este de un an. Termenul de incercare se socoteste de la data cand hotararea prin care s-a pronuntat suspendarea conditionata a executarii pedepsei a ramas definitiva.

Art. 86. - Daca condamnatul nu a savarsit din nou o infractiune inlauntrul termenului de incercare si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in baza art. 83 si 84, el este reabilitat de drept.

Dyana

Post by Dyana » 07 Jul 2006, 23:23

Chiar si in cazul ,cand intervine reabilitarea de drept,ca in speta,trebuie obtinuta o hotarare prin care sa se constate intervenirea reabilitarii de drept.Apoi,cu acea hotarare legalizata cu mentiunea "definitiva si "irevocabila" se merge la serviciul de cazier judiciar.

wittmann

Post by wittmann » 08 Jul 2006, 08:29

Nu trebuie. 8)

MALINI

Post by MALINI » 09 Jul 2006, 21:55

Ce intelegeti, mai concret, prin reabilitare de drept? Sunt repus in drepturile pierdute, o.k....adica, as putea , de ex. candida la presedentie? Intreb asta ca sa-mi dau seama ce drepturi mai am sau nu dupa reabilitare.
Sunt totusi convins ca "pata" asta cu amenda penala cu suspendare, ramane totusi undeva...( s-a dispus suspendarea pedepsei cf. art 86, lit c, C.P -......." se apreciaza, tinand seama de persoana condamnatului, de comportamentul sau dupa comiterea faptei, ca pronuntarea condamnarii constituie un avertisment pentru acesta si, chiar fara executarea pedepsei, condamnatul nu va mai savarsi infractiuni. ") :-(

Dyana

Post by Dyana » 10 Jul 2006, 21:36

Ba,pe la noi,Wittmann 8) , trebuie depusa la instanta competenta cerere pentru constatarea reabilitarii de drept.Se pronunta o hotarare ce constata intervenirea reabilitarii de drept si cu acea hotarare ,definitiva si irevocabila, se merge la serviciul de cazier judiciar.
Dupa reabilitare,Malini,sunteti repus in deplinatatea drepturilor politice si social -economice,pe care le-ati avut inainte de condamnare.
Dar,nu veti putea fi,totusi,repus in functia ,din care ati fost scos in urma condamnarii sau reprimit in fortele armate sau ca vi se va reda gradul militar avut inaintea condamnarii(daca cumva ,va incadrati in una din aceste situatii).

wittmann

Post by wittmann » 10 Jul 2006, 22:32

Dyana wrote:Ba,pe la noi,Wittmann 8) , trebuie depusa la instanta competenta cerere pentru constatarea reabilitarii de drept.
Si pe la noi, dar asta pentru ca nimeni nu a incercat pe cale administrativa. Data viitoare incearca si tu. S-ar putea sa ai o surpriza...
Am sa caut adresele facute si respectiv primite si am sa le postez.

krisstina

Post by krisstina » 21 Jul 2006, 15:12

Mai este valabil faptul ca:

- interesul promovarii unei cereri de constatare a reabilitarii de drept este legata de probarea intervenirii reabilitarii de drept prin hotararea judecatoreasca, fiindca, in cazierul judiciar, intervenirea reabilitrii de drept este inscrisa dupa doi ani de la implinirea termenului de reabilitare?

wittmann

Post by wittmann » 21 Jul 2006, 19:57

Dispozitia de care faci vorbire s-a abrogat.

krisstina

Post by krisstina » 21 Jul 2006, 20:38

Mersi. :floare:

Mersi pentru toate raspunsurile, chiar daca nu scriu de fiecare data cat iti sunt de recunoscatoare. :cafea:

MALINI

Post by MALINI » 18 Aug 2006, 18:47

Va multumesc la toti pt. raspunsuri. A trebuit intr-adevar sa introduc o actiune in instanta prin care sa solicit reabilitarea judecatoreasca( art. 494-499 c.p.p) , a ramas in pronuntare( cat o mai dura si asta...) dupa care, in momentul cand hotararea de reabilitare va fi definitiva se va face aceasta mentiune( faptul ca am fost reabilitat) pe hotararea initiala, cea in care am fost condamnat la amenda penala cu suspendare.(art. 500 c.p.p) :-x

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 20 guests