dobanda legala si penalitati de intarziere

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
defectu

dobanda legala si penalitati de intarziere

Post by defectu » 15 Dec 2005, 09:37

Societatea X livreaza marfa pt societatea Y si in contul marfii emite doua facturi ( factura 1/...2004, respectiv nr. 2/februarie 2005). Facturile (pe care este mentionat termenul scadent) - sunt insusite prin semnatura de catre cumparator si acceptate. Ulterior (in perioada martie - mai 2005)cumparatorul achita o parte din suma inscrisa in factura nr. 2 (plati efectuate prin 5 Ordine de Plata cu date diferite)

Societatea X, intentioneaza sa- l convoace pe cumparatorul Y - la conciliere directa in vederea solutionarii amiabile a litigiului decurgand din neachitarea integrala a facturilor emise. In aratarea pretentiilor conform art 720^1 (2) C.Pr. Civ se vor mentiona :
- suma reprezentand c/val neachitata a marfii;
- suma reprezentand penalitati de intarziere aferenta debitului pricipal, penalitati calculate pentru perioada...........
- suma reprezentand dobanda legala aferenta debitului principal pentru perioada............., cu mentiunea ca aceasta va curge in continuare pana la momentul achitarii integrale a debitului. (art 2, 3 - OG 9/2000, art. 43, 46 C. Com.)

INTREBARE:
Pentru factura nr 2/februarie 2005, ce perioada se are in vedere la calculul penalitatilor si dobanzii legale - in conditiile in care exista 5 O.P. cu date diferite prin care s-a platit o parte din ce s-a facturat.

defectu

Post by defectu » 15 Dec 2005, 09:40

precizare:
X si Y nu au incheiat un contract in forma scrisa. Dar asta nu cred ca are relevanta.
Calculator dobanda legala

sechmet

Post by sechmet » 15 Dec 2005, 09:41

Nu poti cere decat dobanda legala daca in contract nu ai inserat o clauza penala.
Dobanda o poti calcula de la data scadentei (cel care emite factura este obligat sa treaca pe factura si scadenta).

defectu

Post by defectu » 15 Dec 2005, 12:05

[b]Sechmet,[/b]

1. Stiu ca, datoriile lichide si platibile in bani produc dobanda de drept din ziua cand devin exigibile, respectiv de la scadenta.
In cazul facturii nr. 1, din care nu a achitat nimic este clar.
Vreau sa stiu cum calculez in cazul facturii nr 2 (perioada avuta in vedere si/sau debitul avut in vedere pt calcul) [b]in conditiile existentei platilor partiale[/b].

2. In cazul in care intre parti s-au stabilit raporturi contractuale in conditiile art. 35 - 36 C. Com, comanda cumparatorului fiind urmata de executare prin plata partiala, acesta recunoaste faptul ca datoreaza pretul, nu pot calcula penalitati de 0.06%/zi intarziere?

3. Scadenta a fost indicata pe fiecare factura

sechmet

Post by sechmet » 15 Dec 2005, 12:42

1. Pentru fiecare plata partiala calculezi dobanda la suma platita si raportat la numarul de zile intarziate la plata.
Ex: ai o factura de 1 milion si a fost achitata in doua transe, una de 600 mii si alta de 400 mii lei.

Pentru prima calculezi dobanzi pana de la scadenta pana in ziua platii iar pentru a doua, tot de la scadenta si pana la data la care a fost achitata integral factura.

2. Nu poti.
Practica judiciara este foarte bine conturata in problema asta si nu merita sa platesti taxa de timbru pentru ceva ce ti se va respinge sigur.

defectu

Post by defectu » 15 Dec 2005, 13:15

2. m-ai lamurit in legatura cu modul de calcul al dobanzii .
2. privitor la penalitati, poti sa-mi faci trimitere la un text dintr-un act normativ care sa justifice o eventual respingere de catre instanta a acestei solicitari?

wav

Post by wav » 15 Dec 2005, 13:17

am si eu o curiozitate: cine a stabilit ca platile sunt facute in contul facturii 2? scrie pe OP-uri. Sau a facut creditorul imputatia platii si a ales asa?

defectu

Post by defectu » 15 Dec 2005, 13:23

scrie pe OP

sechmet

Post by sechmet » 15 Dec 2005, 13:47

defectu wrote:2. privitor la penalitati, poti sa-mi faci trimitere la un text dintr-un act normativ care sa justifice o eventual respingere de catre instanta a acestei solicitari?
Reclamantul trebuie sa-si motiveze in fapt si in drept actiunea.
Ca sa ceri ceva trebuie sa ai dreptul sa ceri si acest drept izvoraste din ceva.
Daca aveai un contract prin care sa fi stabilit obligatia de plata a penalitatilor atunci invocai art. 969 Cod civil si articolul din contract.
Neavand o conventie instanta va respinge acest capat de cerere ca neintemeiat.
Daca aveai insa penalitati de intarziere, acestea nu puteau fi cumulate cu dobanzile moratorii.

defectu

Post by defectu » 15 Dec 2005, 15:59

Trebuie sa ies de pe net. Reluam problema aceasta maine dimineata.

O dupa-amiaza placuta, va urez tuturor!

denominatus

Post by denominatus » 15 Dec 2005, 16:34

Oricum insa nu poti cere si dobanda legala si penalitati de intarziere :)

myado

Post by myado » 15 Dec 2005, 16:45

de ce sa nu ceri si una si alta ca sa ti se admita macar una? mie mi s-a respins dobanda legala pe motiv ca nu era prevazuta in contract...eu fiind de buna credinta si necerand penalitati care nu erau prevazute in contr...

myado

Post by myado » 15 Dec 2005, 16:47

glumeam....vnati dat seama sper....deh, haz de necaz... :fluierat:

defectu

Post by defectu » 16 Dec 2005, 20:51

Sechmet wrote:Nu poti cere decat dobanda legala daca in contract nu ai inserat o clauza penala..............Daca aveai un contract prin care sa fi stabilit obligatia de plata a penalitatilor atunci invocai art. 969 Cod civil si articolul din contract.

.......sa continuam!
Legat de ceea ce s-a spus pana acum, voi posta (ce urat sun a posta :-( !)un comentariu si apoi un text din L 469/2002. Vreau sa aflu parerea voastra in legatura cu acestea:

1. ...absenta clauzei penale in lipsa unui contract incheiat in forma scrisa, nu poate fi retinuta, avand in vedere faptul ca, din considerente de celeritate si oportunitate a operatiilor comerciale, in virtutea principiului consensualismului - prevazut de art. 942 si art 1295 C Civ, s-a impus regula unor forme contractuale cat mai simple, contractele comerciale considerandu-se incheiate in conditiile realizarii acordului de vointa intre parti, indiferent de forma care o imbraca. Asadar, inserarea in facturi (ce sunt semnate de persoanele abilitate si stampilate) a penalitatilor de intarziere, are valoarea clauzei penale prevazute de art.1066 C. Civ..

2. Textul extras din L 469/2002:
Art. 4. - (1) In contractele incheiate partile contractante vor prevedea ca, in cazul neindeplinirii in termen de 30 de zile de la data scadentei a obligatiilor prevazute la art. 3 alin. (1), debitorii sa plateasca, in afara sumei datorate, penalitati pentru fiecare zi de intarziere.

(2) In contractele comerciale dintre partile contractante, indiferent de forma in care acestea se incheie, in afara penalitatilor contractuale prevazute la alin. (1), pentru compensarea prejudiciului suferit de catre creditor ca urmare a indeplinirii cu intarziere sau a neindeplinirii obligatiilor asumate de debitor, se pot include si daune-interese pentru neexecutarea totala sau partiala a contractului, sub forma daunelor moratorii sau a celor compensatorii.

(3) Totalul penalitatilor pentru intarziere in decontare, prevazute la alin. (1) si (2), nu poate depasi cuantumul sumei asupra careia sunt calculate, cu exceptia cazului in care prin contract s-a stipulat contrariul.


:roll: ...voi ce parere aveti?

myado

Post by myado » 16 Dec 2005, 21:00

pai si atunci, daca ai clauza penala in contract de 120 ziel, iar pe factura emisa apare ca plata se face la 30 de zile, se poate considera factura acceptata ca o modificare tacita a contractului si in instanta sa ceri penalitati la 30 zile? adica ce primeaza, contractul sau factura?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests